juha-pad prodaje-ftd 777Prodaja kategorije juhe u zadnjih godinu dana pokazuje blago negativan predznak. Naime, količinska je prodaja iznosila 1.092 tone, što je 2,6% manje, dok je vrijednosna prodaja s ostvarenih 100,14 milijuna kuna smanjena za 3,1%

Kategorija uključuje juhe u prahu, koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje, te instant juhe u prahu za čiju je pripremu potrebna vruća voda i mogu se odmah jesti. Takve juhe su uglavnom manjeg pakiranja i služe za pripremu jednog ili više obroka (tanjura).

vaznost tipa prodajnog mjestaUpute za pripremu su uvijek naglašene na pakiranju tako da je jednostavno odrediti radi li se o instant juhi ili običnoj juhi u prahu. U kategoriju nisu uključene tekuće juhe u konzervama, tekući koncentrati juha, kocke za juhu, te smrznute juhe. Mogu biti različitih okusa: pileća, goveđa, minestrone, proljetna, a pakirane su najčešće u vrećice.

lead1Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Nestlé (Maggi), Podravka (Podravka, Fini Mini), Unilever (Knorr) te trgovačke robne marke koje same nose 3% količinske prodaje.

TROBOJ OKUSA
podjeleProdaja kategorije juhe u zadnjih godinu dana (kolovoz 2014. – srpanj 2015.), koja ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry objekte, diskontne trgovine (Lidl) te sezonske trgovine (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), kao ni ugostiteljstvo, pokazuje blago negativan predznak.

Naime, količinska je prodaja iznosila 1.092 tone, što je 2,6% manje nego u prethodnih 12 mjeseci. Istodobno, vrijednosna je prodaja s ostvarenih 100,14 milijuna kuna smanjena za 3,1%.

U ovoj kategoriji proizvoda supermarketi uzimaju najveći dio količinske prodaje, ukupno 41%. Potom dolaze hipermarketi s 23%, velike trgovine mješovitom robom sa 17%, srednje trgovine mješovitom robom s 13% te male trgovine mješovitom robom s ukupno 5% udjela.

Zanimljiva je podjela po okusu proizvoda. Preferencije potrošača otkrivaju izjednačeni troboj povrtne (29,6%), goveđe (29,2%) i kokošje/pileće juhe (26% udjela). Juha od gljiva ipak zaostaje s udjelom od 10,5%, dok na ostale okuse odlazi 4,6% kategorije.

Prema načinu pripreme, pak, dominiraju juhe koje je potrebno kuhati s 91,3%, dok preostalih 8,7% otpada na instant juhe. Nešto je izjednačeniji odnos ako se promatra podjela po tipu proizvoda. Bistre juhe pritom imaju više od tri četvrtine udjela (75,9%), dok još uvijek značajnih 24,1% kategorije drže kremaste juhe.

Kristian Anić-Kaliger
Client Manager
kristian.anickaliger@nielsen.com
nielsen logo