Veljko Bituh – Selmet

Uvođenje RFID-a trgovcima donosi razne koristi: omogućava im uvid u stanje i inventuru robe u stvarnom vremenu, pomaže pri automatizaciji narudžbi i racionalizaciji količine robe na skladištu te im osigurava ispravan asortiman izložene robe na policama, ističe Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet

Danas više nema područja ljudske djelatnosti u kojem se RFID ne koristi. U logistici, trgovini, transportu, bankarstvu, označavanju povratne ambalaže, označavanju životinja, avio i auto industriji te medicini, navodi Bituh.

Možete li nam na početku približiti malo RFID tehnologiju? Kada je predstavljena, što točno podrazumijeva te na koji način se primjenjuje u današnjem poslovanju?
Kao i druge visoke tehnologije radio frekvencijska identifikacija (RFID) razvijena je za vojne potrebe tijekom Drugog svjetskog rata. Tek naknadno se njene prednosti počinju koristiti u komercijalne svrhe. Sjetimo se da u označavanju proizvoda povijest barkoda počinje kasnije, tek od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i preuzima primat na tržištu zbog svoje niske cijene.

Za razliku od barkoda, koji ima velika ograničenja te je nepromjenjiva oznaka, RFID označavanje ima nebrojene prednosti. Napredak društva donosi kontinuirano nove izazove i potrebe a time i primjenu novih tehnologija koje mogu zadovoljiti nove zahtjeve. U svom početku barkod je bio linearan te je omogućavao strojno i brzo čitanje kratkih “šifri”.

Kada je dužina oznake postala ograničenje, uveden je 2D barkod, koji omogućava znatno povećanje količine podataka. Osim same šifre, može se označiti datum proizvodnje, serijski broj, šarža, veličina, boja i drugi parametri, ali i dalje to ostaje fiksni zapis koji se može pročitati strojno samo u vidnom polju čitača. To kod RFID-a nije slučaj.

lead1RFID je zapravo čip s memorijom koji beskontaktno komunicira s čitačem, a u memoriju se mogu kontinuirano pisati i brisati željeni podaci. Ovo omogućuje značajno unapređenje i automatizaciju poslovnih procesa. Danas više nema područja ljudske djelatnosti u kojem se RFID ne koristi.

U logistici, trgovini, transportu, bankarstvu, označavanju povratne ambalaže, označavanju životinja, avio i auto industriji, medicini itd.

Danas svaki treći mobitel u svijetu ima ugrađen beskontaktni NFC za potrebe plaćanja. U novoj eri interneta, industriji 4. generacije i IoT (Internet of Things), RFID ima značajan i neizbježan doprinos.

Koliko je ova tehnologija značajna u portfelju proizvoda i rješenja tvrtke Selmet?
Kao tvrtka koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i komunikaciji, uz barkod, RFID postaje sve značajnija tehnologija zbog velikih koristi koje pruža u primjeni. Već se dugo pripremamo i kontinuirano educiramo u tom području, pratimo novosti, a cilj nam je biti prvi izbor na tržištu u RFID rješenjima.

To je u zadnje dvije godine rezultiralo s nekoliko značajnih projekata kod nas, ali i u inozemstvu, s čime se rijetko tko može pohvaliti. Opremili smo se malim laboratorijem s kompletnom tehnologijom u kojem možemo testirati i demonstrirati rješenja prema korisničkim specifičnostima.

Primjena svake nove tehnologije doprinosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti pa tako očekujemo veliki porast potreba na tržištu za RFID rješenjima, a s druge smo strane uvjerenja kako će i korisnici u svojim poslovnim procesima prepoznati nužnu potrebu za unapređenjima.

Kako ste zadovoljni s prošlogodišnjom, premijernom konferencijom o RFID tehnologiji u Zagrebu čiji ste organizator te što očekujete od ovogodišnje konferencije?
Jedan od ciljeva RFID konferencije je promocija ove tehnologije i upoznavanje s mogućnostima njene primjene. Uspjeh prošlogodišnje konferencije potaknuo nas je da nastavimo s ovim oblikom promocije RFID-a u regiji. Većina polaznika prošle je godine ostala iznenađena viđenim i prezentiranim.

Predavači i teme na konferenciji bili su vrhunske kvalitete što ćemo zasigurno osigurati i ove godine. Dolaskom na konferenciju mnogim korisnicima su se otvorile oči u smislu načina primjene RFID tehnologije u području kojim se bave.

Koje su ciljne skupine kojima je konferencija namijenjena te koji je osnovni cilj skupa na regionalnoj razini? Koje teme će biti u fokusu interesa?
U pozivnim materijalima smo naveli da je konferencija namijenjena donositeljima odluka, članovima uprava društava, managementu, direktorima, financijskim voditeljima, profesionalcima iz proizvodnje, trgovine, logistike, medicine i farmacije te IT stručnjacima, ali usudio bih se reći svima koji žele saznati više o ovoj tehnologiji budućnosti.

