Latinoameričke i karipske zemlje najavljuju da će udružiti snage na samitu Ujedinjenih naroda krajem srpnja kako bi obranile proizvodnju govedine koja bi se mogla naći na udaru kritika zbog nepovoljnog utjecaja na okoliš.

Fokus će biti na obrani od kritika na račun stočarstva, posebno govedarstva, u programima poput europskog “green deala”, izjavio je ministar poljoprivrede Urugvaja Santiago Bertoni.

“Malo smo zabrinuti jer naša regija nije adekvatno zastupljena u grupama za raspravu”, rekao je Bertoni, predsjedatelj Južnog vijeća za poljoprivredu koje, pored Urugvaja, okuplja i Argentinu, Boliviju, Brazil i Čile. “Ne želimo da se donose pristrane odluke”, naglasio je urugvajski ministar.

UN će 26. srpnja u Rimu održati pripremni samit koji bi trebao udariti temelje za veliki skup u rujnu u Njujorku u okviru Glavne skupštine UN-a.

Najveći je izvoznik govedine u svijetu Brazil, koji opskrbljuje zemlje poput Kine. Na drugom su mjestu SAD, na trećem Australija, a među 10 vodećih izvoznika svrstali su se i Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Ishod rimskog samita neće biti obvezujuć, ali južnoamerički proizvođači strahuju da će kreirati narativ na štetu konzumacije govedine koji bi se mogao prenijeti i na druge forume s većom težinom u donošenju odluka.

Urugvajski ministar naglasio je da proizvođači govedine u Latinskoj Americi i na Karibima ne snose “preveliku” odgovornost za emisiju stakleničkih plinova, ali dužnosnici priznaju da nemaju sve potrebne alate za mjerenje utjecaja na okoliš.

Dužnosnik argentinskog ministarstva poljoprivrede Ariel Martínez izjavio je u videokonferenciji da latinoameričke zemlje žele sastaviti koaliciju koja će nadići granice regije i uključiti zemlje poput Novog Zelanda i Australije. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!