Nakon što su pivovari iz BiH od tamošnjih vlasti zahtijevali uvođenje antidampinških mjera i kao klasični damping naveli primjer Laškog piva koje se u BiH prodaje po dvostruko nižoj cijeni nego u Sloveniji, gdje se i proizvodi, iz Skupine Pivovarna Laško (koja udružuje Pivovarnu Laško, Pivovarnu Union i Radensku) javljaju da “nikako nije riječ o dampingu”.

“Konačna cijena na polici u spomenutoj zemlji je povezana uglavnom s porezima (trošarine, PDV i drugi oblici poreza). Kao što znate, Slovenija ima petu najveću stopu trošarina na pivo u EU-u. U konkretnom slučaju je bila riječ o prodajnoj akciji, koja je na dodatno snizila cijenu proizvoda”, izvijestili su iz slovenske pivovare.

Prema podacima koje posjeduje sarajevski list Oslobođenje, maloprodajna cijena limenke Laškog piva od pola litre u BiH je 0,95 KM (0,48 eura), a u Sloveniji 2,19 KM (1,12 eura).

Ovako niska cijena obrazlaže se time što su trošarine na pivo i porez na dodanu vrijednost (PDV) u BiH niži nego u Sloveniji, no to ne utječe mnogo na cijenu, navode u ovom listu te dodaju da i kada se iz cijene u BiH i Sloveniji izuzmu iznosi za trošarine i PDV, cijena u Sloveniji i dalje ostaje viša. (Oslobođenje)