Nastojimo biti aktualni pa će se ove godine prezentirati rješenja o kojima se trenutno puno raspravlja kao npr. RFID u zbrinjavanju otpada, takozvano čipiranje kanti, outsourcing usluge kao što su laundry management servisi i slično. Pokazat ćemo i domaću pamet i rješenja koja su u potpunosti razvijena u Hrvatskoj. I ove godine će na izložbenom dijelu konferencije sponzori i izlagači prezentirati novosti i nove proizvode.

U kojim sve kontekstima možemo povezati RFID tehnologiju s maloprodajom? Na koji način trgovcima može pomoći u njihovom svakodnevnom poslovanju?
Kao i svaka druga nova tehnologija i ova dolazi sa zakašnjenjem na naše tržište. Najveći broj korisnika RFID-a u svijetu je u području retaila – u maloprodaji. U SAD-u je tvrtka Walmart prva počela i nametnula RFID svojim dobavljačima, dok je u Europi to bio Metro.

U početku je bilo puno poteškoća i razočaranja u primjeni, ali unapređivanjem tehnologije i padom cijena u implementaciji sve veći broj trgovaca i u Europi primjenjuje RFID. Tako će u ovoj godini samo Marks & Spencer potrošiti 400 milijuna tagova, a na konferenciji će biti prikazan konkretan primjer jednog trgovca iz Norveške.

Uvođenje RFID-a trgovcima donosi razne koristi: omogućava im uvid u stanje i inventuru robe u stvarnom vremenu, pomaže pri automatizaciji narudžbi i racionalizaciji količine robe na skladištu te im osigurava ispravan asortiman izložene robe na policama.

lead2Time se ostvaruju povećani profiti, smanjuju se troškovi kod brojenja i preuzimanja robe te štiti trgovce od otuđivanja robe u maloprodajnim dućanima.

Možete li nam navesti neke primjere uspješne implementacije RFID tehnologije u hrvatskim tvrtkama te kako općenito stojimo po tom pitanju u odnosu na ostale zemlje EU?
Zaostajemo za zemljama EU značajno. U okruženju pogotovo za Italijom, Austrijom, Mađarskom, a da ne spominjem sjever Europske unije. Javni gradski prijevoz već duže koristi RFID u tiketingu (Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split) i javnom parkingu (Split).

Neke svijetle primjere iz prakse pokazali smo na prošlogodišnjoj konferenciji – u proizvodnji su to PIK Vrbovec i TDR, u document managementu HALMED. Ove godine prezentirat ćemo neka nova rješenja u tiketingu, korištenju gradske RFID kartice i zbrinjavanju otpada.

Nesporna je činjenica da se današnja maloprodaja sve više okreće beskontaktnim tehnologijama. Kako vidite razvoj ovog segmenta u budućnosti?
Uvođenje RFID-a u trgovini kompleksan je projekt koji uključuje gotovo cijeli opskrbni lanac, od proizvođača do krajnjeg korisnika, te je u maloj mjeri ovisan o samom trgovcu. Iz tih razloga se primjene u ovom dijelu kod nas mogu očekivati samo u logistici, povratnoj ambalaži i, kako mi to zovemo, “close loop aplikacijama”.

lead3RFID tehnologija omogućava i dodatne funkcionalnosti koje nalaze primjenu u trgovini, a to je praćenje temperature robe u kretanju od proizvođača do kupca, za čime je u prehrambenoj industriji velika potreba.

Ovakva su rješenja vrlo jednostavna za implementaciju i u bližoj budućnosti može se očekivati njihova masovnija primjena.

Često se na investicije u nove tehnologije gleda kao trošak, a ne ulaganje u budući povrat investicije i novu vrijednost koja se uvijek vrati samom investitoru. Mislite li da se takav okvir razmišljanja u Hrvatskoj polagano mijenja ili smo još daleko od takvoga promišljanja?
Još uvijek smo daleko od trenutka kada će se tvrtke ohrabriti za ulaganje u nove tehnologije, ali ako želite ostvariti uštede, povećati konkurentnost i smanjiti troškove poslovanja, nemate drugi izbor nego investirati. Većina RFID rješenja starta pilot projektom.

To je preporuka struke. Jako je važno da se dobro upoznaju sa samom tehnologijom i uvide što ona može za njih kako ne bi imali kriva očekivanja i kako bi na osnovu toga mogli izračunati povrat ulaganja u RFID, o čemu će također biti riječi na konferenciji.