Lidl je u ožujku svojim zaposlenicima povećao bruto plaće za 4 posto što je obzirom na gospodarsku situaciju u pojedinim medijima objavljeno poput senzacije

U mjesecu iza nas cijene proizvoda su više no inače zaokupljale pažnju potrošača. Radi se o razdoblju prije Uskrsa te nije nedostajalo informacija o proizvodima koji se tradicionalno vežu uz proslavu ovog blagdana.

Vjerojatno su i oni koji nemaju naviku pratiti objave ove tematike, obratili pažnju na primjerice test šunki različitih proizvođača, te prema tome odabrali i planirali kupovinu.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u ožujku najviše pisalo te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, odnosno one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

LIDL I NTL U FOKUSU
Kao i u prva dva mjeseca ove godine, mediji su najviše prostora dali Konzumu. Slijede Mercator i Lidl te Kaufland i Plodine koji su bili jednako zastupljeni, oba po 69 objava. Ožujak je obilježila dobra vijest!

Naime, trgovački lanac Lidl je svojim zaposlenicima povećao bruto plaće za 4 posto. U Slobodnoj Dalmaciji zabilježena je objava naslova: “Ovo je nemoguće: povećali plaće”. Ovaj naslov već dovoljno govori o tome kakvo je stanje u društvu s obzirom na to da postaje gotovo nevjerojatno nešto čemu se i ne bismo trebali toliko čuditi.

Početkom mjeseca zabilježena je nekolicina objava u kojima se javlja da na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj nema sporne konjetine – jedna od afera oko hrane koje su bile aktualne u veljači.

Narodni trgovački lanac (NTL) našao se u fokusu medija, nešto više no inače, uslijed saznanja da planira preuzeti veći dio trgovina Biljemerkanta koji je zapao u dugove. Iz NTL-a su obavijestili da će pokušati sačuvati najveći mogući broj radnih mjesta ove tvrtke u stečaju.

NAGLASAK NA POSLOVANJE
Ukupno se najveći udio objava, 60%, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), dok se na asortiman i cijene (usporedne tablice proizvoda, robne marke, povoljnija kupnja i slično) odnosilo 23% od ukupnog broja objava.

Konzum, trgovački lanac za koji je zabilježen najveći broj objava, prema istraživanju Best Buy Awards 2012./2013. hrvatski su građani prepoznali kao tvrtku koja nudi najbolji omjer cijene i kvalitete. Osim toga, na popisu 100 najmoćnijih žena hrvatskog gospodarstva nalaze se dvije članice Nadzornog odbora upravo ovog trgovačkog lanca.

Nastavilo se pisati o daljnjem procesu prodaje Mercatora te o špekulacijama oko tržišta i promjenama ukoliko Agrokor kupi taj slovenski trgovački lanac. Općenito se nešto više o trgovačkim lancima objavljivalo u tiskovinama (57%), negoli na portalima (43%).

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevne novine 24 sata te portal www.poslovni.hr. Slijede Večernji list, Glas Slavonije i Poslovni dnevnik.

O temi poslovanja, o kojoj se u ožujku najviše pisalo, portali ipak prednjače s 53,5% objava, dok je 46,5% objava išlo u tiskanim medijima. Najveća je razlika zabilježena kada se radi o asortimanu i cijenama proizvoda: 76% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 24% na portalima.

Ines Kovačić, PressCLIPPING