Trgovački lanac Lidl ove će godine nastaviti proces snažnog širenje diljem Europe. Prema pisanju analitičke kuće Institute of Grocery Distribution (IGD), na nekoliko su tržišta najavljena otvaranja novih prodajnih mjesta, dok će nova partnerstva maloprodajnom lancu omogućiti ulazak na nove lokacije.

U Italiji se otvara 40 novih trgovina
Nakon što je prošle godine otvorio 40 novih trgovina, Lidl Italija je najavio kako će ove godine nastaviti istim tempom. U nove će trgovine uložiti 350 milijuna eura. Neka će prodajna mjesta utjeloviti nove formate, a podrazumijevaju gradnju trgovačkog prostora iznad parkirališta. Više prostora i bolji dizajn krasit će, prema najavama, odjele svježih i hlađenih proizvoda, a fokus će biti stavljen na proizvode porijeklom iz Italije.

U Švedskoj 200 trgovina do kraja godine
S ukupno 20 novih otvaranja ove godine, Lidl Švedska željeni bi cilj od 200 prodajnih mjesta u toj zemlji mogao doseći i prije plana. Širenje se nastavlja u manjim gradovima koji pokazuju sve više zanimanja za ovaj diskontni lanac. Lidl je također zainteresiran za jačanje prisutnosti u većim sredinama nakon uspješnog pokusnog razdoblja u gradovima, točnije u Stockholmu.

U Grčku Lidl ulaže 120 milijuna eura
Direktor Lidla Grčka, Iakovos Andreadidis, najavio je u intervjuu listu Self Service da će grupa u ovoj godini u toj zemlji uložiti 120 milijuna eura. Mreži će biti dodano pet novih prodajnih mjesta čime će se ukupni broj popeti na 226. Dodatno, najavljeno je proširenje skladišta, a ulaganja podrazumijevaju i ugradnju peći za svježe pekarske proizvode u svakoj prodavaonici. Najavljen je i rast broja pojedinačnih artikala (SKU) za 250 na ukupno 2.300, a poseban naglasak će biti na domaćim i svježim proizvodima.

Trgovine u Švicarskoj
Lidl Švicarska potpisao je sporazum s lancem Loeb kako bi mogao pojačati prisutnost u urbanim lokacijama i biti bliže kupcima. Partnerstvo stupa na snagu u ljeto ove godine, a prvi će dućan biti otvoren u Bienneu. Izgled dućana bit će prilagođen premium dizajnu Loeba, ali ponuda će biti standardna.

Partnerstvo s Ikeom Portugal
Lidl Portugal je najavio partnerstvo s Ikeom na razvoju trgovine u trgovačkoj zoni Loures u blizini Lisabona. Trgovina će biti otvorena u ljeto ove godine, a prostirat će se na 1.400 četvornih metara. Cilj je obiju kompanija iskoristiti sinergijske prednosti i kupcima ponuditi veći dijapazon proizvoda na dostupnim lokacijama. Ovakav sporazum novost je za obje kompanije.