Karlovačka pivovara danas je na konferenciji za medije u Karlovcu predstavila svoje četvrto izvješće o održivosti Proizvodimo bolju budućnost.

Izvješće donosi pregled napretka, dostignuća i prioriteta u području društvene odgovornosti i odgovornosti prema okolišu u 2012. godini u tri glavna strateška područja: 1. stalno poboljšanje utjecaja na okoliš marki i poslovanja Karlovačke pivovare, 2. osnaživanje zaposlenika i zajednica u kojima kompanija posluje te 3. pozitivan utjecaj na ulogu piva u društvu.

“Uz uspješno vođenje poslovanja, vodimo računa i o održivosti. Kako bismo smanjili negativan utjecaj naših aktivnosti, ulažemo u poboljšanje tehnologije i internih procedura. Također radimo na jačanju naše lokalne zajednice kroz otvoren dijalog s ključnim dionicima, sponzorstva nekih od glavnih lokalnih događaja, kroz donacijski natječaj i razvijanje odnosa s našim susjedima putem sastanaka i zajedničkih aktivnosti poput uklanjanja divljeg odlagališta na Strmcu prošle godine”, rekao je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Pritom je naglasio kako je promicanje odgovorne konzumacije još jedno iznimno važno područje društvene odgovornosti kompanije.

“Kao proizvođač piva, svjesni smo svoje odgovornosti i zato promičemo odgovornu konzumaciju kroz različite aktivnosti. Primjerice, prošle godine proveli smo vrlo uspješan projekt edukacije budućih vozača u suradnji s udrugom Hrvatske autoškole i pod pokroviteljstvom MUP-a”, rekao je.

O tome da kompanija ulaže mnogo napora u poboljšanje ukupne energetske učinkovitosti pivovare kroz stalna poboljšanja procesa i ulaganja u tehnologiju govorio je direktor Sektora lanca opskrbe Zvonimir Nemet.

On je naveo kako su u pivovari u prošloj godini ostvarili dobar napredak: ukupna potrošnja energije potrebne za proizvodnju jednog hektolitra piva smanjena je za 2,6%, specifična potrošnja toplinske energije bila je za 5% niža dok je specifična direktna i indirektna emisija CO2 smanjena za 2%.

Uz to, nova linija za punjenje otvorena 2012. godine doprinijet će smanjenju potrošnje vode zato što troši 15-20% manje vode po hektolitru proizvedenog piva u usporedbi sa starom linijom.

Nemet je dodao da je Karlovačka pivovara, osim na zaštitu okoliša, fokusirana i na osiguranje sigurnog radnog okruženja: “Poštujemo jasna i stroga pravila o zaštitnoj odjeći i opremi unutar naših proizvodnih postrojenja, kao i na logističkim površinama. Velika je pažnja posvećena povećanju svijesti o sigurnosti među operaterima, provedbi sigurnosnih standarda na instalacijama te poboljšanju kvalitete osobne zaštitne opreme. Karlovačka pivovara predana je održivom poslovanju u različitim područjima i nastavit će raditi na daljnjim unapređenjima.”

Izvješće o održivosti za 2012. godinu dostupno je na web stranici Karlovačke pivovare.