nadan-vidosevic-zastita-potrosaca-konferencija-largeNastojanja poduzetnika za maksimizacijom profita, kriza i recesija pojačavaju rizik od pojavljivanja loše robe na policama trgovina te stoga treba pojačati napore u zaštiti potrošača, rečeno je u Zagrebu na konferenciji koju su u povodu svjetskog dana potrošača organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat i Hrvatska obrtnička komora.

Maksimiziranje profita pod svaku cijenu često rezultira štetnim proizvodima po zdravlje odnosno sigurnost potrošača, a to je nedopustivo, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević na Konferenciji o sigurnosti proizvoda povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača koja je danas održana u HGK.

Hrvatska već dulje vrijeme usklađuje svoju regulativu u području sigurnosti hrane s pravnom stečevinom EU pri čemu su standardi EU u svjetskom vrhu po učinkovitosti i kvaliteti. Domaći proizvođači moraju nuditi što višu kvalitetu, a mjerodavna državna tijela uz pomoć sustava nadzora kvalitete trebaju štititi nacionalno tržište kako bi se eliminirali jeftini proizvodi niske kvalitete koji su često i opasni za potrošače, kazao je Vidošević.

Boris Vukelić, izaslanik predsjednika HOK-a i predsjednik Ceha trgovine, naglasio je da je sigurnost proizvoda jedan od prioriteta djelovanja HOK-a jer članice nemaju posebne službe, ali ni pojedince koji bi se isključivo bavili tom problematikom.

“Zbog toga educiramo naše članice s ciljem stalnog poboljšavanja sigurnosti proizvoda i usluga što nije samo od financijskog značaja. U tom pogledu zaokruženi zakonodavni okvir je od izuzetno velike važnosti. Nedvojbeno je da sigurnost proizvoda ne spada samo u nadležnost trgovaca već i ostalih tržišnih odnosno gospodarskih subjekata. Potrebno je pojednostavniti proceduru podizanja tužbe zbog zaštite kolektivnog interesa potrošača što je iznimno značajno za jeftinije proizvode”, istaknuo je Vukelić.

Trgovci su doprinijeli stvaranju naše zakonske regulative koja štiti prava potrošača, a što je još važnije ona se primjenjuje u praksi, kazala je u svom obraćanju Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine HGK, dodajući kako su u pogledu sigurnosti, ali i sveukupnom odnosu prema potrošaču, postavljeni visoki standardi.

Ona je naglasila kako su trgovci važna spona između proizvođača i potrošača pri čemu tržišne tendencije sve veću važnost daju upravo potrošaču.

“Gospodarski subjekti sve se žešće natječu kako bi pridobili lojalnost kupaca odnosno potrošača, a u tom pogledu važni su sigurnost i kvaliteta. Komunikacijska procedura u slučaju kada dođe do problema u vezi pprimjericesigurnosti je regulirana. Ekonomska kriza rezultira gubljenjem potrošačkog povjerenja, a od toga nisu izuzeti ni domaći potrošači. Zbog toga trgovačke tvrtke moraju pojačati napore u pogledu podizanja kvalitete usluge te plasiranja što kvalitetnijih proizvoda, a ulazak Hrvatske u EU pripomoći će u realizaciji tih procesa”, poručila je Puljić.

Božena Vrbanić, glavna inspektorica je naglasila kako Državni inspektorat ulaže velike napore da potrošači imaju što manje problema. Prema njenim riječima, inspektori shvaćaju da su potrošači zasebna kategorija o kojoj treba voditi stalnu i sustavnu brigu te je navela kako se novom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu uvodi Služba zaštite potrošača.

“Inspektore smo obučili da rade u skladu s najvišim standardima kako bi maksimalno zaštitili potrošače. Jedan dio proizvoda nnamijenjenihdjeci povukli smo s tržišta te se trudimo razinu zaštite naših potrošača podići na europsku razinu koja je među najvišim u svijetu”, rekla je Vrbanić.

Recesija pogoduje smanjivanju kvalitete proizvoda, ali to se ne smije tolerirati, istaknuo je Miki Huljić, pomoćnik ministra gospodarstva. Zbog toga je, po njemu, edukacija potrošača vrlo važna jer omogućuje brzo prepoznavanje i reagiranje na uočene propuste. Dodaje pritom kako sustav nadzora kvalitete mora biti rigorozan uz uvažavanje najviših standarda u tom području.

Na konferenciji je istaknuto da se samo sigurni proizvodi smiju stavljati u tržišni promet, što se poglavito odnosi na proizvode za djecu o kojima se na skupu posvetila posebna pozornost.

Potrošači se moraju osjećati sigurnima i zaštićenim pri čemu im informacije koje se odnose na sigurnost proizvoda moraju biti dostupne. U zaštiti svojih prava potrošači moraju biti još aktivniji.

Istaknuto je da i dizajneri prilikom dizajniranja proizvoda moraju voditi računa o sigurnosti proizvoda. Nužno je dalje poboljšavati infrastrukturu na koju se oslanja Državni inspektorat u svom radu. S konferencije je poručeno da nema kompromisa s narušavanjem sigurnosti proizvoda koja je važna i za konkurentnost te kvalitetu života.

Organizatori ove Konferencije bili su Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora, a u njenom radu sudjelovali su predstavnici mjerodavnih vladinih tijela, trgovaca i obrtnika, gospodarskih i obrtničkih asocijacija te drugih stručnih institucija koje provode ispitivanja sigurnosti proizvoda, kao i predstavnici akademske zajednice i udruga za zaštitu potrošača.