Japanski whiskey postaje sve ozbiljniji konkurent škotskim i irskim brendovima.

Poslije više godina provedenih u sjeni, kako kod kuće tako i u inozemstvu, japanski proizvođači počeli su povećavati proizvodne kapacitete jer njihov proizvod postaje ozbiljan konkurent škotskim i irskim brendovima. Najveći rast izvoza bilježe japanska kompanija Nikka, u vlasništvu Asaahi group holdingsa, i kompanija Suntory holdings, koje su u svojoj destileriji Yamazaki prvi put u posljednjih 45 godina povećale proizvodnju zbog snažnog oporavka prodaje u Japanu u odnosu na dugotrajni pad prometa, prenosi Reuters.

Izvjestan broj ljudi je, međutim, zabrinut da bi u ovom entuzijazmu oko whiskeya moglo doći do zaokreta, kao što je to bilo 90-ih godina prošlog stoljeća, kad je nekoliko malih proizvođača viskija bilo primorano zatvoriti svoja vrata jer su se Japanci “preorijentirali” na pivo, žestoka pića i uvozni liker.

Pad potražnje tijekom 90-ih godina uzrokovao je da “Suntory” i “Nikka” smanje proizvodnju, što je destilerije ostavilo s manjkom zaliha “single malt” whiskeya kad je to piće ponovno 2008. godine dobilo na popularnosti. (SEEbiz.eu)