Danasradim je inovativni web portal koji u stvarnom vremenu, brzo i jednostavno, spaja ponudu i potražnju sezonskih, povremenih, privremenih i dodatnih zaposlenja te zainteresiranih radnika. Na tržištu je velik nedostatak radne snage, no svako vrijeme ima svoje izazove i tu sam prepoznala tržišnu nišu koja ima isključivo pozitivan učinak na sve sudionike. Htjela sam stvoriti alat koji će omogućiti pronalazak dodatne zarade ciljnim skupinama koje nisu nužno u potrazi za stalnim poslom a imaju itekakvu potrebu za dodatnom zaradom, dok će s druge strane poslodavcima osigurati jedan novi bazen radnika nužno potrebnih gospodarstvu, ističe Maja Bogović, osnivačica i direktorica portala danasradim.hr.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Zagrepčanka Maja Bogović, magistrica ekonomskih znanosti te polaznica doktorskog studija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, početkom se prošle godine, nakon uspješne karijere u velikim korporacijama, hrabro otisnula u poduzetničke vode osnivanjem portala za privremeno i sezonsko zapošljavanje danasradim.hr. No, prije razgovora o tom projektu i svim aktualnostima koji ga prate, Maja nam je ukratko ispričala presjek svoje već sada bogate karijere.

Ističe kako joj je prvi radni dan bio u uredu nabave talijanskog trgovačkog lanca Mercatone netom nakon otvaranja u Zagrebu gdje je provela tri godine. Nakon toga prelazi u Ipercoop na upravljačke pozicije te sudjeluje u razvoju poslovanja u Hrvatskoj. Posljednjih 12 godina provela je u Konzumu na različitim menadžerskim pozicijama i razvijala se kroz tržište nabave prehrambenih i neprehrambenih sektora na domaćim i inozemnim tržištima. Radila je pritom na raznim projektima upravljanja lancem nabave proizvoda, razvoja novih brendova, implementaciji category managementa, CCR-a, lansiranja Tescovog F&F brenda, a kao jedan od najvećih savladanih izazova ističe centralizaciju nabave za pet zemalja u regiji. Magistrirala je na temu “Efikasan odgovor potrošaču kao temelj uspješnog poslovanja u budućnosti”, a doktorski rad piše na temu uspješnosti akvizicija i spajanja maloprodajnih lanaca.

O svom iskustvu stečenom u maloprodaji kaže: “Iskustvo na rukovodećim pozicijama u retailu te suradnja s raznim internacionalnim trgovačkim lancima, proizvođačima te konzultantskim kućama dala mi je širinu sagledavanja problema te me naučila što je potrebno da se ideja pretvori u projekt, a projekt u posao koji donosi prihod. U trgovini nema spavanja, velika je koncentracija najboljih u branši i svaki je dan nova utakmica. To je i ljepota tog posla koji zasigurno pruža svakodnevne izazove i tjera te da budeš brži, bolji i inovativniji jer svi znamo da se uspjeh trgovaca krije u mnoštvu detalja koji čine razliku.”

Internetski portal danasradim.hr, specijaliziran za privremeno i sezonsko zapošljavanje, krenuo je u Hrvatskoj s radom prije nešto više od godine dana. Podsjetite nas kako je došlo do ideje o pokretanju ovog servisa te kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?
Budući da sam radila na projektima gdje sam imala potrebu za ovakvim alatom shvatila sam da tržištu nedostaje mjesto koje bi spajalo ponudu i potražnju za privremenim poslovima. Kada sam uvidjela da se poslovna okolina u Hrvatskoj mijenja nabolje donijela sam poslovnu odluku i krenula u realizaciju ovog projekta. Od ideje do realizacije uloženo je puno truda i znanja a sam model poslovanja definiran je nakon temeljite analize tržišta rada. Upravo smo navršili godinu dana operativnog poslovanja i kada pogledam unazad vidim iznimno radno intenzivan i kreativan period. Od lansiranja portala kontinuirano radimo na njegovom unaprjeđenju nastojeći ga učiniti što jednostavnijim i korisnijim. Mogu reći da sam zadovoljna, ali i da imamo još jako puno posla.

Koliko registriranih korisnika na portalu imate danas? Koliko je pak oglasa i koliko se radnih mjesta nudi putem tih oglasa?
U našoj bazi korisnika već je 40.000 radnika i njihov broj svakodnevno raste. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom prava navala nas tek čeka. Cilj nam je do kraja godine prikupiti 50.000 korisnika, a radimo i na intenzivnom razvoju još jedne inovacije koja će poslodavcima dodatno olakšati odabir pravog radnika za njihov posao. Broj oglasa i radnih mjesta ovisi o potražnji – portal je prilagođen potrebama poslodavaca koji u svakom trenutku oglase mogu samostalno objavljivati, uređivati ili završavati. Vrlo je jednostavno, a najbrži posao sklopljen je za nešto manje od dva sata.

