Kompanije Mattoni 1873 i PepsiCo dovršile su akviziciju srpskog proizvođača mineralne vode i bezalkoholnih pića Knjaz Miloša. Transakciju je odobrila antimonopolska komisija, a obuhvaća preuzimanje proizvodnih kapaciteta kompanije Knjaz Miloš u Srbiji, kao i brendove Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix Knjaz, Tube, Gusto i druge. Vrijednost transakcije nije objavljena.

Knjaz Miloš prethodno je bio u vlasništvu investicijskog fonda Mid Europa Partners. Generalni direktor kompanije Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na konferenciji za medije poželio je kompaniji Knjaz Miloš dobrodošlicu u obitelj Mattoni 1873.

“Ova prilika će nam pružiti nove mogućnosti za rast i razvoj kompanije, kupaca i naših zaposlenih. Ujedinjenje portfolija Mattoni 1873 s portfeljem Knjaz Miloša osigurat će izvanrednu kvalitetu našim kupcima i potrošačima”, rekao je Pasquale. Prema njegovim riječima, te dvije kompanije pomoći će kompaniji Knjaz Miloš da odskoči još dalje i proširi prodaju svojih proizvoda i u drugim zemljama širom svijeta.

Predstavnik kompanije PepsiCo Christophe Guille naveo je kako je dosadašnje partnerstvo kompanija Mattoni i PepsiCo bilo vrlo uspješno, a akvizicija Knjaza Miloš predstavlja, kaže, priliku za dodatni razvoj i jačanje njihovog prisustva u regiji.

Ističe da je u kompaniji PepsiCo zaposleno 45.000 ljudi, da imaju 80 tvornica u svijetu, ali i poljoprivredna zemljišta na kojima uzgajaju krumpir, jabuke i bobičasto voće.

Miloš Stojisavljević, generalni direktor kompanije Knjaz Miloš, kazao je da je ovo povijesni dan za tu kompaniju jer je prvi put za strateške partnere dobila globalne kompanije u proizvodnji vode i bezalkoholnih napitaka.

Podsjetio je da je kompanija Knjaz Miloš počela s radom davne 1811. godine, a dobila je ime po srpskom knezu koji je izvor stavio pod zaštitu države.

Kompanija zapošljava 800 ljudi, predstavlja lidera na tržištima u Srbiji i Crnoj Gori, s tendencijom rasta u Sjevernoj Makedoniji i BiH. Stojisavljević ističe da je očekivani ovogodišnji neto promet kompanije 75 milijuna eura.