Preuzimanje Maraske Zadar samo je nastavak našeg strateškog širenja u segmentu proizvodnje jakih alkoholnih pića. Maraska je za nas kruna poslovanja. Imati u portfelju kompaniju staru 200 godina koja je poznata u cijelom svijetu zahvaljujući Maraschinu, velika je obaveza, ali i izazov koji smo spremni prihvatiti. Budući razvoj Maraske temeljit ćemo prvenstveno na kvaliteti proizvoda, pojačanom ulaganju u marketing, novim prodajnim procesima i naravno izvozu koji je strateški važan dio cijele grupacije, ističe Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave i vlasnik Stanić grupe.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Svjetlan Stanić dolazi iz poduzetničke obitelji te je oduvijek imao aspiracije samostalno započeti poslovnu priču. Još kao mladić živio je u Švedskoj gdje je imao prilike vidjeti kako posao funkcionira u uređenoj zemlji koja potiče svoje stanovnike na poduzetništvo te se već tada poželio iskušati u poduzetničkim vodama. “Nažalost, ista poduzetnička klima nije tada vladala u našoj zemlji, no za mene nikada nije postojala zapreka koju ne bih mogao savladati”, kaže nam u uvodu u razgovor. Stanić grupa postoji od 1983. godine kada je osnovana kao obiteljski posao, no danas skoro 40 godina kasnije postali su korporacija koja upravlja različitim poslovnim procesima i djeluje na području cijele regije.

Postali su lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i elektronike, a glavna prekretnica u razvoju kompanije veže se za preuzimanje ekskluzivne distribucije za Heineken i LG Electronics sredinom 1990-ih godina. Uspješnim poslovanjem stekli su se uvjeti za novi iskorak kroz ulazak u proizvodni sektor pa je Stanić grupa 2013. godine kupila Juicy od Jamnice te konačno dobila priliku da sama gradi proizvod od njegovog početka pa sve do postavljanja na police.

“Veliko znanje i iskustvo koje smo stekli distribuirajući najveće svjetske brendove prenijeli smo na Juicy i danas smo najveći domaći proizvođač sokova u Hrvatskoj. Preuzimanje Maraske Zadar ove godine samo je nastavak našeg strateškog širenja u segmentu proizvodnje jakih alkoholnih pića. Maraska je za nas kruna poslovanja. Imati u portfelju kompaniju staru 200 godina koja je poznata u cijelom svijetu zahvaljujući Maraschinu, velika je obaveza, ali i izazov koji smo spremni prihvatiti”, naglašava Svjetlan Stanić.

Kao što ste spomenuli u uvodu, Stanić grupa je u segment proizvodnje zakoračila akvizicijom Juicy sokova krajem 2013. godine, a prošli ste mjesec kupnjom Maraske ušli u novu kategoriju jakih alkoholnih pića. Kako ste se odlučili na ovaj akvizicijski korak te na čemu temeljite budući razvoj ovog poznatog zadarskog proizvođača i njegovih renomiranih brendova?
Stanić grupa dugogodišnji je partner i distributer Diageo grupe, svjetskog lidera u proizvodnji jakih alkoholnih pića, koja u svojem portfelju između ostalog ima brendove poput Johnnie Walker viskija, Smirnoff vodke, Baileys likera, Captain Morgan ruma te Gordon’s i Tanqueray gina. Iskustvo koje smo stekli radeći s Diageom itekako će nam biti vrijedno u Maraski Zadar, a zapravo nam je i ta poslovna suradnja odredila put sljedeće akvizicije. Željeli smo u proizvodnom smislu ući u novu kategoriju u kojoj imamo prethodno iskustvo suradnje sa svjetskim brendovima pa je tako preuzimanje Maraske Zadar došlo kao vrlo prirodan nastavak širenja Stanić grupe. Budući razvoj Maraske Zadar temeljit ćemo prvenstveno na kvaliteti proizvoda, pojačanom ulaganju u marketing, novim prodajnim procesima i naravno izvozu koji je strateški važan dio cijele grupacije.

