Marcel Frings – TimoCom

Osim tehničke sigurnosti i kontinuiranih inovacija transportne platforme, TimoCom svojim korisnicima nudi platformu i korisničku podršku na njihovom materinjem jeziku. To znači da su sve aplikacije i usluge dostupne na 24 jezika, ističe Marcel Frings, glasnogovornik kompanije TimoCom

S godišnjim prometom od 56,7 milijuna eura u 2015. godini jedno smo od najuspješnijih poduzeća srednje veličine u sektoru pružanja IT usluga za cjelokupnu transportnu i logističku branšu u Europi, navodi Frings.

Od kada je TimoCom aktivan na tržištu te kako je došlo do ideje o pokretanju ovako inovativne platforme?
Kao i mnoge priče o uspjehu, i ova od TimoComa započinje s nedostatkom rješenja. U travnju 1997. godine jedan špediter tragao je za natječajnom platformom za transportne naloge diljem Europe. Međutim, ono što je pronašao jednostavno nije odgovaralo njegovim zahtjevima.

Došao je do sljedećeg zaključka: Pa mi ćemo to sami napraviti! Tako je osnovana tvrtka TimoCom Soft- und Hardware GmbH, a vikendima i praznicima radilo se na razvoju vlastite burze tereta i utovarnog prostora. Iz hrabre start-up tvrtke danas je nastala jedna od najuspješnijih tvrtki IT-stručnjaka srednje veličine za europsku transportnu i logističku branšu.

U Europi postoji stotine burzi tereta i utovarnog prostora. Po čemu se TimoCom sa svojom uslugom TC Truck&Cargo izdvaja od konkurencije?
Iz naziva najveća transportna platforma Europe se može prepoznati jedan važan faktor: Veličina. Kod TimoComa 110.000 korisnika dnevno objavljuje do pola milijuna ponuda tereta i utovarnog prostora iz cijele Europe. Iza svega se krije veliki izazov: kako klijentu svakodobno omogućiti siguran i efikasan rad.

To se ne odnosi samo na tehničku sigurnost i kontinuirane inovacije transportne platforme, nego TimoCom svojim korisnicima nudi platformu kao i korisničku podršku na njihovom materinjem jeziku. To znači da su sve aplikacije i usluge dostupne na 24 jezika.

Lansirali ste i aplikaciju Transportni barometar. Kako ona funkcionira te koje sve dodatne i pametne funkcije nudite kako biste olakšali posao svojim klijentima?
Transportni barometar predstavlja trenutna mjesta ponude kapaciteta teretnih i utovarnih prostora na europskom cestovnom transportnom tržištu. Na taj način imate uvid u stvarnu sliku europskog transportnog i logističkog poslovanja.

Uz pomoć transportnog barometra disponenti iz ureda mogu procijeniti trenutnu situaciju tereta i utovarnog prostora u ostalim zemljama. Na taj način poduzeća mogu bolje reagirati na kolebanja cijena te u cijelosti bolje planirati svoju dispoziciju. Pomoću aplikacije Transportni barometar korisnici se uz to mogu i na putu sigurno prijaviti na transportnu platformu i pronaći teret. To je prije svega u takozvanim državama samostalnih vozača velika prednost.

TimoCom-lead01Osim toga, transportna platforma je povezana s rješenjem za praćenje na kojem je priključeno više od 200 telematskih sustava. To znači da ne morate prebacivati između aplikacija, već se samo jednom morate prijaviti na TimoCom. Kod odgovarajuće dozvole se onda mogu pratiti dobra/transporti i pustiti da ih prate drugi – te iz ponuda možete obračunati i planirati rute. Korisnici teret mogu tražiti i na temelju trenutne pozicije vozila.

Zahvaljujući sučelju TC Connect postoji i neposredna veza s vlastitim sustavima upravljanja transportima. Ponude unutar tvrtke putem TC Connecta mogu se pritiskom gumba prenijeti na transportnu platformu. To štedi puno vremena. TimoCom dakle ne spaja samo teret i utovarni prostor. Mi postajemo dio svih radnih postupaka naših korisnika.

Kakvi su trendovi prisutni u tekućoj godini? Bilježite li rast broja klijenata u odnosu na 2015. godinu?
Možemo reći kako bilježimo tendenciju porasta broja poduzeća i korisnika, no bilo bi prerano sada govoriti o bilanci za tekuću godinu. Nismo još stigli do trećeg kvartala i sajam komercijalnih vozila IAA u Hannoveru tek nam predstoji. Tamo ćemo predstaviti daljnju novinu koja će naše korisnike podržati u smjeru digitalizacije. Toliko tek možemo odati.

Koliki je ukupni promet ostvarila tvrtka TimoCom u prošloj poslovnoj godini? Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima te kakvo ostvarenje očekujete tijekom 2016. godine?
S godišnjim prometom od 56,7 milijuna eura u 2015. godini jedno smo od najuspješnijih poduzeća srednje veličine u sektoru pružanja IT usluga za cjelokupnu transportnu i logističku branšu u Europi. I ove godine se nismo odmarali na našim uspjesima iz prošle godine, već smo dalje proširili naše aktivnosti, posebno u Turskoj i Engleskoj, te smo uveli mnoge male i velike inovacije na tržište.

