Skupina tankih i debljih linija koje svakodnevno susrećemo na proizvodima koje koristimo poznata po nazivom barkod izmišljena je prije 64 godine u Miami Beachu.

Jednostavnost uporabe
Barkod je u stvari broj pretvoren u smisleni niz tamnih linija i svijetlih međuprostora koje skener opet pretvara u broj, a on je ključ za bazu podataka s ostalim podacima o proizvodu, usluzi ili lokaciji. To omogućuje brzo i jednostavno očitavanje cijene, podataka o proizvodu, inventuru, kontrolu zaliha, utvrđivanje poreznih obveza itd.

Barkod se kao simbol tiska ili direktno na ambalažu ili na naljepnicu i tako identificirani proizvod odlazi u distribucijsku mrežu, kroz kanale u veleprodaji do prodajnog mjesta u trgovini, gdje se skenira ili očitava prikladnom opremom i dekodira iz koda u ljudskom oku prepoznatljivu logičnu poslovnu informaciju.

Izumitelj barkoda N. Joseph Woodland počeo je osmišljavati jedinstveni kod koji bi sadržavao osnovne informacije o proizvodu na poticaj jednog direktora supermarketa koji je želio pojednostaviti proces prodaje proizvoda. Ogromni uspjeh barkoda temelji se upravo na jednostavnosti njegove uporabe.

Patent prodan za 15.000 dolara
Nedavno preminuli Woodland je čak na neko vrijeme odustao od studiranja kao bi se koncentrirao na stvaranje koda.

Ideja mu je sinula dok je bio na plaži gdje je prstom na pijesku iscrtavao linije. Nakon toga je s partnerom Bernardom Silverom, koji je umro tijekom šezdesetih godina, patent barkoda prijavio 1952., a dvojac ga je zatim prodao elektroničkoj tvrtki Philco za 15.000 dolara.

Osim što je izumio barkod, Joseph Woodland je bio član IBM-ove ekipe koja je razvila laserski čitač barkoda. (Business.hr)