Maraska ima snažne brendove, a Stanić grupa svoj je poslovni image izgradila na distribuciji vodećih svjetskih brendova na tržištima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U kojoj će vam mjeri taj know-how biti od pomoći u jačanju pozicije Maraskinih brendova na domaćem tržištu?
Dijelom sam već odgovorio na ovo pitanje pa mogu samo dodati da smo kao dugogodišnji distributer Diageo i Heineken brendova te Philip Morrisa stekli veliko iskustvo plasiranja jakih alkoholnih pića u retail i HoReCa kanal. Učili smo od svjetskih lidera kako komunicirati proizvode u ovoj kategoriji koji se zapravo ne smiju oglašavati u tradicionalnim medijima tako da na tom putu postoje brojni izazovi. Jednako tako konkurencija je vrlo snažna i trendovi se stalno mijenjaju pa je važno biti inovativan i spreman ulagati u razvoj novih proizvoda, kao i u nove prodajne kanale. Svega smo toga jako svjesni, ali i sigurni da imamo know-how za uspješnu poslovnu strategiju budućeg poslovanja Maraske Zadar.

Planirate li jačanje i na izvoznoj sceni te na koja ćete se tržišta fokusirati?
Maraska je i do sada svoje proizvode uspješno izvozila – čak 17 posto neto prihoda kompanije dolazi od izvoza. Gotovo trećinu cijelog izvoza čini plasman u Sjedinjene Američke Države, što govori da je upravo ovo tržište do sada ostvarilo i najveći potencijal. Ostala važna izvozna tržišta su Njemačka, Kanada i Australija.

Stanić grupa je poznata po visokim izvoznim ciljevima naših proizvoda pa ćemo tako nastaviti i u poslovnoj strategiji Maraske. Vidimo potencijal u europskim zemljama koje su do sada bile nešto slabije zastupljene u izvoznim uspjesima, ali i povećanju izvoza u prekooceanske zemlje te razvijanju MENA regije koja obuhvaća Bliski istok i sjevernu Afriku kao sasvim novog tržišta za izvoz Maraskinih proizvoda.

U travnju ove godine zaključili ste ulaganje od 10,6 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnog pogona tvornice Juicy sokova u Kreševu. U kojoj će to mjeri povećati kapacitete proizvodnje ove tvornice?
Stanić Beverages ima u vlasništvu dvije tvornice, od kojih je glavna tvornica i razvojni centar u Jastrebarskom odakle opskrbljujemo tržište Europske unije i Bliskog istoka, i upravo smo u toj tvornici završili obnavljanje IFS Food V7 certifikata u što smo u prvoj fazi uložili 600 tisuća kuna, no investiciju ćemo nastaviti i u budućnosti jer nam je IFS standard iznimno važan zbog jačanja izvoza i razvoja proizvodnje privatnih robnih marki. Što se tiče punionice u Kreševu, početna investicija 2013. godine iznosila je 90,8 milijuna kuna, a u drugoj fazi kao dio strateškog plana za širenje u nove kategorije i podizanje kvalitete proizvodnih procesa dodatno je uloženo 10,6 milijuna kuna. Time smo povećali ukupan proizvodni kapacitet svih naših tvornica na 150 milijuna litara godišnje i ostvarili kvalitetu proizvodnje prema najvišim europskim i svjetskim standardima. Sva ova ulaganja omogućila su nam kvalitetno pokrivanje tržišta BiH i ostalih CEFTA zemalja uključivo proizvodnju brenda Sola za CEFTA tržište.

Ranije ove godine ušli ste i u novu kategoriju bezalkoholnih pića lansiranjem ledenih čajeva Juicy Ice Tea u Hrvatskoj. Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima ove investicije?
Mogu reći kako smo vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima jer smo samo nakon dva mjeseca od početka distribucije ostvarili udio od 3,4 posto, a cilj do kraja godine nam je 5 posto udjela. Usporedbe radi, Juicy Ice Tea je već na 20 posto volumena u odnosu na liderski Juicy Fruits u svojoj kategoriji, što predstavlja izvanredan rast u refreshment kategoriji u PET pakiranjima Stanić Beverages asortimana. Odlučili smo nakon sveobuhvatnog istraživanja ovom projektu dati veliko povjerenje. Zasad smo prilično zadovoljni sezonom te ćemo do kraja godine donijeti daljnje odluke vezano za ledeni čaj.

U proteklim ste godinama Juicy sokove pozicionirali i na police trgovina na tržištima Bliskog istoka. Koliki je udio izvoza u vašoj ukupnoj godišnjoj proizvodnji sokova?
Izvoz je jedna od glavnih poslovnih strategija Stanić grupe. Želimo da naši proizvodi zažive i u drugim zemljama te da potrošači prepoznaju njihovu kvalitetu. Izvoz trenutno čini manji dio prihoda Stanić Beveragesa, ali smo zadovoljni time što pokazuje tendenciju rasta. Treba znati kako je na stranim tržištima konkurencija iznimno jaka, zemlje štite domaće proizvođače, a pri tome Hrvatska nema svjetsku prepoznatljivost poput Italije kao gastro zemlje koja je uspjela zaštiti veliki broj svojih autohtonih proizvoda.

