Poslije enormnog pada M&A aktivnosti u 2012., u ovoj se godini dogodilo dugo očekivano preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, a i novi EU vjetrovi mogli bi dodatno zatalasati površinu

U sektoru spajanja i preuzimanja (Mergers and acquisitions – M&A) početkom 2013. godine je došlo do postepenog poboljšanja u opsegu transakcija na globalnoj razini gdje su dominirala poduzeća iz SAD-a.

To se u prvome redu ima zahvaliti makroekonomskim razlozima s obzirom na to da se američko gospodarstvo oporavljalo brže od ostalih regija, a poglavito Europe.

Takvi optimističniji makroekonomski izgledi potiču poduzeća da usmjere kapital na M&A aktivnosti. S druge strane, uz najave većeg broja transakcija, očekuje se da će povećanje aktivnosti dodatno učvrstiti povjerenje tržišta.

DOMINANTNI TRENDOVI
Analiza sektora pokazuje da velika većina multinacionalnih kompanija u potrošačkom sektoru želi nadoknaditi niži potencijal rasta koji mogu ostvariti na zrelim tržištima i iskoristiti dugoročni zaokret u ekonomskoj snazi koji je sada usmjeren na brzorastuća gospodarstva.

Dvije petine poduzeća u potrošačkom sektoru smatra da brzorastuća tržišta imaju najveći potencijal za ispunjavanje njihovih ciljeva vezano za rast. U potrošačkom sektoru je nedavno provedeno nekoliko značajnih transakcija i to ponajprije na tržištu hrane i pića.

Primjerice, tvrtka Berkshire Hathaway Warrena Buffetta kupila je kompaniju Heinz za 28 milijardi američkih dolara, što je najveća transakcija u povijesti prehrambene industrije, dok je njemačka investicijska grupa Benckiser preuzela nizozemskog proizvođača čajeva i kave Master Blenders za 9,8 milijardi dolara, što je pak najveća transakcija na tržištu kave ikada.

HRVATSKO TRŽIŠTE
Što se Hrvatske tiče, EY analiza trendova spajanja i preuzimanja, provedena među 11 zemalja regije središnje i jugoistočne Europe, pokazuje da smo zabilježili najveći pad u broju zaključenih transakcija u odnosu na godinu prije i to od čak 63,5%, odnosno s 52 na 19 transakcija. Unatoč lošim lanjskim trendovima, ipak je primjetno povećanje broja transakcija s početkom 2013. godine.

Sada kada je Hrvatska pristupila EU, možemo očekivati da će se mnoge domaće kompanije naći u fokusu stranih investitora, a i mnoge hrvatske kompanije bi potencijalne targete za preuzimanje mogle potražiti u susjednim zemljama koje nisu članice EU.

S druge strane, ulaskom u Uniju Hrvatska također postaje privlačnija investicijskim fondovima koji isključivo ulažu u zemlje članice EU pa bi i takvi investitori trebali utjecati na porast broja transakcija u ovoj godini.

U Hrvatskoj je tijekom 2012. godine najviše transakcija zabilježeno u veleprodajnom i maloprodajnom te građevinskom sektoru. Za očekivati je da će i u ovoj godini najviše aktivnosti biti upravo u ovim sektorima, uz dodatak financijskog, a s obzirom da će na njih najviše utjecati ulazak u EU odnosno izlazak iz CEFTA-e.

NAJZNAČAJNIJA TRANSAKCIJA
Na hrvatskom tržištu, ali i u regiji, najznačajnija transakcija u 2013. godini je preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, koja će za hrvatski koncern predstavljati značajan porast poslovanja kao i ulazak na nova tržišta na kojima trenutno nije prisutan.

Spajanjem Agrokora i Mercatora nastat će najveće trgovačko poduzeće ne samo u regiji nego i u srednjoj Europi. Agrokor je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom.

Agencija je upozorila da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta, Agrokor sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Kristijan Hobolić
Odjel savjetovanja pri poslovnim transakcijama