Svjetsko tržište sladoleda iznimno je konkurentno, na njemu dominiraju globalni divovi, a jedna od rijetkih uspješnih regionalnih kompanija  je Ledo, tržišni predvodnik u zemljama Adria regije.

Ledo-distributivni-centar-ZagrebVodeći hrvatski i regionalni proizvođač sladoleda i smrznute hrane Ledo, jedna je od rijetkih regionalnih kompanija u svijetu koja se uspješno nosi i s najvećim svjetskim kompanijama u segmentu sladoleda. Najnovije istraživanje Euromonitora pokazalo je da Ledo čvrsto održava visoki udjel na tržištu cijele Adria regije, što se vidi i iz zemljovida koji je priložen istraživanju.

Svjetsko tržište sladoleda i smrznutih deserata vrijedno je 76,4 milijarde dolara, a na njemu se jasno ističe položaj Agrokora, odnosno Leda i to na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

“Istraživanje Euromonitora potvrdilo je da Ledo i u tako snažnoj konkurenciji svjetskih kompanija može biti tržišni lider. Adria regija naše je primarno tržište, na njemu već desetljećima čvrsto držimo poziciju, ali u zadnjih nekoliko godina napravili smo značajne iskorake te stekli vrijedna iskustva i u udaljenijim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države koje su jedno od najzahtjevnijih svjetskih tržišta“, istaknuo je Dario Vrabec, predsjednik Uprave Leda.

Ledo ujedno  kontinuirano i intenzivno ulaže u razvoj novih proizvoda te svake godine na tržištu predstavlja brojne novitete koje se uvijek temelje na inovacijama. Na to je nedavno ukazao i Mintel, svjetski poznata globalna kompanija za business intelligence, objavivši opsežnu analizu portfelja Ledo proizvoda.

Ledo grupa - zemljovidOsim toga, Ledo osnažuje i svoje međunarodno poslovanje, izvozeći proizvode u više od dvadeset europskih, afričkih i azijskih zemalja. Ukupno trećinu svoje proizvodnje Ledo izvozi na dvadesetak stranih tržišta, među kojima su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija i Azerbejdžan.

Po količinama, najvažnija izvozna tržišta Leda su Mađarska i Slovenija, potom Norveška i SAD, gdje Ledo surađuje s Krogerom, drugim najvećim američkim i petim najvećim svjetskim maloprodajnim lancem. Uz Kroger, Ledo surađuje i s drugim velikim svjetskim kompanijama, kao što su britanski Tesco, norveški Diplom Is te IFFCO Unipex Dairy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje proizvodi premium sladolede.