Smatram kako je važno raditi na brendiranju Hrvatske kao zemlje koja ima odličnu gastronomiju i enologiju, kako bismo slijedom toga mi izvoznici mogli bolje plasirati hrvatske prehrambene proizvode na strana tržišta. Primjerice, vjerujem da ćemo moći itekako iskoristiti bogatu povijest Maraschina i njegovu svjetsku prepoznatljivost u plasiranju ovog likera na strana tržišta.

Stanić Grupa bliži se proslavi 40. obljetnice poslovanja. Do vašeg uspješnog ulaska u segment proizvodnje svoje ste poslovanje gradili u području distribucije. Kako je organiziran vaš poslovni sustav?
Stanić grupa ima tri strateške poslovne jedinice – tvrtku Stanić Beverages koja se primarno bavi proizvodnjom i vlasnik je brenda Juicy te novi vlasnik Maraske Zadar, zatim dvije vrlo jake i uspješne tvrtke, Boreas koji se bavi distribucijom pića i duhanskih proizvoda te tvrtka Stanić Trade koja je specijalizirana za prodaju elektroničke robe.

Kako je na ukupno poslovanje Stanić grupe utjecala pandemija? Kakve ste poslovne rezultate ostvarili u dosadašnjem tijeku 2021. godine u usporedbi s prethodnom godinom?
U 2020. godini doživjeli smo određene gubitke kao i većina kompanija iz naše industrije jer nam je dio prodajnih kanala bio jednostavno zatvoren, a posebno je cijelo tržište pogodio izostanak turističke potrošnje. Teško je nadoknaditi HoReCa kanal s retailom, iako je maloprodaja tijekom prošle godine zabilježila značajan porast.

Nakon opreznog početka 2021. godine, ljeto je donijelo uspjeh iznad svih očekivanja te mi sada dostižemo i prestižemo postavljene planove. Naravno, 2019. je još nedostižna, ali sada je već puno bliže nego što je bila u prvom ovogodišnjem kvartalu. Zahvaljujući snazi cijele grupacije naši ukupni prihodi na razini Stanić grupe bit će blizu rekordne 2019. godine.

Koliki udio u vašim prihodima ostvarujete kroz maloprodaju, a koliko se odnosi na HoReCa kanal?
U ukupnim prihodima HoReCa čini 20 posto, a retail 80 posto. Kada govorimo o HoReCa kanalu, tada mislimo na Juicy 0,2 L staklenu bočicu i Juicy brick koji barmeni koriste prilikom izrade koktela.

Koliko djelatnika radi u Stanić grupi nakon ulaska Maraske u vaš poslovni sustav?
U Stanić grupi nakon akvizicije Maraske radi oko 1.000 djelatnika. Uvijek naglašavam kako su ljudi naša najveća vrijednost; naši zaposlenici mogu biti najbolji ili najgori ambasadori naših brendova, a to ponajviše ovisi o nama kao dobrom poslodavcu. Ulažemo u svoje zaposlenike, trudimo im se omogućiti ugodnu radnu atmosferu i dobre uvjete, želimo da se osjećaju kao dio tima, dio jedne važne zajednice u kojoj je njihov doprinos neizmjerno važan za konačni uspjeh proizvoda.

Dobra turistička sezona ove godine mogla bi blagotvorno utjecati na poslovanje brojnih domaćih tvrtki. S druge strane, kriza u svjetskim lancima opskrbe već sada utječe na sva tržišta pa i hrvatsko. Kakve gospodarske trendove očekujete u nastavku ove
i početkom 2022. godine?
Kao što sam već i prije najavio, očekujemo u 2022. godini oporavak i rast prihoda, no isto tako pratimo svjetske trendove i očekujemo inflaciju i porast cijena od strane dobavljača, što nas nikako ne veseli. S druge strane, snaga naše cjelokupne grupacije i diversifikacija unutar poslovanja omogućuje nam da se lakše borimo s teškim situacijama koje nas očekuju.

Slijedom takvih kretanja, smatrate li da će doći do snažnijeg rasta cijena u maloprodaji?
Svakako da će doći do povećanja cijena. Već sada je dio naše konkurencije podigao maloprodajne cijene, što mi još nismo učinili. Nadamo se da će povećanje biti minimalno jer nam je cilj rast, konsolidacija i povećanje prihoda u odnosu na covid godine.