Mark Thomson – Zebra Technologies

Primjena suvremene tehnologije postala je neizostavna sastavnica maloprodajnog poslovanja. Adekvatno označavanje proizvoda i mogućnost njegova praćenja u realnom vremenu osigurava trgovcu da u svakom trenutku ima informaciju gdje se proizvod nalazi, kaže Mark Thomson, direktor sektora maloprodaje za EMEA regiju u tvrtki Zebra Technologies

Beskontaktne transakcije pomažu trgovcima tako što se njihovom aplikacijom ubrzava proces naplate i smanjuje red na blagajnama, navodi Thomson s kojim smo imali priliku razgovarati na nedavno održanom šestom Retail IT Summit-u u Zagrebu – regionalnoj konferenciji posvećenoj informacijskim tehnologijama u maloprodaji.

Možete li nam na početku predstaviti sebe i tvrtku Zebra Technologies našem čitateljstvu?
Zebra Technologies s poslovanjem je krenula davne 1969. godine u nekoliko različitih segmenata te je svoj rast temeljila na akvizicijama, što je poslovni model koji je i danas više nego aktualan. To je posebno naglašeno prošle godine kada je provedeno najveće od tih preuzimanja akvizicijom divizije za korporativna rješenja tvrtke Motorola Solutions.

Ovim potezom Zebra Technologies je više nego udvostručila svoje godišnje prihode koji su u 2014. iznosili 3,5 milijardi dolara. Riječ je, prema tome, o izuzetno ozbiljnom poslovnom pothvatu pri čemu maloprodaja, kao područje poslovanja kojim se osobno bavim, čini oko 37 posto našeg ukupnog poslovanja.

To samo po sebi govori da nam je maloprodaja od posebnog značaja te smo zbog toga snažno fokusirani na maloprodajne kupce, nova rješenja za taj dio poslovanja te cjelokupnu partnersku mrežu kako bismo svoja rješenja plasirali na tržište maloprodaje diljem svijeta. Pritom svjedočimo ogromnom rastu rješenja za multikanalnu prodaju, poglavito na tržištima europskih zemalja.

Približite nam glavna rješenja koja pružate svojim klijentima?
Riječ je o izuzetno širokom portfelju pa je teško izdvojiti jedno ili dva glavna rješenja, ali možemo prvo obratiti pažnju na pisače koji su povijesno temelj poslovanja Zebra Technologiesa. Tu u prvom redu mislim na barkod ispis koji daje identitet svakom proizvodu.

ScreenShot004Preuzimanje divizije Motorola Solutionsa sada nam daje i skenere koji mogu skenirati te barkodove, bilo da je riječ o zasebnim skenerima ili prijenosnim računalima koja imaju ugrađene skenere.

Mobilno računarstvo je, pojedinačno gledajući, u ovom trenutku najveći segment našeg poslovanja, a riječ je o prijenosnicima koji se mogu koristiti u skladištima, distribucijskim centrima za komisioniranje, primanje i slanje proizvoda, njihovo praćenje u dostavnim vozilima te potvrđivanje dostave do naručitelja, ali i u trgovinama gdje djelatnici uz pomoć ovih uređaja obavljaju označavanje cijena i polica te rade cjenovne promocije.

Ova mikroračunala djelatnicima su uvijek pri ruci omogućavajući tako brzi pristup dodatnim informacijama o proizvodima ili stanju zaliha kako bi mogli u svakom trenutku odgovoriti na sve upite svojih kupaca.

Znači, pored hardvera nudite i određena softverska rješenja?
Mi nismo softverska tvrtka, premda imamo određene softverske alate koji našim uređajima omogućavaju operabilnost. U softverskom segmentu oslanjamo se na brojne partnere, no hardver je ključni poslovni segment kojim se bavimo.

Pritom osiguravamo adekvatnu platformu koja našim softverskim partnerima omogućava integraciju. Također, u portfelju nudimo i bežične mreže pomoću kojih uređaji rade u realnom vremenu i time šalju brze informacije prema voditeljima prodavaonica ili pak samom menadžmentu maloprodajne tvrtke.

U okviru svog predavanja u Zagrebu dosta ste pažnje posvetili online kanalu prodaje. Svjedoci smo kako se zadnjih godina internet trgovina ubrzano razvija ne pokazujući neke znakove usporavanja.
To je istina. I ljudi sve više tomu poklanjaju pažnju s obzirom na to da se stope rasta u Europi kreću od 18-20 posto tako da većina maloprodajnog rasta dolazi iz online kanala prodaje. To dakako ne znači da prodavaonice više nisu važne jer se veliki dio internetskih narudžbi preuzima u fizičkim trgovinama ili se u njima istražuje pa se potom naručuje putem interneta.

