Krumpir će zbog slabog uroda biti tražena roba

Krumpir je jedina povrtlarska kultura čija je proizvodnja dostatna za domaće potrebe. No, već se u srpnju naslućivalo da će ovo za proizvođače biti loša godina i da će krumpir biti tražena roba jer vremenske nepogode ove godine nisu mimoišle ni zemlje Europske unije.

Ovih su dana, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, međimurski proizvođači ipak uspjeli spasiti ovogodišnji urod, koji je čak 30 posto manji od očekivanoga. Tu se proizvodi 60 posto hrvatskog merkantilnog krumpira.

Naše su potrebe oko 100 tisuća tona. Iako je zbog manjka od gotovo 10 milijuna tona cijena krumpira na europskom tržištu za proizvođače viša od dvije kune po kilogramu, kod nas cijene padaju. Zbog stalnih akcija u trgovačkim centrima, otkupna je cijena od rujna pala za 20 lipa, a u trgovini pakiranje od dva kilograma stoji 9,99 kn.

Ostanu li otkupne cijene ovako niske, mnogi strahuju da neće imati novca ni za kupnju sjemenskog krumpira, koji je zbog loše godine na svjetskom tržištu poskupio za 15 posto. (SEEbiz)