Sever: Nikada nismo proizvodili niti prodavali proizvode koji nisu eko

U posljednjih pet godina proizvodi i poslovanje Eko Severa postigli su izvrsne rezultate na čak 34 različite kontrole, pregleda, inspekcijska nadzora i analize.

Sva nadležna tijela koja su provjeravala Eko Sever potvrdila su činjenicu da proizvodi i prodaje isključivo ekološke proizvode.

Nakon velikog broja medijskih napisa o poslovanju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Eko Sever, obitelj Sever odlučila je detalje poslovanja podijeliti s javnošću.

“Predugo smo čekali da se obratimo javnosti, u nadi da će rezultati testiranja koje je naručilo Ministarstvo poljoprivrede biti ranije gotovi i da će time slučaj završiti. Na žalost, te rezultate još uvijek čekamo, a u međuvremenu trpimo kontinuirane napade na naš ugled”, rekao je Mario Sever, glava obitelji Sever.

OPG Sever pionir je ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj – radi se o prvom ekološkom gospodarstvu u Hrvatskoj upisanom u Upisnik ekoloških proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva; nositeljima prvog hrvatskog certifikata u ekološkoj poljoprivredi i prvog hrvatskog ekoznaka s markicom.

Samo u posljednjih pet godina Eko Sever je prošao ukupno 34 različite kontrole, pregleda, inspekcijska nadzora i analize od strane 10 različitih službi, uključujući četiri različita ministarstva. Na svakom testiranju izvršenom prema pravilima struke Eko Sever uvijek je postigao izvrsne rezultate.

“Nikada nismo i nikada nećemo proizvoditi niti prodavati proizvode koji nisu ekološki. Ekološka proizvodnja nije samo naš poslovni odabir, ekološka proizvodnja je naš životni odabir. Voće i povrće koje prodajemo uvijek je bilo i uvijek će biti 100 posto ekološko, to je isto voće i povrće kojim hranimo svoju djecu”, poručio je Mario Sever.

OPG Eko Sever u posljednjih mjesec dana bilježi pad prihoda od 60 posto, i suočen je s mogućnošću da otkaže ugovore o radu svojim zaposlenicima. Poslovnu odluku da se usmjeri na maloprodaju u Hrvatskoj, a samo viškove izvozi, OPG Eko Sever možda će morati promijeniti, unatoč tome što kontinuirano zadovoljava svaki hrvatski ekološki propis.

“Naše gospodarstvo godišnje ekološki proizvodi 350 tona povrća, voća i žitarica na gotovo 100 hektara zemlje koju obrađujemo. Ta zemlja ne hrani samo našu obitelj, već i obitelji 20-ak naših zaposlenika. Izuzetno nam je važno da vratimo povjerenje naših kupaca i dokažemo im da smo uvijek poslovali pošteno”, rekao je Mario Sever.

Zbog želje za potpunom transparentnošću u ovom pitanju, Eko Sever je na svojoj web stranici objavio sve dokumente vezane za slučaj koji bi mogli zanimati javnost. Dokumenti su dostupni na www.eko-sever.hr.