kras-cokolade-proizvodnja-ftdNajveći proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi, Kraš, povećat će maloprodajne cijene čokoladnih proizvoda za 4% kao odgovor na osjetan rast cijena kakaovca, šećera i drugih sirovina na svjetskom tržištu

Na tržištu kakaovca trenutno vlada velika nervoza nakon što su u ponedjeljak obustavljene isporuke iz Obale Bjelokosti, najvećeg proizvođača ove sirovine.

Nakon nedavnih predsjedničkih izbora dvojica kandidata proglasila su pobjedu, a ta se afrička zemlja sada nalazi pred građanskim ratom.

cijena-kakao-graf-2011-midiAlassane Quatarra, kojeg EU i međunarodna zajednica smatraju pravim pobjednikom izbora, naredio je zatvaranje luka kako se sadašnji predsjednik Laurent Gbagbo ne bi mogao dalje financirati prodajom kakaa. U samo jednom danu cijena kakaovca je uzletjela 9,1 posto, a nitko ne zna koliko bi dugo obustava mogla trajati.

Na europskoj burzi Euronext Liffe, putem koje i Kraš kupuje sirovine, cijena je porasla od 5.siječnja ove godine sa 1925 funti po toni na 2207 funti.

„Kraš će povećati maloprodajne cijene čokolade za oko 4 posto, što je posljedica ne samo poskupljenja kakaovca već i drugih sirovina“, rekla je glasnogovornica Romana Mužević Ilić. U proizvodnji čokolade kakao sudjeluje sa oko 30 posto, a šećer sa oko 35 posto.

„Čokolada je proizvod kojeg se ljudi ne odriču u krizi, stoga očekujemo da će se prodaja nastaviti kao i dosad”, rekla je u telefonskom razgovoru za www.banku.hr Mužević Ilić, ne precizirajući kada će uslijediti poskupljenje.

Kraš, koji godišnje proizvede oko 10 tisuća tona proizvoda od čokolade, odbio je dati podatke o uvezenim količinama i vrijednosti. Napominju tek da većina kakaovca koju oni nabavljaju dolazi iz Gane te da u ovom trenutku nema naznaka kašnjenja isporuka.

Na Zagrebačkoj burzi dionica Kraša skočila je u četvrtak 3,08 posto. Zaključna cijena od 446,47 kuna najviša je u posljednja tri mjeseca. U petak oko 14.40h cijena se blago spustila za  0,13 posto.

Kompanija je u prvih devet mjeseci prošle godine imala prihod od 713 milijuna kuna, što je 1,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2009. Rezultat za čitavu prošlu godinu bit će objavljen do sredine veljače.

Ni drugi domaći proizvođači čokolade i kakaa nisu htjeli komentirati trenutnu situaciju, niti davati podatke. No sasvim je izgledno da će i oni slijediti primjer najvećeg na tržištu.

“Nije riječ samo o porastu cijene kakaovca, poskupljuju šećer, mlijeko i ostale sirovine“, upozorava direktor nabave jednog domaćeg proizvođača. “Mislim da je poskupljenje u maloprodaji neizbježno, no ono neće utjecati na pad potražnje budući da se čokolada uvijek kupuje”, kaže.

Uvoznik Nestle, koji u Obali Bjelokosti posluje već 50 godina i  ondje ima dvije tvornice i istraživački centar, također bi mogao podići cijene na hrvatskom tržištu. “Nastojat ćemo održati cijenu nepromijenjenom, no ukoliko dođe do promjene ona će biti u skladu sa mogućnostima potrošača”, stoji u e-mailu tvrtke Nestle Adriatic.

U razdoblju od prosinca 2009. do prosinca 2010. maloprodajna cijena čokolade u Hrvatskoj pala je 0,1 posto, podatak je Državnog zavoda za statistiku. Istovremeno je maloprodajna cijena kakaa na našem tržištu porasla 7,3 posto.

“Čokolada može sadržavati manje kakaa, u proizvodnji ga se može smanjiti”, objašnjava već spomenuti direktor nabave.

Cijena kakaovca u New Yorku, drugoj velikoj svjetskoj burzi, udvostručila se od 2005. godine. Tada je, naime, metrička tona ove sirovine koštala nešto više od 1500 dolara, a njena vrijednost ovih dana premašuje 3200 dolara.

U istom razdoblju maloprodajna cijena čokolade porasla je u Hrvatskoj 13,8 posto, a kakaa 8,3 posto.

Inače, najveći svjetski proizvođači kakaovca su Obala Bjelokosti, Gana, Indonezija i Nigerija.(Bankamagazin)