Konzum kažnjen zbog ‘nogometne’ reklame

Podsjetimo, na dan nogometne utakmice Hrvatska – Engleska na londonskom Wembleyu, Konzum je na duplericama dvaju dnevnih novina objavio reklamu na kojoj na nogometnom terenu suprotstavlja ‘ekipu’ domaćih, Konzumovih robnih marki, i onih stranih, mahom Lidlovih te jedne Billine, piše Novi list

‘Utakmicu’ je na reklami ‘blagoslovio’ i Hrvatski nogometni savez kojem je Konzum sponzor, dok se reklamom općenito poručuje kako treba kupovati domaće.
Šest članova Suda časti HURA-e donijelo je zaključak kako je Konzum ovom reklamom narušio samoregulatorne odredbe struke, standarde kodeksa oglašavanja Hrvatskog oglasnog zbora i Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje – HURA te Zakon o nedopuštenom oglašavanju.

‘Pomno proučavajući odredbe Standarda kodeksa o istinitosti, podcjenjivanju, zaštiti robnih obilježja i kopiranju, kao i Zakon o nedopuštenom oglašavanju, može se naći osnova da su porukom u predmetnom oglasu narušeni standardi Kodeksa i Zakona’, navode na Sudu časti HURA-e, koji će Konzumu izreći daljnju zabranu oglašavanja sporne poruke, podnijeti zahtjev za ispravak reklame u istoj formi, oštećene strane dobit će, nadalje, pravo na odgovor reklami, a odluka Suda časti bit će, kao negativan publicitet, objavljena u stručnim glasilima.

Sukladno Kodeksu, ukoliko prekršitelj ne postupi sukladno zahtjevima Suda časti, prijava protiv njega podnosi se i Sudu časti Hrvatske gospodarske komore, no u konačnici može biti pokrenut i spor pred Trgovačkim sudom.

Isplatu naknade, odnosno kazne, međutim, od Konzuma samo vlastitim tužbama mogu zatražiti Lidl i Billa, no dok je njemački trgovački lanac dan nakon sporne reklame objavio kako ne namjerava pravno postupati, u Billi odgovaraju da će najvjerojatnije do kraja ovoga tjedna donijeti konačnu odluku o tome hoće li kretati u pravni spor s Konzumom, ili će od te akcije odustati.

Iako su iz Lidla na dan objave reklame najavljivali pravnu bitku, tek nekoliko sati nakon od nje su ipak odustali.

Kako se neslužbeno može čuti u HURA-i, osim što je Konzum prekršio kodeks oglašavanja i zakon kojim se ovo područje regulira, reklama je nestručna i zato što u reklamnom svijetu nikad nije običaj reklamom provocirati tržišno slabije od sebe.

Lideri na tržištu, poput Konzuma u Hrvatskoj, kažu marketinški stručnjaci, svojim reklamama nikad ne provociraju slabije, što je u ovom slučaju Konzum učinio, već uvijek slabiji, ‘sljedbenici’, provociraju tržišno jače, kako bi na sebe privukli pozornost publike. (Novi list)