ScreenShot005Na taj način trgovina ostaje središnja točka angažmana kupca čak i kada on kupuje online. Kako je riječ o poslovanju koje ima vrlo nisku razinu profitabilnosti, od online trgovaca se traži da imaju spremna rješenja koja će biti prilagođena kupcu i osigurati mu specijaliziranu, “custom made” ponudu.

Tako, primjerice, web shopovi s obućom nude svojim kupcima mogućnost da izmjere dimenzije svojeg stopala i onda sukladno tome naruče model koji će im po veličini odgovarati, za razliku od ranijih rješenja kada su naručivali po dva ili tri para te bi vraćali one koji ne odgovaraju stvarajući tako dodatne troškove za trgovca.

S implementacijom ovakvih rješenja trgovci su uspjeli smanjiti broj povrata i posljedično unaprijediti svoju profitabilnost.

Konkretno govoreći, na koji način Zebra Technologies pomaže trgovcima da postignu veću profitabilnost odnosno koliko se online trgovina prilagodila vašem poslovnom modelu?
Postoji uvriježeno mišljenje kako je online trgovina samo softver. Činjenica, veći dio trgovine putem interneta čini adekvatan softver. Međutim, na koncu cijelog procesa ključno je dostaviti proizvod do krajnjega kupca, što znači da je preduvjet imati taj proizvod negdje na skladištu.

Stoga, svijest o tome gdje se vaš proizvod nalazi, koliko artikala imate na zalihi, zaprimanje robe u skladište, pravilno označavanje i dodavanje barkoda te posjedovanje adekvatne bežične infrastrukture koja osigurava dostupnost svih tih informacija u realnom vremenu, sve su to neophodna rješenja za uspješno poslovanje koja osigurava Zebra Technologies.

Nadalje, naši alati su nezaobilazni pri komisioniranju proizvoda na skladištu, bilo da je riječ o skeniranju putem radijske frekvencije, mikroračunalima koji se postavljaju na zglob šake ili prepoznavanjem glasa, pa sve do dostave gdje dostavljač mora u svakom trenutku znati što se nalazi u njegovom vozilu i to uz pomoć mobilnih uređaja koji te informacije čine dostupnima. Proces je na kraju zaokružen time što se roba na optimalan način dostavi u trgovinu ili izravno do krajnjega kupca.

DSC_0517Pritom postoji i mogućnost tzv. “call forward” ili “text forward” sustava kojim se kupcu može najaviti skorašnji dolazak naručene robe, primjerice porukom da roba stiže za 10 minuta kako bi se i na taj način olakšao i ubrzao cjelokupni proces za sve sudionike.

Time se eliminiraju troškovi koji mogu nastati ako naručitelj nije prisutan pri dostavi robe pa na obavijest o dolasku pošiljke može odgovoriti i usmjeriti na susjeda, neku drugu lokaciju ili odgoditi narudžbu. Sve to štedi novac kako dostavnoj tvrtki, tako i samom trgovcu.

Osim rješenja za skladišta i distribuciju, možete li pojasniti kako Zebra Technologies pomaže trgovcima na samom prodajnom mjestu?
In store rješenja su jedan od glavnih segmenata u našoj ponudi za maloprodaju. Bežične mreže koje nudimo omogućavaju prepoznavanje kupaca kada oni ulaze u prodavaonicu (guest recognition), osiguravaju kupcima besplatan bežični pristup internetu dajući im na taj način dodanu vrijednost i kanal povratne komunikacije, dok trgovci imaju priliku promovirati proizvode te pritom imati informacije tko su kupci u njihovim prodavaonicama, gdje se oni u tom trenutku nalaze, na koji se način kreću po prodavaonici te koliko dugo ostaju.

ScreenShot006S druge strane, u ponudi imamo i “selfscan” rješenja koja osiguravaju da kupci samostalno skeniraju proizvode kada ih uzimaju s polica, čime se eliminira potreba za čekanjem u redu na blagajni, što svakako unapređuje iskustvo kupnje.

Proizvodi su na ovaj način već skenirani te preostaje samo plaćanje na blagajni, što ne oduzima puno vremena jer su proizvodi već evidentirani.

