Medijski barometar trgovačkih lanaca: Poslovanje u fokusu

Kod vodećih se trgovačkih lanaca najviše pisalo o poslovanju, rezultatima, upravi, analizama tržišta. Kod Konzuma je ova tema zastupljena s udjelom od 57%, kod Tommyja sa 64%, a kod Spara i Kauflanda s udjelom od 45%.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u travnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 10 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi. U svibnju smo ukupno izdvojili 53 sadržajne objave u navedenim dnevnim novinama.

NOVI KADROVI
Kod vodećih se trgovačkih lanaca najviše pisalo o poslovanju, rezultatima, upravi, analizama tržišta. Kod Konzuma je ova tema zastupljena s udjelom od 57%, kod Tommyja sa 64%, a kod Spara i Kauflanda s udjelom od 45%.

Za Konzum je najvažnija vijest u svibnju promjena na mjestu predsjednika Uprave. Umjesto Slavka Ledića na tu je poziciju došao Zoran Mitreski koji je dotad bio član Uprave Konzuma za nabavu i marketing. Objavljen je i intervju sa Slavkom Ledićem koji je Konzum vodio kroz najteže razdoblje. Naveo je kako nije lako otići iz kompanije nakon desetljeća i pol, no prihvatio je nove izazove te karijeru nastavlja u Krašu.

Tommy je u svibnju otvorio novouređenu trgovinu u Rijeci sa znatnim povećanjem kompletnog asortimana te promjenom cijelog koncepta. Obnovljen je i osvježen maximarket u Okrugu Gornjem, osiguran je veći broj parkirnih mjesta za kupce i obogaćen je asortiman. Traje i gradnja modernog supermarketa u Bujama tvrtke Spar Hrvatska, a otvorenje se očekuje u drugoj polovici srpnja ove godine. Bujski gradonačelnik zadovoljan je što će se dolaskom Spara pojačati zdrava konkurencija u maloprodaji, a zaposlit će se i 35 radnika iz tog područja.

Kaufland je ponovno uputio poziv malim proizvođačima i OPG-ovima jer bez obzira na velik odaziv na prvotni poziv, još ima prostora za suradnju za one koji se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Napominju i da su prilagodili uvjete za suradnju jer su svjesni da mali proizvođači nemaju velike kapacitete.

TEMATSKI SPEKTAR
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje – na tu se temu odnosi 57% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za DOP i marketing s udjelom od 17%.

Najviše su objavljivali Slobodna Dalmacija i Novi list, a slijede Glas Slavonije i Glas Istre s jednakim brojem objava. Najmanje su o trgovačkim lancima u svibnju objavljivali nacionalni dnevnici, Jutarnji i Večernji list. Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, za većinu je više objava objavljeno u regionalnim dnevnicima, jedino je kod Lidla, KTC-a i NTL-a više objava u nacionalnim dnevnicima. Objave o Konzumu, Tommyju i Kauflandu zabilježili smo u pet od šest dnevnih novina, o Sparu i Lidlu u četiri, a o preostala četiri trgovačka lanca u po troje dnevnih novina.

Prethodni članakJa TRGOVAC magazin – lipanj 2020.
Sljedeći članakUltimativna 5-u-1 zaštita novih Nivea dezodoransa