Ukidanje carina EU-a na ukrajinsku robu rezultiralo je skokom uvoza peradi, kojim se okoristila samo jedna tvrtka, upozorili su francuski peradari, pritisnuti jeftinom uvoznom konkurencijom i visokim troškovima žitarica i energije.

EU je u lipnju privremeno ukinuo carine kako bi pomogao ratom pogođenoj zemlji i suspendirao je kvote za ukrajinske poljoprivredne proizvode, uključujući onu o uvozu do 70.000 tona peradi godišnje, podsjeća Reuters.

Uvoz ukrajinske piletine u EU u drugom kvartalu skočio je 54 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na oko 52.000 tona, priopćila je u srijedu francuska peradarska grupa Anvol, predviđajući da će u cijeloj godini iznositi 130.000 i 180.000 tona.

Samo u Francuskoj uvoz je u drugom kvartalu gotovo utrostručen, istaknuli su.

Uvozna konkurencija vremenski se poklopila s naglim rastom troškova u peradarskom sektoru zbog visokih cijena žitarica i skoka cijena energije.

“Nasjeli smo”, rekao je novinarima zamjenik predsjednika Anvola Gilles Huttepain.

“Želimo pomoći ukrajinskim poljoprivrednicima, ali ne samo jednoj tvrtki”, upozorio je, aludirajući na tvrtku MHP, daleko najvećeg ukrajinskog proizvođača i izvoznika mesa peradi i najvećeg proizvođača hrane u Ukrajini.

Iz MHP-a nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentiraju upozorenje iz francuske peradarske udruge.

Poslovanje MHP-a, prema službenim mrežnim stranicama tvrke, vertikalno je integrirano, od proizvodnje stočne hrane do valjanja jaja, prerade i prodaje.

U lipnju tvrtka je objavila da su njezini kapaciteti za proizvodnju peradi zbog sukoba smanjeni za 15 do 20 posto i da ne može objaviti financijsku prognozu za ovu godinu.

Rast izvoza ukrajinske piletine u EU također je povezan sa smanjenim isporukama na Bliski istok zbog poremećaja u pomorskom prometu na Crnom moru, tumače u francuskoj grupi.

Uvoz piletine u Francusku dodatno je potaknula smanjena domaća proizvodnja nakon što su proizvođači bili prisiljeni usmrtiti više od 19 milijuna ptica kako bi spriječili širenje ptičje gripe. Tako je uvoz iz Brazila više nego udvostručen u drugom kvartalu, napominju.

Pileća prsa iz Ukrajine gotovo su upola jeftinija od francuskih, upozorili su iz Anvola.

Carinska izuzeća EU-a za ukrajinsku robu vrijede samo godinu dana, a Europska komisija zadržala je pravo na povrat carina ako izuzeće ošteti europske proizvođače, podsjeća Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!