Konzum podržava domaće proizvođače

Kupovinom domaće hrane podržavamo lokalni uzgoj i doprinosimo smanjenju uvoza strane robe. Podržavanje hrvatske proizvodnje i domaćih proizvođača oduvijek je bio prioritet Konzuma. To potvrđuje i partnerski odnos i suradnja s više od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske, kao i najnoviji projekt "Najbolje iz Hrvatske"

Prije ove globalne pandemije, koja je zahvatila i Hrvatsku, velika većina građana prilikom razmišljanja o budućnosti naše zemlje i perspektivama za samozapošljavanje brojnih ljudi, nije poljoprivredu i pokretanje OPG-ova vidjela kao jednu od potencijalno ključnih mogućnosti. Mali hrvatski poljoprivrednici i OPG-ovi od većine su građana u našoj zemlji bili doživljavani sa simpatijama, no više kao entuzijasti, a ne kao ljudi s vizijom koji su svoju budućnost pronašli u proizvodnji hrane. Nakon dva mjeseca, koliko u Hrvatskoj traju mjere donesene od strane Stožera civilne zaštite, a koje su u međuvremenu ublažene, ne postoji osoba koja danas nije svjesna koliko je važno da se sve više orijentiramo na uzgoj kvalitetnog voća i povrća te na taj način postanemo sve manje ovisni o uvozu.

DOMAĆE JE NAJBOLJE
Jedni od onih koji su već prije nekog vremena budućnost i egzistenciju sebe i svojih obitelji pronašli u proizvodnji žitarica, voća i povrća su Tomislav Kampić, Martina Kuček, Daliborka Šimić i Marina Dragobratović.

OPG Tomislav Kampić osnovao sam 1998. godine na krajnjem istoku Hrvatske, u općini Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ljubav prema poljoprivredi naslijedio sam od oca koji je bio poljoprivrednik, a na imanju radim uglavnom sam uz povremenu pomoć supruge i djeteta. U početku sam na otprilike 10 hektara zemlje uzgajao ječam, pšenicu, kukuruz i soju, a danas sam proizvodnju proširio na 12 hektara zemlje i uzgajam batat, šparoge i češnjak.

S Konzumom uspješno surađujem već četiri godine i nadam se da će se ta suradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i nakon ove krize. Moram biti zadovoljan jer nemam kredita ili bilo kakvih drugih zaduženja, a imam sreću da mi ove okolnosti nisu utjecale na proizvodnju i prodaju jer iza mene ipak stoji velik i korektan partner koji otkupljuje sve što proizvedem uz redovito plaćanje. Za mene i moju obitelj to je velika stvar jer nam pruža sigurnost i jamči miran život na čemu smo beskrajno zahvalni.

OPG Kuček osnovali smo 2016. godine u mjestu Stara Plošćica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na dva hektara zemlje uzgajamo isključivo zelenu šparogu i to nam je jedina djelatnost. Uvidjeli smo da se trend proizvodnje mijenja i da umjesto klasične sadnje žitarica našu zemlju možemo bolje i efikasnije iskoristiti.

Nakon početnog šoka koji je izazvao koronavirus i neobične vremenske prilike u tom nam trenutku nisu išle na ruku. Na svu sreću šparoga je žilava biljka i može odoljeti mnogim nepogodama pa nam niti mraz nije pokvario berbu. No, uvođenjem mjera o zabrani rada hotelima i restoranima, koji su naši najveći kupci, počeli smo si postavljati pitanja kakva će nam biti prodaja. Na našu se sreću u tom trenutku pojavio Konzum, koji se ponudio otkupiti kompletan naš urod šparoga. Upravo činjenica da netko velik poput Konzuma stoji iza vas, da cijeni vaš trud, rad i odricanje, omogućio nam je da sa smiješkom i bez pritiska nastavimo s našim redovitim obvezama. Za nas je to velika stvar i beskrajno smo zahvalni.

OPG Daliborka Šimić osnovali smo 2015. godine suprug i ja, a plod je zaokreta koji smo odlučili napraviti u našim karijerama i životu u cjelini. Živimo u Brodsko-posavskoj županiji te do prije pet godina nismo imali veze s poljoprivredom – ja sam radila u struci kao dentalni asistent, a suprug je imao svoj obrt koji se bavio PVC stolarijom. Suprugu nije bilo jednostavno te smo počeli intenzivno razmišljati kako se početi zajednički baviti nečim u čemu ćemo uživati i što nije tako stresno. S obzirom na to da imamo dosta zemlje u početnoj smo fazi uz našu kuću postavili tri plastenika, a kasnije smo dokupili još jedan hektar zemlje te se s vremenom proširili na sedam plastenika i jednako toliko prostora za vanjsku proizvodnju.

Na našem imanju uzgajamo salatu, krastavce i nekoliko vrsta rajčice te na godišnjoj razini uspijemo proizvesti oko 70 tona robe. U svakodnevnom poslu kojeg ima puno, osim supruga i mene, sudjeluju naših troje djece i suprugovi roditelji.

