Maslinovo ulje – Trendovi i brendovi: Vjera u domaće

Čak 86% velikih korisnika maslinovog ulja složit će se da je domaće ulje bolje od kupovnog, a za više od 60% njih je bitna marka ulja koje će kupiti

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju maslinovog ulja te brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2017. godine.

6 POSTO U 6 GODINA
U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 58% korisnika maslinovog ulja. Od 2011. godine ova kategorija bilježi rast korisnika za 6%.

Među našim korisnicima kategorije 33% je velikih korisnika koji maslinovo ulje koriste od 2-3 puta tjedno minimalno pa do svakodnevno. Ukupno 14% je umjerenih korisnika koji maslinovo ulje koriste od jednom tjedno do 2-3 puta mjesečno.

Malih korisnika kategorije je 11%, a oni maslinovo ulje koriste jednom mjesečno i rjeđe.

Za čak 57% korisnika kategorije jako je bitno koju će marku ulja koristiti, što nam govori o većoj važnosti brenda u ovoj kategoriji.

Među velikim korisnicima maslinovog ulja nešto je više žena nego muškaraca. Ovi korisnici najčešće su stariji od 30 godina, visoko obrazovni, zaposleni, viših prihoda kućanstva. Žive u gradu i to češće u Zagrebu, Istri i Primorju te Dalmaciji. Njih 60% su roditelji. Od medija izrazito su skloni časopisima i novinama. Namirnice za pripremu jela najčešće kupuju u Konzumu, Kauflandu i Lidlu.

Ukupno 55% ih barem ponekad kupuje organsku i bio hranu, a isto toliko barem ponekad jede takozvanu super hranu. Uz to, 50% ih kuha baš svaki dan.

Po svom životnom stilu ova kategorija korisnika osviješteni su individualci.

Čak 86% velikih korisnika maslinovog ulja složit će se da je domaće ulje bolje od kupovnog, a za više od 60% njih je bitna marka ulja koje će kupiti. Samo kao začin maslinovo ulje koristi 40% velikih korisnika, a približno toliko se također slaže da maslinovo ulje na policama ima dobar omjer cijene i kvalitete.

KORIŠTENJE BRENDOVA
Osim općenitog praćenja kategorije maslinovog ulja unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu.

Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije vidljivo najjači brend je Zvijezda maslinovo ulje, s 37% korisnika u zadnjih mjesec dana. Na drugom i trećem mjestu nalaze se Ol Istria i Trenton, sa sličnim brojem korisnika (14% odnosno 11%).

Oba brenda mogu raditi na poticanju prve razine odnosa s brendom – poznavanje. U slučaju niske vrijednosti ovog indikatora potrebno je ulagati u osnovne marketinške aktivnosti, odnosno oglašavanje.

Prethodni članakNovi Tommy supermarket u Šestanovcu
Sljedeći članak“Jedi 5” za školarce pravi specijalitet