Veljača obilježena aferama s hranom

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u veljači najviše pisalo, te u kojem kontekstu

Trgovina, asortiman i novi proizvodi koji se nude u trgovačkim lancima, cjenovne razlike i usporedbe samo su neke od tema koje ne prestaju biti interesantne, posebno sada u gospodarskoj situaciji koja nas okružuje.

Potrošači su u uvjetima krize racionalniji, kritičniji, posežu za proizvodima na akcijama te trgovačkim markama. Samim time žele biti informiraniji, a mediji su ti koji im te informacije i nude.

Istraživanje agencije Press clipping, koja se bavi praćenjem i analiziranjem medijskog publiciteta, donosi zanimljive rezultate analize prisutnosti trgovačkih lanaca u medijima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, odnosno one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

AFERE I NOVE USLUGE
Veljaču su obilježile afere vezane za hranu. Krenulo je početkom mjeseca aferom oko mlijeka u kojem su pronađene nedopuštene količine aflatoksina M1, nastavilo se konzerviranom tunjevinom s prevelikom količinom histamina, te završilo aferom s konjskim mesom lažno deklariranim kao govedina.

Kroz cijeli se mjesec pratila i tema o devetom krugu prodaje Mercatora. Konzumu je dano najviše medijskog prostora, slijedi Mercator te Lidl koji se u siječnju ”izborio” za treće mjesto koje i dalje drži.

Ukupno se naveći udio objava, 56%, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta) te na asortiman i cijene (usporedne tablice proizvoda, robne marke, povoljnija kupnja i slično), s 22% od ukupnog broja objava.

Već spomenuta prodaja Mercatora, odnosno 53,18% dionica tog slovenskog trgovačkog lanca, unutar tematike poslovanja zastupljena je s 27% objava.

O Konzumu su, osim poslovnih rezultata, mediji donijeli vijest o novoj usluzi koju planira ponuditi u suradnji sa Zagrebačkom bankom, a odnosi se na podizanje gotovine na svim svojim prodajnim mjestima.

Eurojackpot je od veljače moguće igrati i u Hrvatskoj pa je shodno tome Konzum u svojoj akciji darovao kupcima kombinaciju za ovu međunarodnu lutrijsku igru.

Kad se radi o prepoznatljivosti i kupovini trgovačkih marki, Konzumov K plus i dalje prednjači, no i Lidlu raste popularnost. Ovaj se diskontni trgovački lanac nastavlja razvijati, otvara nove trgovine, a dobio je i Superbrands priznanje za najbolja ostvarenja na hrvatskom tržištu.

GLAVNA TEMATIKA
Nešto se više o trgovačkim lancima objavljivalo u tiskovinama (52%) negoli na portalima (48%). Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevne novine 24 sata te portal www.poslovni.hr s jednakim brojem objava. Slijede Jutarnji i Večernji list te Poslovni dnevnik.

Tiskani su se mediji nešto više bavili temama vezanim za asortiman i cijene proizvoda, te popratili humanitarne i promidžbene akcije trgovačkih lanaca, a na portalima se više pisalo o poslovanju, uslugama i odnosu prema kupcima.

Zanimljivo je da je najveća razlika zabilježana kada se radi o proizvodima/asortimanu i cijenama: 68% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 32% na portalima.

Jedno od mogućih objašnjenja je da su tiskani mediji prepoznali kako ovu tematiku prati velik broj umirovljenika koji je više okrenut tiskanim izdanjima te da će upravo tu tražiti informacije o navedenoj temi.

Ines Kovačić, PressCLIPPING

 

Prethodni članakKolovoz 2013.
Sljedeći članakRegina papirnati kuhinjski ručnici