Najveći dio od ukupno 394 objave zabilježene u travnju odnosio se na temu poslovanja, no značajan dio medijskog prostora u proteklom je mjesecu poklonjen i pravima potrošača

Poslovanje, poslovni planovi, rezultati, analize tržišta ponovno su najzastupljeniji u publicitetu vezanom za trgovačke lance, a malo se više medijskog prostora dalo i tematici vezanoj za prava potrošača.

 

Vodeći je Konzum, i to ponovno na “sigurnoj” udaljenosti od drugoplasiranog Lidla, za razliku od prošlog mjeseca kada je razlika između ovog vodećeg dvojca bila u samo dvije objave i to u korist Konzuma.

Spar je u odnosu na prošli mjesec nazadovao za jedno mjesto te je sada na četvrtom, a Plodine su napredovale za dva te su mjesec zaključile na trećemu mjestu.

RADINOST TRGOVACA
O Konzumu se najviše pisalo o poslovanju, poslovnim planovima, rezultatima. Na poslovnom su doručku, koji je organizirao Poslovni klub slovensko-hrvatskih gospodarstvenika, između ostalog prezentirani rezultati poslovanja Konzuma i Mercatora šest mjeseci nakon Agrokorove akvizicije Mercatora.

broj objava

Na svih pet tržišta Adria regije, koju čine Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i Crna gora, Konzum i Mercator ostvaruju ukupno šest milijardi eura prihoda. Najavljene su i neke nove investicije, poput gradnje distributivnih centara u Beogradu, Ljubljani i Sarajevu te novi koncept trgovačkih centara.

O Lidlu se najviše pisalo vezano za asortiman i cijene proizvoda, a zatim o poslovanju.Na već spomenutom poslovnom doručku bilo je riječi i o Lidlu koji je sve veća konkurencija Konzumu te je na istim tržištima ostvario milijardu eura prihoda.

Plodine su objavile poslovne rezultate za prošlu godinu prema kojima su im prihodi 3,4 milijarde kuna, što je rast od 4,6 posto u odnosu na godinu prije. Mediji su prenijeli vijest i o završetku ovogodišnjeg donacijskog programa zaposlenika ”Više za zajednicu!” u kojem je Lidl u ime svojih zaposlenika uručio ukupno 88 donacija.

OBJAVE I MEDIJI
U travnju je zabilježeno ukupno 394 objave, a najviše se njih odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta).

Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene, dok se u odnosu na prijašnje mjesece malo povećao udio objava vezan za promidžbene aktivnosti te razna sponzorstva i akcije trgovačkih lanaca.

teme

Općenito se kroz cijeli mjesec malo više medijskog prostora dalo pravima potrošača. Magazin Like! je napravio istragu koliko nas zapravo koštaju proizvodi koje nam prezentiraju kao besplatne.

Na temelju tog je istraživanja otkriveno da se u većini trgovačkih lanaca proizvodi s oznakom gratis ipak naplaćuju pa je na teren izašla inspekcija Ministarstva gospodarstva koja je naišla na navedene nepravilnosti.

Takvo postupanje trgovaca smatraju nepoštenom, to jest zavaravajućom praksom te će se protiv takvih podnijeti optužni prijedlozi, a novčane kazne za navedeni prekršaj su od 10 do 100 tisuća kuna.

Bilo je riječi i o cijenama koje završavaju s “,99”, te kako iste trgovcima donose dodatni profit.

U travnju se više objavljivalo u tiskanim medijima (61%), a oni koji su pojedinačno najviše objavljivali su redom dnevnici: 24 sata, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija.

Veći udio objava u svim tematskim sklopovima imali su tiskani mediji. Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda (75,20% u korist tiskovina), a minimalna je razlika zabilježena u tematici vezanoj za promidžbu i sponzorstva.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1