trgovina-kupci-midi2Prema istraživanju agencije Hendal, zadovoljstvo trgovačkim lancima izmjereno tijekom srpnja pokazuje blagi pad u usporedbi s rezultatima iz lipnja 2011. i iznosi 4,1. Zadovoljstvo hipermarketima na razini je lipanjskog i iznosi 4,2.

Vodeći lanci u kategoriji trgovačkih lanaca posljednja četiri mjeseca izmjenjuju se na vodećim pozicijama ne toliko zbog značajnog porasta zadovoljstva kupaca jednog lanca, koliko kao posljedica pada zadovoljstva drugim lancem/ lancima, navodi se u istraživanju.

U skladu s time, srpanjski pad zadovoljstva kupaca Kauflanda (s 4,3 u lipnju na 4,1 u srpnju) doveo je do promjene na vodećoj poziciji u ovoj kategoriji, koju u srpnju dijele Interspar i SuperKonzum (4,2).

Kaufland je sada izjednačen s Mercatorom prema zadovoljstvu kupaca (4,1) a slijede Billa i Lidl (4,1) te Konzum (4,0).

U kategoriji hipermarketa vodeći je KonzumMaxi (4,2) koji je zadržao iste vrijednosti zadovoljstva svojih kupaca, dok je zadovoljstvo kupaca Kauflanda palo u odnosu na lipanj (sa 4,3 na 4,1) te je time Kaufland na drugoj poziciji uz Mercator (4,1). Slijede Billa i Lidl sa podjednako zadovoljnim kupcima (4,1).

U odnosu na prethodni val mjerenja, stabilnost na mjeri zadovoljstva kupaca je prisutna kod većine lanaca. Značajniji pad bilježi Kaufland, a manji pad zadovoljstva kupaca bilježi i Billa, podjednako u kategoriji trgovačkih lanaca i hipermarketa.

indeks-zadovoljstva-trgovacki-lancima-srpanj-2011-graf-001

Vezano uz osobine trgovačkih lanaca i hipermarketa, najznačajniji porast zadovoljstva kupci iskazuju za element dodatnih sadržaja (sa 36,5 na 3,8 u kategoriji trgovačkih lanaca te sa 3,6 na 3,9 u kategoriji hipermarketa).

Osobine sa najvišim zadovoljstvom kupaca su radno vrijeme i lokacija za obje kategorije te urednost za kategoriju hipermarketa.

Iako je element radnog vremena među naviše ocijenjenim elementima, zadovoljstvo ovim elementom izmjereno u srpnju palo je u odnosu na lipanjske vrijednosti kod kupaca obaju kategorija.

indeks-zadovoljstva-trgovacki-lancima-srpanj-2011-graf-002