Koliko ljudi radi na servisu danasradim.hr? Koji dio poslova oni odrađuju, a što se rješava putem outsourcinga?
Od početka projekta nismo zanemarili da posao nosi organizacija i da bez obzira na veličinu poduzeća uvijek moraju postojati uloge i radna mjesta te jasno definirani radni zadaci. Trenutno imamo pet zaposlenih koji se bave podrškom korisnicima portala, marketingom te prodajnim aktivnostima. Vanjske usluge prema potrebi koristimo od strane naših partnera i to programerske kuće, pravnih savjetnika, PR agencija i drugih.

Kako funkcionira portal danasradim.hr. Što moraju napraviti oni koji traže posao, a što poslodavci?
Danasradim je inovativni web portal koji u stvarnom vremenu, brzo i jednostavno, spaja ponudu i potražnju sezonskih, povremenih, privremenih i dodatnih zaposlenja te zainteresiranih radnika. Prilikom registracije radnik ispunjava profil kako bi privukao ili pronašao željene poslodavce. Pored osobnih podataka, radnik navodi željenu lokaciju te svoja znanja i vještine (kao npr. korištenje nekog posebnog programa, poznavanje rada na blagajni i sl.), poznavanje nekog stranog jezika, ranije radno iskustvo te eventualne certifikate završenih tečajeva, edukacija itd. Takvo profiliranje omogućuje spajanje radnika i ponuđenog posla u najkraćem mogućem roku.

Poslodavac ima mogućnost kupnje godišnjeg paketa za neograničeno oglašavanje te ima slobodu samostalnoga uređivanja oglasa bez dodatne autorizacije, uz zadržavanje odgovornosti za vlastite objavljene sadržaje. U slučajevima hitne potrebe, sustav omogućuje pronalazak zainteresiranoga radnika u svega par sati, npr: “hitni istovar u određeno vrijeme”, “sezonska ili hitna berba voća ili povrća”, “trenutna distribucija promotivnih materijala” i sl.

Po čemu se razlikujete od postojećih portala za zapošljavanje kao što su MojPosao i Posao.hr?
Na tržištu postoji niz portala/alata za oglašavanje poslova. Mi smo pronašli svoju nišu u ciljnim skupinama (učenici, studenti, umirovljenici te svi ostali koji žele svoje vrijeme pretvoriti u vrijednost), a koje se ne nalaze niti na jednom od postojećih portala. Htjeli smo razviti vrlo jednostavan alat prilagođen svim skupinama radnika odnosno poslodavaca. Puno truda ulažemo u edukaciju radnika i poslodavaca, organiziramo radionice vezane uz mogućnosti privremenog rada, a imamo i službu podrške koja korisnike upućuje i usmjerava kako pronaći neki posao ili kako pak postaviti dobar oglas za neko radno mjesto.

Nakon Hrvatske, iskoračili ste i na regionalna tržišta. Kako ste se odlučili na taj korak?
Nedugo nakon lansiranja portala u Hrvatskoj počeli su stizati upiti za širenje u inozemstvo. Kod kreiranja alata vodili smo računa o tome da može biti primjenjiv na druga tržišta uz prilagodbu lokalnom zakonodavstvu. Važno je napomenuti da su portali u drugim zemljama lokalnog karaktera te nude i obrađuju informacije o tržištu privremenog rada baš na tom tržištu. Takav pristup zahtijeva nešto više pripreme naših partnera, ali dugoročno daje kvalitetu i relevantnost za teme kojima se portal bavi. Trenutno je portal implementiran u Italiji, BiH, Srbiji te Njemačkoj u raznim fazama operativnosti. Imamo u najavi dva nova tržišta za koja vjerujemo da će biti spremna do kraja ove godine.

Kakva su vam iskustva na tim tržištima?
Prilikom implementacije i pripreme alata nije bilo nekih poteškoća. Naši partneri mogu računati na potpunu podršku što se tiče know-how-a te edukacije radnika i pripremnog materijala. Sve su to lijepa iskustva koja nas obogaćuju, a nadalje će ovisiti o svakome od njih koliko će uspješno voditi poslovanje. Krajem veljače u punu je funkcionalnost pušten u rad portal danasradim.rs u Srbiji i primjećujemo da su reakcije pozitivne te da je interes korisnika iznimno velik.

Pronalazak radne snage u zadnjih nekoliko godina u svim je branšama postao, blago rečeno, veliki izazov. To je tema svih tema. A za Hrvatsku kao turističku zemlju to je još više naglašeno. Kako su na vašu ponudu reagirali domaći poslodavci u turizmu, ali i ostalim sektorima?
Reakcije poslodavaca bile su izuzetno pozitivne a posebno nas vesele povratne informacije onih koji uspijevaju pokriti potrebe radnika čak i za ljetnu sezonu. Na tržištu je velik nedostatak radne snage, no svako vrijeme ima svoje izazove i tu sam prepoznala tržišnu nišu koja ima isključivo pozitivan učinak na sve sudionike. Htjela sam stvoriti alat koji će omogućiti pronalazak dodatne zarade ciljnim skupinama koje nisu nužno u potrazi za stalnim poslom a imaju itekakvu potrebu za dodatnom zaradom, dok će s druge strane poslodavcima osigurati jedan novi bazen radnika nužno potrebnih gospodarstvu.

