Promatrajući kontekst CEE retail tržišta, Hrvatska ima najrazvijeniji drogerijski kanal koji drži čak 7% vrijednosti FMCG tržišta, čime je snaga drogerijskog kanala izjednačena s Austrijom. Slijede Poljska i Slovačka s 5% vrijednosnog udjela drogerija.

Prema podacima GfK Panela kućanstava, milijun i 256 tisuća kućanstava u Hrvatskoj kupuje u drogerijama u prvih sedam mjeseci 2018. godine. Pritom je penetracija dm-a dvostruko veća u odnosu na Bipu i za trećinu veća u odnosu na Müller. Dm uspijeva konvertirati 87% kupaca drogerijskog kanala u kupce dm-a. Dm ostvaruje pet puta više košarica u odnosu na Bipu i gotovo dvostruko više u odnosu na Müller. No, dm nije vodeći kada je u pitanju vrijednost košarice. Najveća vrijednost košarice pripada Bipi, a ona je 2% veća u odnosu na dm, dok je čak 16% veća u odnosu na Müller.

Promatrajući kontekst CEE retail tržišta, Hrvatska ima najrazvijeniji drogerijski kanal koji drži čak 7% vrijednosti FMCG tržišta, čime je snaga drogerijskog kanala izjednačena s Austrijom. Slijede Poljska i Slovačka s 5% vrijednosnog udjela drogerija.

JAKE I SLABE KATEGORIJE
Kako pojedini trgovac upravlja kategorijama osobne njege i kućne kemije? Odgovor nudi Share of Wallet analiza u kojoj smo identificirali kojim kategorijama pojedini trgovac upravlja uspješnije, a kojim kategorijama pak ravna manje uspješno. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, nego na način da je jedna kategorija u asortimanu određenog trgovca uspješnija od drugih kategorija u njegovom asortimanu.

Tako su npr. najuspješnije kategorije osobne njege u Konzumu vodica za usta, toaletni papir, britvice, dok su sredstva za sunčanje i njega lica najmanje uspješne kategorije.

U Bipi su najuspješnije britvice, njega lica i boja za kosu, dok su sapuni, toaletni papir i maramice najmanje uspješne.

U dm-u su najuspješnije njega lica, mlijeko za tijelo, njega usana, dok je toaletni papir najmanje uspješna kategorija.

U Mülleru su pak najuspješnije kategorije proizvoda za styling kose, zubne četkice i britvice, a najmanje su uspješne after shave i toaletni papir.

Najuspješnija kategorija kućne kemije u Konzumu je ručno pranje posuđa, dok je najmanje uspješna kategorija osvježivača zraka. U Bipi je na vrhu kategorija strojnog pranja posuđa, dok su spužve za čišćenje posljednje. U dm-u je također na vrhu kategorija strojnog pranja posuđa, dok su omekšivači rublja posljednji. Bolna točka dm-a na prvom je mjestu u Mülleru, čija su bolna točka kuhinjski ručnici.