Ova rješenja za samoskeniranje koriste veliki trgovački lanci kao što su Tesco, Waitrose, Carrefour, Jumbo, Albert Heijn i drugi. Djelatnicima trgovina svakodnevni posao olakšavamo našim prijenosnim računalima koja im pomažu da lakše obavljaju svoje zadatke kao što je evidencija proizvoda, komisioniranje za kućne dostave ili kao izvor informacija za raznolika pitanja koja dolaze od kupaca. I na blagajnama nudimo rješenja koja osiguravaju da se taj proces jednostavnije i brže obavlja a baziraju se na različitim alatima za skeniranje.

U ovom području svjedoci smo velikog obrata u maloprodaji koja s postojećih laserskih skenera sve više migrira prema sofisticiranijim digitalnim skenerima koji mogu čitati 2D barkodove, a nalaze primjenu i kod loyalty programa koji postupno prelaze s plastičnih kartica na pametne telefone. Sve to omogućava da optimiziramo proces plaćanja na blagajnama prodavaonica.

Kao što možete vidjeti, od upravljanja lancem opskrbe, logistike i dostave, aktivnog uključivanja kupaca do olakšavanja i unapređenja pozicije prodavača, primjene bežične i RFID tehnologije te optimiziranja finalnog postupka plaćanja robe na blagajnama, Zebra Technologies nudi rješenja u cijelom okviru maloprodaje.

To u biti znači da su glavne koristi od ove tehnologije ušteda novca i vremena te bolja interakcija s kupcem?
Upravo tako. Prioritet trgovaca u današnje vrijeme ogleda se u pitanju kako unaprijediti iskustvo kupovine za kupca, odnosno kako to postići na isplativ način. Naša rješenja u cijelosti služe tom cilju, optimizirajući procese te osiguravajući bolju interakciju trgovca i njegovih kupaca.

ScreenShot007Uz to, ova platforma omogućuje povezivanje s pametnim telefonima pa kupci imaju cijeli niz informacija, što je velika prilika i za trgovce koji se tako mogu približiti svojoj potrošačkoj bazi ciljanim i personaliziranim pristupom.

Možemo li obratiti pozornost na beskontaktno plaćanje, temu koja je u zadnje vrijeme ušla u fokus interesa kako tehnološke, tako i maloprodajne industrije s nedavnim predstavljanjem Samsung Pay usluge, ali i Apple Pay servisa predstavljenog prošle godine?
Trgovci nas često pitaju koje je najbolje rješenje za mobilno plaćanje. Njihova glavna motivacija je da smanje redove na blagajnama, što se dijelom može postići primjenom mobilnog plaćanja, ali i drugim tehnološkim alatima koji će osigurati bolji protok kroz prodavaonicu.

Korištenje pametnih telefona u svrhu mobilnog plaćanja svakako bi moglo ubrzati i pojednostaviti taj proces, bilo da je riječ o platformama Samsung Pay, Apple Pay, Google Wallet ili različitim oblicima beskontaktnog plaćanja koje nudi financijski sektor. U zadnjih godinu dana bilježimo rast broja ovih transakcija, ali i njihove pojedinačne vrijednosti pa je iznos beskontaktne transakcije (prisloni i plati) u tom vremenu rastao s 20 na 30 ili 40 eura. Sve to pomaže trgovcima jer ubrzava proces naplate i smanjuje red na blagajnama.

Za očekivati je da će i POS uređaji pratiti ovaj napredak pa nije teško zamisliti da će ubrzo potrošačka kolica biti opremljena tom opremom pa će kupci moći platiti robu bez potrebe da idu na blagajnu ili će za pokretnu naplatu biti zadužen djelatnik s tabletom koji će hodati kroz prodavaonicu i obavljati proces naplate.

ScreenShot008Već sada imamo trgovce u SAD-u koji imaju viziju buduće prodavaonice u kojoj neće biti fiksnih blagajni te će se cijeli proces obavljati u pokretu.

To bi dakako moglo dovesti do potpune revolucije u promišljanju načina kako organizirati prodajno mjesto i proces kupovine. Činjenica je da se ulaganje u tehnologiju maloprodaje isplati, a jedan od najboljih primjera je britanski trgovac John Lewis koji je u proteklih nekoliko godina investicijama u informacijske tehnologije udvostručio svoj promet. Međutim, IT investicije u maloprodaji se ne odnose samo na tehnološki odjel, nego se referiraju na sve odjele tvrtke i na cjelokupno poslovanje. IT ih samo međusobno povezuje.

Prethodni članakDuhovni menadžment: Ključ uspjeha
Sljedeći članakSvečano otvorena kavana Johann Franck