BAT je ove godine nastavio rasti na globalnoj razini, kako u dijelu biznisa s duhanskim proizvodima, tako i s proizvodima s potencijalom smanjenog rizika. Tržišni udio je povećan, najviše zahvaljujući rastu ključnih globalnih brendova, dok je poslovanje u dijelu novih kategorija proizvoda isto raslo. Sljedeće godine nastavljamo s rastom i inovacijama u svim segmentima poslovanja, ističe Josip Lozančić, direktor pravnih i regulatornih poslova BAT Adria.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Danas u društvima koje pripadaju BAT-ovoj grupaciji, a koje imaju sjedište u Hrvatskoj (TDR d.o.o., Hrvatski duhani d.d., iNovine d.d.) radi više od 1.700 zaposlenika. Istovremeno, Hrvatski duhani imaju direktni odnos s oko 500 kooperanata koji proizvode list duhana, naglašava Lozančić.

Prije nego prijeđemo na priču o proizvodima, započnimo s onima koji te proizvode osmišljavaju i lansiraju na tržište. Kako je BAT nositelj priznanja TOP Employer, možete li istaknuti koja je vaša strategija u Hrvatskoj kada je riječ o zapošljavanju novih stručnjaka?
British American Tobacco ove je godine drugu godinu zaredom proglašen najboljim globalnim poslodavcem (Global Top Employer) na ukupno 43 tržišta diljem pet svjetskih regija: u Africi, na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, u regiji Azija-Pacifik te u Europi. Tvrtke koje konkuriraju za ovo prestižno globalno priznanje prolaze kroz rigorozan proces procjene koji uključuje opsežan pregled prakse poslodavaca u nekoliko kategorija, od edukacije i razvoja zaposlenika preko poslovne kulture do plaće.

Isto tako, British American Tobacco je i u Hrvatskoj kao i u svim zemljama Adria regije (BiH, Srbija, Slovenija, Albanija, Kosovo, Makedonija) prepoznat kao kvalitetan poslodavac, što je potvrdio certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Posao u BAT-u nudi razvoj karijere u poticajnom međunarodnom okruženju koje osigurava prilike za usvajanje novih znanja i napredovanje unutar hrvatske, ali i regionalne i globalne organizacije. Osim zaposlenja, BAT u Hrvatskoj surađuje s nekoliko fakulteta i sveučilišta kako bi studentima pružio mogućnost stjecanja iskustva u dinamičnom i izazovnom korporativnom okruženju.

Koliko je djelatnika zaposleno u hrvatskom dijelu BAT-ovog Adria klastera te koliko ih od tog broja radi u tvornici u Kanfanaru a koliko u ostalim segmentima poslovanja?
Danas u društvima koje pripadaju BAT-ovoj grupaciji, a koje imaju sjedište u Hrvatskoj (TDR d.o.o., Hrvatski duhani d.d., iNovine d.d.) radi više od 1.700 zaposlenika. Istovremeno, Hrvatski duhani imaju direktni odnos s oko 500 kooperanata koji proizvode list duhana.

Predstavite nam proizvodni portfelj vaše kompanije te koje sve brendove nudite na hrvatskom tržištu? Koliko njih ulazi u premium segment te koje su njihove osnovne značajke?
U dijelu duhanskih proizvoda na hrvatskom tržištu imamo brendove Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Pall Mall, Walter Wolf i Filter 160, dok u dijelu proizvoda nove generacije od prošle godine imamo gloTM. Premium linije proizvoda nudimo u duhanskom segmentu kao i među proizvodima s potencijalom smanjenog rizika. Osnovne karakteristike naših premium brendova su inovacija i osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva.

Najprestižniji duhanski brend je Dunhill koji je nedavno dobio i liniju Evoque, prvu cigaretu u tzv. “super slims” formatu s flow filterom i kapsulom. Lucky Strike Upsized nova je linija duljeg i nešto tanjeg formata u modernom dizajnu koja je imala svoju svjetsku premijeru upravo u Hrvatskoj. Time se naše tržište pozicioniralo na svjetskoj listi prioriteta unutar globalnog sustava BAT-a i dokazalo snagu Lucky Strike brenda na hrvatskom tržištu.