Kada je portal osmišljavan proučili smo mogućnosti rada skupina koje mogu postati radno aktivne. Usmjerili smo se na umirovljenike koji su i prije mirovinske reforme mogli raditi, ali samo ako su bili u starosnoj mirovini. Ukazivali smo na potencijal radne snage korisnika prijevremene mirovine i drago nam je što je taj zakon u kratkom roku izglasan. Tu je i promjena Pravilnika o obavljanju studentskih poslova koji je omogućio rad preko studentskih ugovora i izvanrednim studentima koji je stupio na snagu 15. studenoga prošle godine.

Isto tako, htjeli smo omogućiti i učenicima srednjih škola koji žele raditi ljetne poslove mogućnost odabira poslodavca jer takav portal u Hrvatskoj nije postojao. Tijekom vremena pridružilo nam se i mnogo korisnika koji traže zamjenu posla. Vjerujem da postoji još potencijala za unaprjeđenje tržišta rada te ćemo i dalje ukazivati na njih i sudjelovati u njihovom kreiranju.

Jedan od najvažnijih sektora domaćeg gospodarstva je i trgovina. Cijela djelatnost muku muči s nedostatkom radne snage. Možete li reći kakav je odaziv trgovačkih kuća na vašu ponudu, odnosno kako ste zadovoljni suradnjom s njima?
Trgovina je sigurno jedna od djelatnosti koja ima veliki problem s nedostatkom radne snage a uz to je i visoko radno intenzivna. Ovdje trgovci moraju djelovati u više smjerova. Neka rješenja su efikasnije upravljanje procesima, automatizacija, smanjenje broja artikala, korištenje SRP-a i niz drugih alata za povećanje produktivnosti s manjim brojem radnika. Svatko tko je proveo dan u nekom sezonskom dućanu zna koliko je to izazovno.

Nađete se između 30 paleta dostavljene robe pa čak i najiskusniji djelatnici imaju poteškoća sa sortiranjem, skladištenjem i just-in time popunjavanjem polica. Trgovci često pribjegavaju zapošljavanju privremenih radnika koji moraju imati jasne procese kako bi bili efikasni. Meni je izuzetno drago surađivati s trgovačkim kućama jer je to djelatnost iz koje i sama dolazim i koju sam godinama proučavala i unaprjeđivala. Upravo njima se trudimo omogućiti što veći broj prijava radnika, ali im ukazujemo i na mogućnosti koje im se javljaju s novim zakonskim okvirima.

Trgovački lanac Spar nedavno je objavio natječaj za zapošljavanje umirovljenika. Kako gledate na taj potez i općenito na angažman umirovljenika na određenim poslovima?
Većina trgovačkih lanaca odlučila je pružiti priliku umirovljenicima te na taj način popuniti potrebna radna mjesta. Ja uvijek kažem da je važno pružiti mogućnost izbora. Ako je netko u mirovini i želi raditi to je u svakom slučaju pozitivno jer popunjava dio zadataka koji su potrebni trgovcu za poslovanje te s druge strane ostvaruje dodatan prihod. Omogućavanje zarade domaćim radnicima višestruko pozitivno djeluje na gospodarstvo jer će taj umirovljenik zarađeni novac potrošiti u Hrvatskoj a nakon dvije godine rada na pola radnog vremena može podnijeti zahtjev za ponovnim obračunom mirovine.

Kako vidite buduće trendove na tržištu rada. Očekujete li rast potražnje za privremenim i sezonskim zapošljavanjem u idućim godinama?
Kako bi predvidjeli trendove moramo biti svjesni nekoliko činjenica. Jedna od njih jest da je u Hrvatskoj udio radno aktivnog stanovništva u ukupnom broju radno sposobnih ispod prosjeka EU te da je kod nas udio privremenih poslova tek 5,6 posto, dok je EU razina blizu 20 posto.

Vjerujemo da će trend privremenih poslova rasti ponajprije zbog sezonalnosti naše zemlje, ali i zbog potreba poslodavaca za efikasnijim upravljanjem resursima te korištenjem povećanog broja radnika upravo onda kada im je to stvarno potrebno. Druga važna činjenica je da će poslodavci morati puno više ulagati u imidž kompanije koji ne ovisi samo o primanjima koja nude, već i o nizu drugih faktora. Kod mladih je ljudi to, na primjer, mogućnost razvoja i napredovanja. Mnogo je poslodavaca već uvidjelo tu potrebu i intenzivno rade na unaprjeđenju radne okoline i uvjeta rada za svoje zaposlenike.