Naša proizvodnja je i u ovim uvjetima pandemije išla dalje te u ovom trenutku privodimo kraju berbu salate. Ono što nam je postao problem je nemogućnost prodaje robe na tržnici koja nam je bila standardan kanal za njen plasman. Zato smo se odmah odazvali pozivu Konzuma da pomogne nama malim proizvođačima, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Već je krenuo otkup naših proizvoda preko tvrtke Marinada iz Donjeg Miholjca, a njihov plasman u Konzum nas jako veseli te se nadamo daljnjoj suradnji i kad prođe ova situacija s koronavirusom.
Mi kao poljoprivrednici gledamo pozitivno na situaciju u poljoprivredi jer smatramo da se u Hrvatskoj još uvijek ne proizvode dovoljne količine kvalitetne hrane. Upravo bi nas trenutna situacija trebala sve potaknuti da još više proizvodimo, a trgovačke lance da uvoze manje inozemne robe a kupuju više od domaćih proizvođača.

Među one OPG-ove koji već dugi niz godina uspješno surađuju s Konzumom, plasirajući svoje vrhunske proizvode kroz njegovu maloprodajnu mrežu, je i OPG Marina Dragobratović.

Zbog dugotrajne nemogućnosti pronalaska adekvatnog posla, suprug i ja smo 2000. godine odlučili pokrenuti proizvodnju i osnovati vlastiti OPG. Na površini od jednog hektara zemlje i 2.000 kvadratnih metara plastenika uzgajamo blitvu, krastavce, kupusnjače, tikvice, dinje i lubenice. Trenutno smo u fazi branja blitve i pripremanja tla za sadnju proljetno-ljetne kulture, a zbog cijele situacije oko koronavirusa na našem imanju trenutno radimo samo suprug, djeca i ja.

S Konzumom uspješno surađujemo više od 20 godina, ali sadašnja suradnja ima posebnu vrijednost za nas jer nam je to trenutno jedini izvor prihoda i jamči nam siguran nastavak proizvodnje. Optimistično se nadamo daljnjoj suradnji koja će nam jamčiti plasman naših proizvoda i nakon ove krize, što će nam biti dodatna motivacija kako bismo se još više približili ekološkoj proizvodnji.

U Hrvatskoj imamo odlične uvjete za proizvodnju i smatram da ljude treba što više poticati na konzumiranje domaćeg sezonskog voća i povrća te neprestano isticati neprocjenjivu važnost pčela i pčelinjih proizvoda. Smatramo da je ovo vrijeme idealno kako bi se promovirao koncept malih OPG-ova jer su obiteljski i ovise isključivo o vlastitoj radnoj snazi. Osim toga, radno su intenzivni, stalnim unaprjeđenjem kvalitete prilagođavaju se zahtjevima tržišta te vode računa o ekološkoj komponenti proizvodnje.

OD POREČA DO VUKOVARA
Osim voća i povrća, Konzum je nedavno počeo i s otkupom jaja iz slobodnog uzgoja domaćih proizvođača. Trendovi u proizvodnji jaja polako se mijenjaju, i to ponajprije na zahtjev potrošača čija je svijest o važnosti kvalitetne i pravilne prehrane iz dana u dan sve veća. Prema posljednjim podacima iz zemalja Europske unije, slobodan uzgoj čini samo 16 posto ukupnog uzgoja kokoši nesilica.

Za Igora Poropata i njegov poljoprivredni obrt iz Poreča, koji je jedan od najvećih proizvođača jaja u Hrvatskoj, upravo je to bio poticaj da se posveti proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja.

“Takav su nam savjet dali naši veliki klijenti iz hotelske industrije, upozorivši nas na to da sve više njihovih gostiju želi konzumirati jaja iz slobodnog uzgoja, pri čemu takav oblik proizvodnje još nije dovoljno prepoznat pa postoji značajan prostor na tržištu. Danas imamo tisuću nesilica s kojima možemo isporučiti oko 27.000 jaja mjesečno, a u planu nam je do kraja godine povećati broj nesilica na 7.000”, pojašnjava Igor Poropat.

Među značajnim proizvođačima jaja iz slobodnog uzgoja u Hrvatskoj nalaze se i oni iz Agro klastera, koji trenutno okuplja njih 15 s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije.

“Kod ovakvog je uzgoja iznimno važno brinuti o zdravlju i prehrani kokoši. Izuzetno kvalitetnu hranu za njih naručujemo preko Belja d.d. jer ona u svojoj mješavini ne sadrži GMO, a svaka tri mjeseca kokoši se testiraju i na salmonelu. Mjesečno možemo isporučiti oko 30.000 jaja”, izjavila je Mirela Klisurić iz sektora za proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja Agro klastera.

Jaja iz slobodnog uzgoja poljoprivrednog obrta Poropat te Agro klastera moguće je po cijeni od 17,99 kuna za pakiranje od 10 komada pronaći na policama Konzuma, najvećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj, kojem je podržavanje hrvatske proizvodnje i domaćih proizvođača oduvijek bio prioritet. To potvrđuje i partnerski odnos i suradnja s više od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske, kao i najnoviji projekt “Najbolje iz Hrvatske”, u okviru kojeg se značajan naglasak stavlja upravo na suradnju s malim domaćim proizvođačima s ciljem daljnjeg snažnog podupiranja lokalne proizvodnje.

“Suradnja s Konzumom iznimno nam je važna jer se na taj način razvija svijest kupaca o važnosti i blagodatima prirodnih proizvoda. Smatramo da Konzum ovakvim otkupom dodatno podržava hrvatske proizvođače te potiče na kupovinu domaćih proizvoda”, zaključuje Mirela Klisurić iz Agro klastera.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!