kreme-za-lice-ftd-777Muški korisnici krema za lice osobe su koje puno troše na osobnu kozmetiku i nemaju straha kada je u pitanju isprobavanje novih proizvoda, uživaju u online kupovini te su sklone utjecaju slavnih ličnosti

Danas sve više muškaraca upotrebljava kreme za lice. Na tržištu postoje razne vrste krema proizvedenih posebno za mušku kožu lica. Ovom prigodom prikazat ćemo podatke iz TGI baze koji se odnose na upotrebu kreme za lice kod osoba muškog spola na tržištu Hrvatske.

kreme-za-lice-bulletOko polovice muškaraca je u posljednjih godinu dana upotrebljavala kremu za lice.

Prema regionalnoj podjeli muški korisnici se nalaze najviše u Zagrebu i okolici (26%), zatim u Slavoniji i Međimurju (22%), te Dalmaciji (22%), a podijelimo li korisnike kreme za lice na dobne skupine najviše ih je u dobi od 31 do 44 godine (30%).

FREKVENTNO KORIŠTENJE
U pogledu frekvencije upotrebe kreme za lice i podjele svih korisnika na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih korisnika.

U ovoj kategoriji u Hrvatskoj je najviše velikih korisnika (64%), zatim umjerenih korisnika (31%), dok je malih korisnika svega 5%.

U skupinu velikih korisnika ubrajamo one koji kremu za lice upotrebljavaju jednom dnevno do dva ili tri puta tjedno.

kreme-za-lice-medianaU skupinu umjerenih korisnika ubrajamo one koji kremu upotrebljavaju jednom tjedno do dva ili tri puta mjesečno, dok su u kategoriji malih korisnika potrošači koji je koriste jednom mjesečno ili rjeđe.

Muškarci koji upotrebljavaju kremu za lice kao top tri robne marke pritom biraju Nivea for Men, Balea te Dove kreme za lice.

ŽIVOTNI STIL POTROŠAČA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

dobna-regionalna-segmentacijaRiječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske.

frekvencija-upotrebe-krema-za-licePored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila muškaraca koji upotrebljavaju kreme za lice.

Možemo zaključiti da su muški korisnici kreme za lice osobe koje troše puno na osobnu kozmetiku i nemaju straha kada je u pitanju isprobavanje novih proizvoda.

Također, uživaju u online kupovini i sklone su utjecaju slavnih ličnosti. Svakako je zanimljivo vidjeti podatak u kojim trgovačkim lancima muškarci koji upotrebljavaju kreme za lice najčešće kupuju namirnice: 51% njih kupuje namirnice u Konzumu, 34% u Lidlu, dok ih oko 29% kupuje u Plodinama, a 27% u Kauflandu.

Maja Juričan
maja.jurican@mediana.hr
Samostalni istraživač
mediana Logotip