Integrirani TimoCom Messenger s kojim su mogući chatovi vezani uz ponude bio je velik uspjeh. U prva četiri mjeseca poslano je više od dva milijuna poruka putem novog komunikacijskog alata. Općenito su svi naši napori usmjereni na to da zadržimo našu bazu korisnika i da je dalje širimo.

U kojoj mjeri poklanjate pažnju komunikaciji i širenju svojih usluga u regiji jugoistočne Europe?
Naša najveća baza korisnika je – izuzevši Njemačku – u jugoistočnoj Europi. Regija je važan dio logističke mreže naše platforme od početka TimoComa prije gotovo 20 godina. Zbog toga nam je komunikacija koja je prilagođena potrebama naših korisnika jako važna.

Veliki tim djelatnika koji su podrijetlom iz bivše Jugoslavije stoji našim korisnicima i poslovnim partnerima putem telefona ili e-maila iz centrale u Erkrathu svakodnevno na raspolaganju: od prvog kontakta, preko tehničke podrške kao i kod problema plaćanja i općenitih pitanja o transportnim temama.

Koliko je važna uloga hrvatskog tržišta u vašem portfelju? Jesu li hrvatski klijenti prepoznali potencijal koji im se nudi kroz ovakav oblik online transportne platforme?
Hrvatske prijevozničke tvrtke prepoznale su potencijal jer svaka prazna vožnja stoji gotov novac i to se treba izbjeći. Među ovih do 500.000 ponuda dnevno za svakog postoji ona prava, neovisno o tome traži li cjelokupan utovar za svoj kamion ili samo još jednu daljnju paletu kako bi svoj kamion optimalno opteretio.

Uz to postoji mogućnost da se putem transportnih platformi osiguraju daljnji nalozi – bilo sudjelovanjem na transportnim natječajima ili inicijalnim ostvarivanjem kontakta s jednim od ukupno 36.000 poduzeća iz područja transporta i logistike. Pored logističkih poduzeća koja žele izbjeći prazne vožnje, TimoCom pruža i korisna rješenja za poduzeća iz industrije robe široke potrošnje u Hrvatskoj. Posebno u odnosu na njihov izvoz na europsko tržište.

Možete li konkretno pojasniti na koji način industrija robe široke potrošnje može profitirati korištenjem vaše platforme?
Proizvodna i trgovačka poduzeća koje već neko vrijeme aktivno uključujemo u platformu mogu raznim načinima profitirati od TimoComa. Prvo, mogu za svoje redovite transporte raspisati natječaj i time za sebe odabrati najboljeg davatelja usluge.

Natječaj putem TimoComa može poslužiti i kao alat za određivanje tržišne cijene. Ona mogu svoje terete ponuditi i neposredno na burzi, ako primjerice imaju viškove ili ako zbog drugih razloga brzo trebaju odgovarajući kamion. Tako se neposrednim putem ostvaruju kontakti bez posrednika.

TimoCom-lead02To je ušteda vremena i novca. I putem popisa poduzeća na transportnoj platformi spomenute tvrtke mogu naći davatelja usluge transporta koji im odgovara, što je posebno zanimljivo kada primjerice nemate klasičnu robu ili trebate specijalni kamion.

Profili su detaljni, podaci su uvijek ažurni i svaku tvrtku provjerava TimoCom. Naposljetku, poduzeća imaju i pristup najvećoj burzi utovarnih prostora Europe gdje svoje slobodne skladišne kapacitete po potrebi možete ponuditi ili ih možete potražiti.

Kako vidite aktualni trenutak logističkog poslovanja u Hrvatskoj? Gdje su po vama najveći nedostaci, a gdje leže prilike za unaprjeđenje ovog sektora?
Cestovni prijevoz robe glavni je način prijevoza robe u Hrvatskoj. Kao davatelj IT usluga za cestovni prijevoz možemo samo govoriti o ovom aspektu logistike, a koji u Hrvatskoj zbog izvrsne infrastrukture i dobrog geografskog položaja zasigurno ima pozitivnu budućnost.

Internet trgovina će potrebu za transportnim kapacitetima u budućnosti još dalje povećati i potreba za platformama u kojima se kapaciteti i teret mogu brzo i sigurno razmijeniti će rasti. Ušteda vremena kao takva bila je oduvijek važan faktor u logistici pa stoga u natjecanju platformi i tema digitalizacije postaje sve važnija. U budućnosti ćemo poduprijeti naše korisnike i po tom pitanju.

U kojoj je mjeri TimoComu olakšano poslovanje na hrvatskom tržištu nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije?
Neposredno po pristupanju EU interes za TimoCom je znatno porastao. To se može povezati s rastom industrijske proizvodnje i izvoza jer su time povećani i transporti. Ukupno su se od pristupanja otvaranjem granica za prijevoznička poduzeća otvorile i nove šanse. Međutim, kod TimoComa ionako bilježimo stalan rast hrvatskih korisnika koji je jedino tijekom gospodarske krize stagnirao.