Pogoni za koncentraciju voća u Gornjoj Stubici, u kojima je do sada poslovnu djelatnost obavljala Dona trgovina u stečaju, od lipnja ove godine bit će u najmu Maraske d.d. iz Zadra, priopćeno je iz ove tvrtke.

Maraska pritom planira nastavak djelatnosti proizvodnje voćnih koncentrata, odnosno nastavak otkupa voća i njegove prerade u koncentrat. Na ovaj način zaposlenje će pronaći oko 40 radnika, kažu u tvrtki, te će se istovremeno nastaviti otkup voća s područja cijele Hrvatske.

Poslovni Maraske predviđaju otkup oko 20.000 tona raznih vrsta voća, većinom višnje, višnje maraske, jabuke i bobičastog voća, te njihovu preradu u koncentrat koji će se plasirati na domaćem, a i na stranim tržištima.

Iz zadarske tvrtke naglašavaju kako će na ovaj način domaćim proizvođačima biti omogućen otkup i prerada njihovih prinosa za industrijsku preradu.

Tvrtka Maraska, specijalizirana za proizvodnju i prodaju alkoholnih i bezalkoholnih pića, vodeći je hrvatski proizvođač voćnih sirupa te drugi najveći proizvođač alkoholnih pića na području Hrvatske.

Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u proizvodne kapacitete i razvoj novih proizvoda u prvih 5 mjeseci tekuće godine tvrtka bilježi rast prihoda od 11%. Od proizvodnje i prodaje koncentrata u Maraski očekuju dodatni rast prihoda u visini 15% na godišnjoj razini.

“Maraska u svom vlasništvu ima i plantažu višnje maraske, gdje je na površini 200 ha nasada posađeno oko 95.000 stabala s godišnjim prinosom blizu 1.000 tona vrhunske sirovine, tako se ovaj poslovni potez čini kao logična i prirodna integracija. Maraska će otkupljivati značajne količine industrijskog voća te ovim putem pozivamo na suradnju sve zainteresirane proizvođače voća”, poručuju iz zadarske tvrtke.