Janez Rebec – Pivka perutninarstvo d.d.

Pivka pokušava stvoriti simbiozu cijeloga lanca, od kooperanata, radnika do trgovine i potrošača. To se na kraju osjeća na kvaliteti krajnjega proizvoda i na našoj fleksibilnosti u lancu distribucije. A naše tržište treba mala fleksibilna poduzeća poput nas. Za takve uvijek ima mjesta, ističe Janez Rebec, predsjednik Uprave Pivka perutninarstva i direktor Delamarisa

Razina kvalitete mesa u našoj regiji je još uvijek viša od susjednih zemalja, što nas čini konkurentnim.

Dokle god će naši potrošači i trgovci podržavati takvu kvalitetu, ima i prostora za mesnu industriju u našoj regiji, dodaje Rebec.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Predstavite nam za početak skupinu Pivka. Kada je tvrtka osnovana te kako je danas pozicionirana na tržištu?
Pivka perutninarstvo, d.d. ima bogatu tradiciju proizvodnje od 1959. godine. Danas je to suvremeno društvo koje nudi svježe meso pilića i širok izbor proizvoda – šunki, šunkarica, hrenovki, pašteta te mesnih doručaka visoke kvalitete.

Kao naše prioritetne zadatke vidimo omogućavanje sigurne i ukusne hrane, skrb za okoliš i prirodne izvore te očuvanje tradicionalnog i izvornoga načina proizvodnje. Ove smo vrednote nadogradili tehničkim osuvremenjivanjem i potvrdili ih certifikatima kvalitete ISO, HACCP i IFS.

U prosincu 2009. godine kupnjom 100% udjela Pivka je postala vlasnik društva Delamaris d.o.o., proizvođača zdravih i visoko kvalitetnih ribljih proizvoda iz prirodnih sastojaka i najkvalitetnijih sirovina.

Iskustvo koje proizlazi iz 135-godišnje tradicije, u kombinaciji s tehnologijom koja ne šteti okolišu, omogućuje da Delamaris, kako nekada, tako i danas, nudi potpuno prirodne proizvode bez aditiva tj. bez konzervansa, pojačivača okusa, bojila itd. Svi proizvodi su bez glutena i predstavljaju prirodni izvor kalcija i omega 3 masnih kiselina.

Kako ste se odlučili na ovu investiciju te kako je tekla integracija ove renomirane tvrtke u Skupinu Pivka?
Delamaris je uvijek bio pojam za dobru konzervu. Pivka se bavila sporadično prodajom pilećih konzervi i tražili smo mogućnost za rast na tom području. Kad se ponudila prilika, iskoristili smo je. U posljednjih smo šest godina puno naučili jedni od drugih i mislim da smo svi puno profitirali.

Proizvodnju Delamarisa preselili ste iz Izole u Kal kako biste ostvarili sinergiju i u konačnici poslovne uštede. Koliko ste investirali u preseljenje proizvodnje te kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima Delamarisa na novoj lokaciji?
Proizvodnja je na novoj lokaciji dvije godine i s rezultatima smo vrlo zadovoljni. Nova proizvodnja nije bila napravljena samo zbog štednje.

Prvenstveno nas je interesirao kontinuitet proizvodnje jer je u Izoli nismo mogli osigurati. Investicija je realizirana u iznosu od 6,5 milijuna eura i vrlo značajno je da sada radimo pod uvjetima koji zadovoljavaju najviše standarde na što smo svi ponosni.

lead01Ipak, ostvarene sinergije nisu zanemarive niti u financijskom pogledu jer smo samo na vodi, struji i ostalim energentima uštedjeli oko 300 tisuća eura na godinu.

Koliko djelatnika zapošljavate na razini Skupine Pivka? Planirate li širenje poslovanja i nova zapošljavanja u nadolazećem razdoblju?
Skupina Pivka i Delamaris Kal zapošljavaju 425 djelatnika. Već 12 godina bilježimo kontinuirani rast te će i ove godine biti tako. Jasno, uz rast poslovanja raste i broj zaposlenika.

Kakve ste poslovne rezultate ostvarili u protekloj godini te u prvoj polovici 2016. godine?
Rezultati su u prošloj godini bili dobri. Čisti prihodi iz prodaje za Skupinu su dosegnuli 53,5 milijuna eura, što je bilo 2,2% bolje nego u godini prije.

Dobit je ostvarena na nivou od 1,1 milijun eura, što je u odnosu na 2014. godinu bolje za čak 78%. Ove godine očekujemo da će prihodi biti na razini ostvarenoj u 2015.

Rast postižemo na izvozu, a na domaćem tržištu ćemo ostvariti nešto manje nego prošle godine, prvenstveno zbog ukidanja djelatnosti ribarnica, koje smo imali u zakupu unutar Mercatora. Dobit za ovu godinu planiramo na nešto nižem nivou zbog intenzivnog ulaganja u tržište.

