U četvrtak je u sklopu Japanske kulturne jeseni u Hrvatskom glazbenom zavodu nastupila proslavljena japanska pijanistica Ingrid Fuzjko Hemming, pritom potpuno oduševivši zagrebačku publiku.

Koncert je organiziralo Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatske i tvrtka Japan Tobacco International (JTI), a početak je to mini-turneje u kojoj će se ova renomirana japanska umjetnica, nakon koncerata u New Yorku, Parizu, Tokiju, Berlinu i Milanu, predstaviti i ljubiteljima klasične glazbe u regiji. Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Ide istaknuo je u govoru prije koncerta kako je Ingrid Fuzjko Hemming umjetnička, ali i životna inspiracija mnogih.

“Iznimno sam ponosan što je hrvatska publika napokon imala priliku upoznati se s likom i djelom jedne od najvećih japanskih umjetnica. Njezin izvanredan talent, duh i energija unose novu dimenziju u izvedbu klasične glazbe”, rekao je veleposlanik Ide.

Siniša Trbojević, direktor JTI-a u Hrvatskoj, ovom je prilikom naglasio kako se Japan Tobacco International neprestano trudi ulagati u umjetnost te podupirati kulturnu razmjenu Hrvatske i Japana.

“Glazba Ingrid Fuzjko Hemming manifestacija je života i ljepote postojanja. U svom nastupu je prezentirala duh japanske posvećenosti i svakog posjetitelja obogatila za iskustvo koje će mu, siguran sam, ostati u trajnom sjećanju”, dodao je Trbojević.

Ingrid Fuzjko Hemming rođena je u Berlinu 1932. godine, a profesionalnu karijeru započinje u svojim dvadesetima kad intenzivno surađuje s Japanskom filharmonijom. U to vrijeme počinju njezini problemi sa sluhom. Naime, potpuno je izgubila sluh na desno uho, potom i na lijevo, koji je na kraju ipak djelomično povratila.

Usprkos tome, Fuzjko Hemming izgradila je veliku karijeru koja 1999. godine doživljava vrhunac nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela Lizstovu kompoziciju “Malo zvono”, prodanu u više od dva milijuna primjeraka. Od tog trenutka počinje njezina iznimno bogata međunarodna karijera u kojoj je dosad izdala 15 abuma, od kojih su četiri u Japanu nagrađena priznanjem za album godine u kategoriji klasične glazbe.