Naš uređaj za zagrijavanje duhana gloTM sam je po sebi inovacija s kojom smo potrošačima ponudili proizvod nove generacije. Jedini u ovoj kategoriji nudimo duhanske umetke koji u sebi imaju kapsulu s okusom mentola odnosno šumskog voća – Click Green i Click Purple. Također, u ponudi imamo Roasted Tobacco koji je okusom najsličniji klasičnoj cigareti.

Kada je riječ o nabavci sirovine, možete li reći koliki udio osiguravate s polja Hrvatskih duhana te što sve poduzimate kako biste unaprijedili produktivnost domaćih proizvođača duhana?
Proizvodnja duhana postoji u mnogim europskim zemljama, ali što se tiče BAT-a, Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj razvijamo proizvodnju duhana i godišnje otkupimo više od 6 milijuna kg duhanskog lista. Proizvodnja u Hrvatskoj jako nam je bitna u tom kontekstu jer iz ovdašnje proizvodnje opskrbljujemo tvornicu u Kanfanaru, ali i druge naše tvornice u Europi.

Planiramo daljnje investicije u poljoprivrednu proizvodnju duhana u Hrvatskoj. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih u hrvatskoj poljoprivredi, a mi svoje kooperante podupiremo i financijski i administrativno, kroz stalnu podršku naših agronoma, ali i transferom znanja koje imamo u našim globalnim centrima izvrsnosti. Hrvatski duhani kooperantima financiraju više od dvije trećine ukupne vrijednosti proizvodnje svake godine unaprijed, što iznosi više od 60 milijuna kuna, odobravaju povoljne dugoročne kredite za ulaganje u raznu opremu i sustave navodnjavanja koji premašuju 12 milijuna kuna godišnje, a prošle su godine otvorili i nove dugoročne kreditne linije za nabavku mehaničkih berača. Već je investirano u nabavku 29 strojeva za branje duhana, a istim se tempom namjerava nastaviti i u nadolazećem razdoblju.

Duhanske su kompanije u zadnjem desetljeću u sve većoj mjeri postale inovativne tehnološke kompanije. Recite nam koliko se u BAT-u ulaže u segment duhanskih proizvoda nove generacije na globalnoj razini te kako ste zadovoljni dosad ostvarenim rezultatima?
U BAT-u želimo što je moguće većem broju odraslih pušača širom svijeta pružiti alternativu pušenju s potencijalno smanjenim rizikom. I zato stalno radimo na razvoju novih proizvoda. Kako bismo doista predvodili u ovoj transformaciji moramo pobijediti u tehnološkoj utrci tako da je naš budžet za istraživanje i razvoj, koji vodi više od 1.500 znanstvenika diljem svijeta, gotovo u cijelosti fokusiran na razvoj naših proizvoda potencijalno smanjenog rizika.

Kontinuirano radimo na inovacijama kako bismo što bolje predvidjeli što je korisnicima najvažnije. Trenutno je naš portfelj proizvoda s potencijalom smanjenog rizika dostupan na 43 tržišta i taj broj kontinuirano povećavamo. Nove kategorije uključuju: uređaje za zagrijavanje duhana (u Hrvatskoj je dostupan uređaj gloTM), e-cigarete te duhanske i nikotinske proizvode.

Kako su ove proizvode prihvatili hrvatski potrošači?
U ponudi proizvoda s potencijalom smanjenog rizika u Hrvatskoj smo u rujnu prošle godine predstavili gloTM, naš uređaj za zagrijavanje duhana. Radi se o premium, inovativnom proizvodu nove generacije. Za sada je dobro prihvaćen u Hrvatskoj, bilježimo konstantan rast potražnje, a od lansiranja uređaja stalno proširujemo i ponudu neoTM sticks duhanskih umetaka koji se koriste uz gloTM.

Kakvi su vam planovi za 2020. kada je riječ o daljnjoj tržišnoj afirmaciji novih kategorija proizvoda, ali i asortimana tradicionalnih duhanskih proizvoda?
BAT je ove godine nastavio rasti na globalnoj razini, kako u dijelu biznisa s duhanskim proizvodima, tako i s proizvodima s potencijalom smanjenog rizika. Tržišni udio je povećan, najviše zahvaljujući rastu ključnih globalnih brendova, dok je poslovanje u dijelu novih kategorija proizvoda isto raslo. Sljedeće godine nastavljamo s rastom i inovacijama u svim segmentima poslovanja.