Tvrtke poput Perutnine Ptuj, PIK Vrbovca i Pivke dokaz su da lokalne tvrtke imaju veliku snagu na regionalnom tržištu. Kako općenito gledate na trenutno stanje mesne industrije u Sloveniji i Hrvatskoj te kakva je perspektiva ove industrije u budućnosti?
Razina kvalitete mesa u našoj regiji je još uvijek viša od susjednih zemalja, što nas čini konkurentnim. Dokle god će naši potrošači i trgovci podržavati takvu kvalitetu, ima i prostora za mesnu industriju u našoj regiji.

Zbog sve veće egzistencijalne osjetljivosti potrošača svake godine moramo biti i cjenovno konkurentniji kako bi se mogli boriti s pritiscima strane robe, koja često i po damping cijenama ulazi na tržište.

Pivka pokušava stvoriti simbiozu cijeloga lanca, od kooperanata, radnika do trgovine i potrošača. To se na kraju osjeća na kvaliteti krajnjega proizvoda i na našoj fleksibilnosti u lancu distribucije. A naše tržište treba mala fleksibilna poduzeća poput nas. Za takve uvijek ima mjesta.

Kako je Pivka pozicionirana na slovenskom tržištu. U kojim ste kategorijama proizvoda najprepoznatljiviji?
Pivkin glavni program je pileće meso, a najveći tržišni udio imamo na programu začinjenog mesa. Tu ulažemo i u znanje i u tržišnu komunikaciju. Imamo najbolje prodavane pileće ćevapčiće i ražnjiće, što je za nas veliki uspjeh, a uz to smo i jedini proizvođač u Sloveniji s dva certifikata više kvalitete.

Koliki dio prihoda ostvarujete na inozemnim tržištima? U koje sve zemlje plasirate svoje proizvode, na koje tržište najviše izvozite te planirate li otvaranje nekih novih tržišta?
Pivka je sa svojim prodajnim asortimanom fokusirana na susjedne zemlje i na ostale zemlje zapadnog Balkana. U Sloveniji ostvarujemo 79% prihoda Pivke, a na stranim tržištima poput Hrvatske, Austrije, Italije, Srbije i Makedonije ostalih 21%.

U Hrvatskoj imamo još puno potencijala za rast, ponajviše u Istri, Kvarneru i Dalmaciji. Za ta područja Pivka je još uvijek najbliža ozbiljnija tvornica piletine.

lead2Kod Delamarisa ostvarujemo 45% prihoda na stranim tržištima, a sveukupno prodajemo u 18 stranih država. Najznačajnija su tržišta Austrije, BiH, Hrvatske, Australije, SAD, Malte, Kosova i Srbije.

Koji dio svog asortimana plasirate na hrvatsko tržište? Kakvi su vam daljnji planovi u Hrvatskoj kada je riječ o vašem tržišnom nastupu?
Na hrvatskom tržištu smo prisutni s cjelokupnim asortimanom, od svježe piletine, pileće prerade pa do konzervi. Kod svježe piletine imamo dosta potencijala za rast jer su kupci s našom kvalitetom iznimno zadovoljni.

Pored toga, osigurali smo i jako dobar servis dostave pa se tako današnje narudžbe isporučuju već sutradan, tj. 24 sata od klanja, što kupcu jamči najsvježiju robu. Kod pileće prerade situacija je zahtjevnija jer Pivka nije prepoznatljiva kao brend.

Tu realno imamo još puno posla za obaviti. Na kratke staze za postizanje realizacije jedina nam je varijanta proizvodnja trgovačkih robnih marki i za takvu suradnju smo veoma otvoreni.

Delamaris je na hrvatskom tržištu prisutan već dugo godina i pojam je skuše s povrćem. Izola Brand je jedna od najprodavanijih ribljih konzervi na tržištu.

Posljednjih nekoliko godina postižemo značajan rast prodaje. Planirano povećanje marketinških aktivnosti na tržištu Hrvatske pratit će i proširenje asortimana i daljnje jačanje naše tržišne pozicije.

U kojoj je mjeri na vaše poslovanje imalo utjecaja Agrokorovo preuzimanje Mercatora? Je li se time nešto promijenilo u pogledu vaše prisutnosti na policama vodećeg trgovačkog lanca u Sloveniji?
U kategoriji svježega mesa ova akvizicija na nas nije imala značajnijeg utjecaja. Mercator nastavlja od prije započetu strategiju konsolidacije ponude na njihovim policama.

Mi smo se tome prilagodili i fokusirali prodaju na najperspektivnije artikle. U kategoriji prerade osjećamo pritisak na smanjenju širine asortimana, što se polako osjeća i u blagom padu prodaje.

U kojim ste sve trgovačkim lancima u Hrvatskoj prisutni te imate li planove za neke nove suradnje u tom pogledu?
S Delamarisom smo prisutni praktički u svim lancima s iznimkom Lidla, Kauflanda i Metroa. S Pivkom od većih trgovaca zasad radimo samo s Konzumom i Lidlom i s više manjih kupaca.

Međutim, sve više trgovaca polako prepoznaje da oni sami najviše gube jer su se vezali na samo jednog dobavljača. Na sreću, nama se ne žuri. Tu smo, radimo sve da budemo svaki dan bolji i kad pokucaju na naša vrata, bit će dobrodošli.