Business Team Investment Entrepreneur Trading discussing and analysis graph stock market trading,stock chart concept

Kvalitetna poslovna ideja može se pretvoriti u dobru investiciju ili kompletni promašaj. Saznajte kako provjeriti vlastitu poslovnu ideju uz skromni budžet.

Je li kreativna poslovna ideja zaista i dobra poslovna prilika?
Potencijal, dobra ideja i potreba za novcem, često su pokretači posla i ulaganja. Većina poduzetnika nastoji pronaći način kako što brže sa što manje financijskih sredstava plasirati svoju poslovnu ideju, zaobilazeći istraživanja i promociju, jer su uvjereni da njihov proizvod može napraviti razliku i da je prijeko potreban tržištu.

Površnost i brzina pri razvoju vlastite kreativne ideje najčešće vodi propadanju posla, te laka zarada preko interneta završava kao propala investicija. Upravo ubrzano i lakomo kretanje kroz posao vodi do najčešće poduzetničke pogreške, a to je plasiranje proizvoda prije samog ispitivanja tržišta.

Dobra poslovna prilika ne može donijeti zaradu preko noći, potrebno je razvijati i prilagođavati vlastite ideje kako bi mogli napredovati i iskorištavati prilike koje vam dolaze u susret.

Naravno, svaka poslovna prilika i nije garancija da ćete profitirati od svojega posla, te je potrebno učiti na vlastitim greškama. Neuspjeh je sastavni dio svakog poslovanja i iz njega je potrebno izvući pouku kako bi naučili preduhitriti tržište i postati bolji.

Konstantno ispitivanje i usavršavanje ima svoju cijenu, ali je zasigurno jeftinije i isplativije nego propala investicija i nepovratni gubitak novca. Kako bi uštedili, a ipak vodili uspješan posao online poduzetnika, na jednostavan način možete kreirati i provjeriti svoju poslovnu ideju u nekoliko jednostavnih koraka uz minimalan trošak.

Kreirajte i provjerite svoju poslovnu ideju uz minimalan trošak
Proces konstantnoga usavršavanja započinje sa samom poslovnom idejom, no prije nego što se zaletite u posao, možete uštedjeti novac i biti sigurni da vaš posao neće propasti.

Postoje razne metode testiranja posla i tržišta, no nisu sve podjednako brze i precizne. Kako bi temeljito obradili vlasititu poslovnu ideju i kreirali proizvod koji je doista potreban tržištu, jeftina provjera okruženja je izuzetno važan i presudan početni korak za posao.

Testiranje vlastitog proizvoda je prvi korak provjere potencijalnih kupaca kojom se potvrđuje jesu li oni uopće zainteresirani za ono što im vi nudite iz vaše niše. Ovom metodom ne samo da štedite vrijeme i novac, već se možete prilagoditi potrebama ciljanog tržišta i ponuditi im točno što oni zahtjevaju i žele.

Poanta ovog istraživanja je prepoznati potrebe potencijalnih kupaca kako bi ih preduhitrili i zadržali na vlastitim stranicama jer generiranje samih posjeta web stranici, obično i nije način zarađivanja. Ako ne radite preko affiliate podružnica ili blogova s dostojnom CPm kampanjom koja osigurava prihod po posjetiocu stranice broj posjetitelja ne može vam donijeti pretjerano velik novac.

Važno je osmisliti glavni pojam koji će potaknuti interes mnogih  te ih zadržati a to će samo po sebi generirati nove potencijalne korisnike. Testiranje je glavni korak započinjanja dobrog i uspješnog online posla. Tek nakon što ste postavili kvalitetne temelje možete početi s razvojem vašeg poslovanja, ali prvo idemo po redu stvari.

Koraci pokretanja kvalitetnog online poslovanja:

1. Kupnja domene

Nakon dobro proučenog terena, vrijeme je za pokretanje vlastitog posla. Prilikom kreiranja vlastite domene preko koje ćete raditi kreativnost je uistinu najpoželjnija vještina.

Osmišljavanje pametne domene uz upotrebu glavnih pojmova prema uzoru na velike online stranice (.net, .com) može biti doista teško i zamarajuće, ali to ne mora nužno biti slučaj. Možete osmisliti sasvim novu orginalnu domenu koja će zbog svoje neobičnosti privući posjetitelje.

