Trgovačke tvrtke Konzum i Mercator-H danas su ponudile na prodaju ili u zakup 95 svojih trgovina u Hrvatskoj, radi udovoljavanja uvjetima regulatora vezanim uz Agrokorovo preuzimanje slovenske maloprodajne tvrtke Mercator.

Najviše je ponuđeno na prodaju ili u zakup prodavaonica na području Zagreba, njih 25, a potom u Varaždinu, osam.

Pismo namjere svi zainteresirani poduzetnici koji se bave trgovinom robe široke potrošnje mogu poslati najkasnije do 18. kolovoza, preporučenom poštom na adresu savjetnika Caper d.o.o.

Iz Konzuma i Mercator-H napominju da ponuditelj ne smije biti povezan s Agrokorom ili Mercatorom ili članovima njihovih uprava te da mora raspolagati s financijskim sredstvima na osnovu kojih se opravdano može pretpostaviti da će moći poslovati na tržištu.

Koncern Agrokor u lipnju je kupio 53-postotni udio Mercatora. Pritom je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uvjetno odobrila tu koncentraciju, a odobrenje između ostalog uključuje obvezu prodaje ili davanja u zakup prodavaonica iz mreže Konzuma i Mercatora.

To dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina. (HRT)