kinder-ftd 777Kinder je najpoznatiji brend konditorskih proizvoda za djecu u kojem više od 50 godina uživaju veliki i mali, a nasmiješeno dječje lice s ove čokolade roditeljima je postalo sinonim za povjerenje

Bračni par Ferrero, Pietro i Piera, priču o Kinderu započeli su 1946. godine kada su svoju tadašnju slastičarnicu pretvorili u jednu od najpoznatijih prehrambenih industrija današnjice.

Tako je u talijanskom gradu Alba od male obiteljske tvrtke stvoren planetarno popularni konditorski div, Ferrero, na čijem se čelu danas nalazi treća generacija obitelji nastavljajući tradicionalno poslovanje pod istim motom stvorenim prije točno 70 godina: “Radi, stvori, doniraj.”

OBITELJ KAO TEMELJ
Ova tvrtka osmislila je sredinom1960-ih godina brend Kinder namijenjen, kako mu i samo ime kaže – djeci, a za njegov razvoj zaslužan je pravi “baby boom” koji je tih godina nastupio u Italiji, ali i diljem Europe. Brend je u počecima bio namijenjen njemačkom tržištu, gdje se i proizvodio njihov asortiman, pa otuda i sam naziv po njemačkoj riječi za dijete.

Kinder se kroz povijest temeljio na pravovremenom prepoznavanju potreba tržišta, težnjama roditelja i željama djece. Zbog toga je začetnik Kindera, Michele Ferrero, sin osnivača tvrtke, uvidio želju roditelja da svojoj djeci daju samo najkvalitetnije i najhranjivije namirnice.

bullet-kinder-cokoladaS druge strane, djeca su tražila slasticu koja će biti baš po njihovoj mjeri i ukusu. Imajući to na umu, Ferrero je spojio dva takva elementa – čokoladu koju djeca obožavaju i mlijeko koje roditelji percipiraju kao zdravu namirnicu te je 1968. godine stvorena Kinder čokolada, podijeljenau pločice za praktičniju,ali i kontroliraniju konzumaciju.

Tijekom vremena ova čokolada je dobila pakiranja različitih veličina, a savršen tajming i dobro uočavanje novih trendova lansiralo je brend do svjetske slave.

Tako je ova čokolada postala simbolom zdrave slastice za djecu, a dječje lice s pakiranja ostalo je gotovo nepromijenjeno sve ove godine. Ipak, nasmiješeni dječak blistavo bijelih zubi i biserno plavih očiju imao je nekoliko manjih preinaka pa mu se kroz povijest tek minimalno mijenjala odjeća, boja kose i oblik frizure.

Nakon planetarne popularnosti čokolade, koju danas vole i mlađe i starije generacije, iz Ferrera su nastavili razvijati ovaj brend pod kojim se sada nalaze dobro nam poznati Kinder Milk-Schnitte, Pingui, Maxi King, Country, Bueno, Schoko-Bons te Happy Hippo. No, to je samo mali dio proizvoda iz Kinder asortimana.

INOVACIJA KOJA TRAJE
Svoju inovativnost Kinder je nakon čokolade za djecu ponovno potvrdio 1974. godine kada je stvorena još jedna inovativna uspješnica ovoga brenda koja je i danas među najpopularnijim slasticama za djecu – Kinder Surprise (Kinder Sorpresa). Popularno Kinder jaje davno je prošlo svoje djetinjstvo pa tako ove godine slavi svoj već 42. rođendan.

o-KINDER-SURPRISE-EGGS-facebookZahvaljujući spoju bijele i tamne čokolade dizajniranom u obliku jaja, u pakiranju karakterističnih boja s naglaskom na mlijeko, u čijem središtu se nalazi iznenađenje, igračka za djecu upakirana u plastičnu ambalažu boje žumanjka, ubrzo nakon predstavljanja postalo je pravi hit pa je danas dostupno u više od 60 zemalja diljem svijeta.

Da je ovo jedan od legendarnih proizvoda potvrđuje i to što brojni kolekcionari iz raznih zemalja sakupljaju legendarne figurice iz ove slastice. Inače, kroz četiri desetljeća postojanja, Kinder Surprise je iznjedrio brojne kolekcije igračaka, od neprolaznih Štrumpfova preko Disneyjevih likova do aktualnih heroja i omiljenih dječjih životinja, a njegov uspjeh doveo je do razvoja slične inačice.

Tako je Kinder Surprise dobilo i svoje ljetno izdanje, Kinder Joy, proizvod istog oblika, ali različite teksture, mliječne i čokoladne kreme s dva hrskava vafla, u plastičnoj opni, s igračkom odnosno figuricom unutar svakog pakiranja.

RAZVOJ KROZ ODRASTANJE
kinder-tajna-uspijeha-okvoricKako je svima jasno da u Kinder proizvodima uživaju sve generacije i da je Ferrero tvrtka s dugom tradicijom, ne čudi što su već brojne generacije odrasle upravo uz njihove proizvode. Gledajući u tom smjeru, razvijali su se i novi artikli koji su se prilagođavali kako dječjem, tako i nešto starijem uzrastu.

Upravo s tom mišlju stvoren je Kinder Bueno, zamišljen kao slastica za mlade u adolescentskom dobu koja danas ima nekoliko varijanti za svačiji ukus i mjeru – od originalnog proizvoda s tamnom čokoladom preko bijele čokolade do mini pakiranja.

Još jedna zanimljivost vezana uz Kinder, ali i Ferrero općenito među čijim brendovimam se nalaze i Ferrero Rocher, Mon Chery, Raffaello, Duplo, Nutella te Tic Tac, je i njihova česta upotreba lješnjaka u proizvodima.

Naime, talijanska regija u kojoj je Ferrero smješten poznata je po vinima, vinogradima, tartufima i lješnjacima. Kako su lješnjaci iz tog predjela karakteristični po svojoj visokoj kvaliteti, okusu, mirisu i dostupnosti, oni čine bazu u velikom dijelu asortimana ove tvrtke.

Ostajući vjerna svojoj tradiciji, ova se tvrtka i danas povezuje s obitelji, kredibilitetom i povjerenjem, karakteristikama koje su za Ferrero ostale nepromijenjene kroz povijest. Interesantno je i kako se svi proizvodi ove tvrtke stvaraju pomoću strojeva koje je osmislio korporativni odjel inženjeringa Ferrera, a kako bi se navodno zaštitili od industrijske špijunaže medijima nije dozvoljen posjet tvornici te nikada nisu održali konferenciju za medije.

Ipak, unatoč toj zatvorenosti prema javnosti, jedni su od rijetkih koji su uspjeli stvoriti i održati svoj status na tržištu, a radi svih inovacija, posvećenosti djeci i mladima te dugoj tradiciji i globalnoj popularnosti koju danas uživa, Kinder svakako zaslužuje status kultnog, ne samo talijanskog već i svjetskog brenda.