Kriza u prijevozu tereta mogla bi potrajati

Val potražnje za robom široke potrošnje u pandemiji koronavirusa izazvao je probleme u isporuci, a situaciju je dodatno zakomplicirala nestašica kontejnera i brodova za kontejnerski prijevoz tereta

Svijet se suočava s “jako produljenim” poremećajima u prijevozu tereta, s obzirom na nagli oporavak trgovine i nedostatne kapacitete, upozorio je u srijedu čelnik globalne tvrtke ICTSI, koncesionara kontejnerskog terminala u Rijeci.

Val potražnje za robom široke potrošnje u pandemiji koronavirusa izazvao je probleme u isporuci, a situaciju je dodatno zakomplicirala nestašica kontejnera i brodova za kontejnerski prijevoz tereta.

Situacija je posebno teška na velikim maloprodajnim tržištima, poput Sjedinjenih Država, gdje deseci brodova čekaju pred lukama u Los Angelesu i u Long Beachu kako bi istovarili teret.

“Smatram da je posrijedi kriza koja će se poprilično otegnuti, bar u lukama i na kopnu i posebno na mjestima poput SAD-a. Bit će teško”, izjavio je za Reuters Christian Gonzalez, čelnik International Container Terminal Servicesa (ICTSI), čije je sjedište na Filipinima.

“Gledano iz transpacifičke perspektive, situacija će biti poprilično nezgodna, i to dulje vrijeme, i neće se moći riješiti ubacivanjem u sustav više brodova jer će čepovi biti još veći”, upozorava Gonzalez.

Luke širom svijeta jako su opterećene ogromnom potražnjom za pretovarom tereta, naglašava, dodajući da je zastoj utjecao i na tradicionalno užurbane tokove robe uoči Božića.

Snažna aktivnost prijevoza tereta utječe po njegovim riječima i na druge dijelove svijeta, uključujući Irak, gdje ICTSI upravlja terminalom u Basri, luci na jugu zemlje.

Međunarodni prijevoznici angažiraju kontejnere na rutama s većim obujmom prometa na kojima su vozarine u proteklim mjesecima dosegnule rekordne razine, ističe Gonzalez.

“U Iraku je došlo do poremećaja, uglavnom zbog nestašice kontejnera, ljudi ih jednostavno ne žele slati na takve rute”, dodao je.

Optimističan je u prognozama za ICTSI u idućoj godini, uz procjene o stabilnom obujmu prijevoza tereta.

ICTSI upravlja kontejnerskim terminalima u lukama u Aziji, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi i spada među 10 najvećih operatora kontejnerskih terminala u svijetu. U Hrvatskoj upravlja kontejnerskim terminalom u Rijeci, s koncesijom do 2040. godine.

U prvoj polovini godine grupa je pretovarila ukupno 5,45 milijuna TEU jedinica, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakProdaja Nestléa u devet mjeseci porasla 2,2 posto
Sljedeći članakSanytol s novim mirisom limuna