Gavrilovići spašavaju prodaju na istočnom tržištu u zadnji čas. Samo nekoliko mjeseci prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju odlučili su, kako zbog poskupljenja ne bi izgubili tržište zemalja CEFTA-e iz koje Hrvatska mora izaći, dio svoje proizvodnje preseliti iz Petrinje u Čitluk u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

U Čitluku, kamo sele proizvodnju obarenih kobasica i polutrajnih proizvoda, pokrenuli su suradnju s tvrtkom GIPI d.o.o. Ističu da premještaju proizvodnju onih proizvoda koji se na tom tržištu najbolje prodaju, poput pileće kobasice, primjerice.

To je ujedno i prvi proizvodni iskorak Gavrilovića izvan Hrvatske, u kojem, kako kažu, neće imati dodatna ulaganja u proizvodnju jer ona odlazi u već postojeći pogon tvrtke koja im je novi strateški partner.

Radi se o manjem, ali novom pogonu koji zadovoljava naše potrebe kad je riječ o kapacitetima, opremljenosti i stručnosti zaposlenika, a lokacija u Čitluku dodatno olakšava distribuciju jer je tamo i centralno skladište našeg distributera – kažu u Gavriloviću, objašnjavajući da će s ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju proizvodi izvezeni iz Hrvatske u BiH poskupjeti 50 posto zbog carinskih barijera prema zemljama izvan nje, što bi ugrozilo prodaju na tom tržištu.

Istodobno, analitičari prehrambene industrije ne žele službeno ocjenjivati poslovanje Gavrilovića jer im, kažu, zbog stagnacije poslovanja i nejasne strategije razvoja nije interesantan za pozornije praćenje.

Kao glavnu slabost Mesne industrije Gavrilović navode to što Gavrilovići u Petrinji nisu razvili bazu kooperanata i farmera za uzgoj životinja i proizvodnju mesa, zbog čega su ovisni o poslovnom modelu prema kojem meso uvoze i od njega rade finalni proizvod. (Jutarnji.hr)