John Brady – BAT Adria

Kanfanar predstavlja još jednu BAT-ovu uspješnu priču. Naša proizvodnja nastavlja rasti i na domaćem i na međunarodnim tržištima. Već 70 posto naše proizvodnje odlazi na izvozna tržišta, a ta će se brojka sljedeće godine s nastavkom rasta ukupne proizvodnje povećati na 80 posto, ističe John Brady, član Uprave BAT-a Adria zadužen za marketing

Uspješno smo odradili migraciju Benstona u Rothmans, zaustavili pad i sada taj brend raste. Iako je još uvijek rano govoriti o tome, isti uspjeh vidimo i u slučaju trenutne migracije Ronhilla u Dunhill, navodi Brady.

Prošlo je nešto više od godine dana od kada je službeno dovršeno preuzimanje TDR-a od strane BAT-a. Što je na marketinškom planu najviše obilježilo ovaj tranzicijski period te kako ste zadovoljni dosadašnjom integracijom portfelja TDR-a i BAT-a?
Osnovni zaključak koji možemo izvesti iz ove godine vrlo je jednostavan – rast. Nakon pet godina neprekidnog pada, sada povećavamo tržišni udio.

U rujnu 2016. zabilježili smo rast od više od tri postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. I nije samo riječ o našem ukupnom tržišnom udjelu: rast bilježimo u svim strateškim segmentima.

Naš portfelj potpuno je promijenjen, a istovremeno smo preokrenuli i rezultate. Stoga, da, vrlo smo zadovoljni.

U sklopu integracije poslovanja proveden je i proces spajanja komplementarnih brendova – Benston je integriran u Rothmans, a Ronhill je postao dio obitelji Dunhill. Koji su osnovni razlozi ovog marketinškog poteza?
Potrošač predstavlja pokretačku silu koja stoji iza svih naših migracija. Potrošači u Hrvatskoj kontinuirano traže međunarodne brendove, a potražnja za domaćim brendovima pada.

Naša je strategija bila vrlo jednostavna: dati hrvatskom potrošaču ono što želi. Zasad se čini da nam ide dobro. Uspješno smo odradili migraciju Benstona u Rothmans, zaustavili pad i sada taj brend raste. Iako je još uvijek rano govoriti o tome, isti uspjeh vidimo i u slučaju trenutne migracije Ronhilla u Dunhill.

Naravno, nije sve uvijek tako jednostavno i moramo pripaziti da uvijek dajemo vrijednost potrošaču. To je ono što smo napravili s Dunhillom – sačuvali smo jedinstveni okus Ronhilla te smo i značajno unaprijedili kvalitetu proizvoda.

Kako su se sve ove aktivnosti provedene od preuzimanja TDR-a odrazile na vašu tržišnu poziciju i udjele koje ostvarujete na hrvatskom tržištu? Koliki je tržišni udio BAT-a u Hrvatskoj te koji su brendovi najviše doprinijeli ostvarenom rezultatu?
BAT-ov tržišni udio u Hrvatskoj neprekidno raste. Trenutno iznosi 52,8 posto tržišta, što predstavlja sjajan uspjeh koji se odražava na svakoga u novoj organizaciji.

Osim toga, posebno smo uzbuđeni zbog napretka koji ostvaruju naši međunarodni brendovi kao što je, primjerice, Lucky Strike, koji je ostvario organski rast – krenuo je s manje od 1 posto tržišnog udjela i zatim dosegnuo 7 posto udjela u godinu dana.

Kako su cjenovno pozicionirani svi brendovi koje u ovom trenutku nudite na hrvatskom tržištu?
BAT posluje u svim cjenovnim kategorijama, a sada i rastemo u svim cjenovnim segmentima. Međutim, treba svakako istaknuti kako smo bili slabo zastupljeni u premium cjenovnom segmentu.

Upravo stoga smo bili izrazito usredotočeni na rast Dunhilla, trenutno jedinog premium brenda na tržištu koji se proizvodi ovdje u Hrvatskoj.

Ukupno gledano, koliki udio proizvodnje iz Kanfanara plasirate u izvoz te koja su nova izvozna tržišta otvorena?
Kanfanar predstavlja još jednu BAT-ovu uspješnu priču. Naša proizvodnja nastavlja rasti i na domaćem i na međunarodnim tržištima.

bat-john brady-lead01Već 70 posto naše proizvodnje odlazi na izvozna tržišta. Ta će se brojka sljedeće godine s nastavkom rasta ukupne proizvodnje povećati na 80 posto. Do sada smo pokrenuli izvoz u Grčku, Bugarsku, Luksemburg, Nizozemsku, Poljsku i Švicarsku.

To je sjajno priznanje za kvalitetu tvornice u Kanfanaru koja se uspješno nadmeće s ostalim etabliranim tvornicama BAT-a u ostatku svijeta. Planovi za sljedeću godinu su još bolji i nastavit ćemo sa širenjem na druga tržišta.

Krajem prošle godine počeli ste izvoziti BAT-ov brend Peter Stuyvesant u Grčku. Koje sve brendove proizvodite u tvornici u Kanfanaru te planirate li širiti proizvodni asortiman?
Glavni brendovi koje proizvodimo uključuju Rothmans, Pall Mall i Dunhill. Sljedeće godine bit će ih još više jer ćemo pokrenuti izvoz na niz drugih tržišta te nastaviti s ulaganjima u naše proizvodne kapacitete u Kanfanaru.

Imate li u planu predstavljati određene novitete na hrvatskom tržištu u skorije vrijeme?
Težimo predstavljanju inovativnih proizvoda koji su relevantni za potrošače. Ove smo godine tako već predstavili niz inovacija koje se po prvi puta pojavljuju na tržištu, primjerice, cigarete s kapsulama različitih okusa u filteru, inovativni tzv. “tube filter” i prve super slims cigarete s mentol kapsulom u filteru.

Naš je plan sljedeće godine nastaviti dodavati vrijednost našim proizvodima putem inovacija, sve dok time doprinosimo stvaranju vrijednosti za potrošače.

Tvornica u Kanfanaru među prvima u svijetu instalirala je naprednu TASTEloc tehnologiju koja sve više dobiva na značaju i važnosti unutar cijele BAT grupacije. Možete li pojasniti osnovne značajke ove tehnologije?
BAT je razvio TASTEloc tehnologiju na Bliskom istoku. Cilj je bio očuvati svježinu proizvoda u iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima.

No vrlo brzo smo uvidjeli kako spomenuta inovacija pomaže održati optimalnu kvalitetu proizvoda na svim tržištima. Uzbudljivi aspekt te nove tehnologije leži u činjenici da je BAT-ov najnoviji Reloc stroj smješten upravo u Hrvatskoj, u Kanfanaru.

U novu tehnologiju pakiranja uložili smo više od 7 milijuna dolara, što jamči da će hrvatski potrošači dobivati najsvježije i najkvalitetnije proizvode na tržištu.