Kraš značajno podbacio u odnosu na 2011. godinu

Kraš grupa je u 2012. ostvarila neto dobit od 1,8 milijuna kuna, što je značajno smanjenje u odnosu na godinu prije kada je dobit iznosila 25,1 milijun kuna, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Grupa je u poslovnoj 2012. nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 5,9 milijuna kuna, dok neto dobit razdoblja iznosi 1,8 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala Matice ostvarena je u iznosu od 1,1 milijun kuna.

Poslovanje u 2012. odvijalo se u još složenijim gospodarskim uvjetima u odnosu na prethodne godine, što je rezultiralo dodatnim nepovoljnim okolnostima za poslovanje i ostvarivanje rezultata, navodi se u izvješću.

Na obujam prodaje na domaćem tržištu kao i na tržištima zemalja u regiji kontinuirano utječe pad potrošnje izazvan padom kupovne moći potrošača, povećanjem nezaposlenosti, rastom cijena industrijskih proizvoda i rastom potrošačkih cijena. Dodatni utjecaj ima daljnji rast uvoza konditorskih proizvoda.

Kraš grupa je u poslovnoj 2012. ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 1,037 milijarde kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni u visini od 571,8 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 415,1 milijun kuna, što čini 42 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni su u iznosu od 1,032 milijarde kuna.

U odnosu na 2011. smanjeni su ukupni prihodi za 9 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 75,7 milijuna kuna, odnosno za 6,8 posto.

Nepovoljan utjecaj na rashode imale su povećane cijene šećera, biljnih masnoća, koštuničavog voća i energenata, navodi se u izvješću.

Tijekom 2012. Kraš je maksimalno provodio prilagodbu stanju na tržištu, prvenstveno niveliranjem cijena svojih brendova, a posebni napori uloženi su u unapređenje izvoza, naročito u prekomorske zemlje. Izvoz u Saudijsku Arabiju u 2012. iznosi 8,6 milijuna američkih dolara, te je porastao 30 posto u odnosu na 2011. Povećanje izvoza ostvareno je i na tržištima SAD, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije i Kosova. (H)

Prethodni članakViro u izvoz plasirao 15 posto manje šećera nego lani
Sljedeći članakU Zvijezdi u odnosu na 2011. dobit manja 21 posto