Domena koju koristite i nije toliko važna kao sam proizvod koji nudite, te na nju samu ne bi trebali trošiti previše vremena i razbijati glavu. Pomoću alata koje možete naći online možete provjeriti dostupnost domena za vaše glavne pojmove i osmisliti kvalitetni naslov.

Sama domena u kupone koji se mogu pronaći na internetu vas može koštati i manje od 20 kn. Smještaj na serveru se također može pronaći vrlo jeftino, do samo 20 kn/mj.

2. Kreirajte web stranicu na WordPress platformi

Postojeće domene mogu uvelike pripomoći kreiranju vaše vlastite poslovne ideje. WordPress je odlična početna točka u online poslu i uz njegove besplatne teme na brz i jednostavan način možete kreirati vlastitu web stranicu i napuniti je različitim tekstovima o vašem proizvodu.

Ovo je odličan način propitivanja tržišta i prikupljanja potencijalnih kupaca za proizvod koji vi razvijate. Poanta ovakve stranice je prikupljanje komentara na vaše proizvode i otkrivanje poslovnih prilika jer na ovaj način prodajte proizvod koji još nije u potpunosti razvijen a štedite novac.

WordPress CMS sustav je besplatan kao i tisuće dizajna koji se mogu iskoristiti za stranicu.

3. Iskoristite moć jeftinog reklamiranja putem Google-a ili Facebook-a

Kako bi se uvjerili u namjere vaših budućih kupaca, pay per click reklamiranje je odličan način praćenja. Pomoću jeftine Google adwords kampanje možete provjeriti prosperitet vlastitih ključnih riječi.

Najsigurnija opcija je pozicionirati se u sredini oglasnog djela (da vas klik na vaš oglas ne košta puno) i lagano ulagati u ključne riječi ili pojmove vezane uz vaš posao. Na taj način možete uštedjeti dosta novca, prije nego potrošite previše u investiranje.

U novije vrijeme Facebook, koji je malo skuplji nego Google, postao je dosta popularan u ispitivanju vlastitog posla, no potrebno je malo investirati kako bi se posao mogao optimizirati i realizirati na samom kraju.

Zajedno je za Google i Facebook reklamnu kampanju dovoljno do 500 kn.

4. Procijenite rezultat

Nakon nekoliko tjedanja provjere i optimiziranja, stižete na finalni korak. Prikupite sve podatke koje ste generirali i procjenite je li vaša kreativna ideja zaista i dobar posao. Procjena rezultata dat će vam najrealniji uvid u mogućnosti vašeg poslovanja.

Rezultati istraživanja ukazat će vam je li vaša ideja uistinu vrijedna daljnjeg investiranja ili bi trebali pokrenuti nešto sasvim drugačije i bolje.

U slučaju da niste sasvim sigurni u dobiveni rezultat i dalje se držite originalne zamisli, provođenje ovih koraka omogućit će vam najjeftiniji i najefikasniji uvid u posao.

Možemo zaključiti da ulazak u novi posao i nije sasvim lagan, ako niste sasvim sigurni što možete očekivati, no granice ne postoje ako se prema svojoj ideji postavite ispravno.

Istraživanje vlastitih mogućnosti te potreba vaših potencijalnih kupaca može uvelike uštedjeti vaš novac i kroz nekoliko tjedana pokazati je li vaša kreativna ideja i proizvod zaista vrijedan novih investicija.

Online poslovanje može biti odličan izvor prihoda ukoliko znate od kuda krenuti i kako se kretati kroz posao te je uvijek bolje provjeriti nego zažaliti nagle i lakome odluke. Simulirajte i preispitajte svoje mogućnosti i proizvode uz minimalan trošak kako bi realizirali konačni cilj te ostvarili profit veći od vlastitih ulaganja.

Imajte na umu da je postotak uspješnih zamisli kod najsposobnijih i najiskusnijih online poduzetnika maximalnih 10:3; ako vi kao početnik uspijeti ostvariti 10:1 budite vrlo zadovoljni. Samo jedan uspjeh na 10 pokušaja će vam donijeti pokriće svih propalih pokušaja i zaradu kroz duže vremensko razdoblje.

Dražen Mitrović, SEO stručnjak
LinkedIn, Google+