atlantic-grupa-midiPrivatizacija dijela državnih poduzeća kako bi se smanjio javni dug jedan je od proklamiranih ciljeva Vlade Tihomira Oreškovića. Podravka, uz neke turističke kompanije, najčešće se spominje kad se govori o prodaji udjela na kojima bi država relativno brzo moglo doći do novca.

Zainteresiranih kupaca sigurno ne bi nedostajalo. Jedan od njih je Emil Tedeschi iz čijeg su Atlantica za tportal potvrdili da su spremni ući u koprivničku tvrtku.

Na upit jesu li zainteresirani za akviziciju Podravke iz Tedeschijeve kompanije nam je odgovoreno kako Atlantic Grupa, kao snažna regionalna prehrambena kompanija s razvijenom distribucijskom platformom, može biti konsolidator prehrambene industrije u regiji JI Europe, pa i šire.

‘Ako zainteresirane strane u Podravki, uključujući i državu, odluče prodati većinski udio u kompaniji, Atlantic Grupa će ovu mogućnost razmotriti u kontekstu snaženja na regionalnom tržištu kao i strategije internacionalizacije koja nam je trenutačno u fokusu’, poručili su iz Atlantica.

U vlasničkoj strukturi Podravke dominantnu ulogu uz država imaju mirovinski fondovi.

Središnja država i njeni mirovinski fondovi (HZMO, kapitalni fond) kontroliraju 25,4 posto dionica Podravke, a četiri obvezna mirovinska fonda raspolažu s oko 38 posto dionica.

Najveći udjel ima AZ mirovinski fond, koji drži 12,7 posto dionica, a slijede PBZ CO (10,87 posto), Erste plavi (9,34 posto) i RBA fond (5,27 posto).

Iz odgovora Atlantica može se zaključiti kako osim zelenog svijetla države, Atlantic očekuje i dobru volju mirovinaca da mu prepuste dodatnih 25 posto dionica kako bi stekao većinski paket uz obostrano prihvatljivu cijenu.

Kako bi zadržala kontrolni paket država je lani sudjelovala u dokapitalizaciji Podravke vrijednoj 510 milijuna kuna.

U postupku dokapitalizacije dionica je koštala 300 kuna, a trenutno se na Zagrebačkoj burzi cijena kreće oko 330 kuna. To znači da državni udjel na tržištu vrijedi oko 600 milijuna kuna, a za osvajanje većinskog udjela Atlantic bi morao minimalno izdvojiti 1,2 milijarde kuna.

Atlantic grupa je prije sedam godina prvi put pokušala kupiti Podravku. Koprivnička tvrtka se tad oporavljala od afere Spice, a na njezinom čelu su bili ljudi pod utjecajem predsjednika HSS-a, pokojnog Josipa Friščića. (tportal.hr)