Portugalska vina iNSóLiTO vinarije Casa Agricola pobjednici su ovogodišnjeg izbora “Metro vino godine”! iNSóLiTO Vinho Alentejano Tinto i iNSóLiTO Vinho Alentejano Bianco koje proizvodi Casa Agricola vlasnika Alexandra Relyasa (Logowines) osvojili su stručni Metro žiri svojim okusom i puninom koja osvaja na prvi gutljaj.

Riječ je o ekskluzivnoj marki proizvedenoj za Metro, bijelom i crvenom vinu bogata okusa koje sadrži sve najbolje karakteristike vina portugalske regije Alentejo te je dostupno u svim Metro centrima diljem svijeta. U slobodnom prijevodu s portugalskog, iNSóLiTO označava nešto neobično i originalno.

Već sedam godina Metro Cash & Carry bira vina godine, svake godine pomno proučavajući jednu vinsku regiju u svijetu pokušavajući tako svojim kupcima profesionalcima približiti i bolje predstaviti vinske klasike te im ponuditi nešto novo s odličnim omjerom kvalitete i cijene.

Nakon Italije, Francuske, Austrije, Španjolske, Austrije i Njemačke, predmet proučavanja, testiranja i pomnog kušanja, bila su portugalska vina. Tim Metro stručnjaka, vrhunskih poznavatelja vina, ove je godine između palete mnogobrojnih sorti iz različitih regija Portugala, odabrao pobjednika: vino iNSóLiTO.

“Kriteriji za odabir Vina godine vrlo su strogi. Metro stručnjaci, u koje ubrajamo sommeliere i voditelje kategorija s višegodišnjim iskustvom, pri odabiru pobjednika detaljno ocjenjuju okus vina, podrijetlo, dinamiku i obujam berbe, ali i njegovu cijenu, stil te mogućnost za opskrbu međunarodnog tržišta”, izjavio je Tomislav Brajević, zamjenik direktora suhe prehrane te voditelj kategorije Pića i duhanski proizvodi u Metro Cash & Carryju.

S proizvodnjom gotovo 600 milijuna litara vina godišnje, Portugal je danas deseta zemlja u svijetu po proizvodnji vina, deveta po površini pod zasadima i na petom mjestu po izvozu. Ne čudi stoga veliki interes za portugalska vina diljem svijeta.

Među brojnim portugalskim regijama svakako treba istaknuti Alentejo, gdje se uzgajaju i sočne bobice iNSóLiTO vina. Ova velika regija koja se prostire južnim i središnjim dijelom Portugala, svake godine na tržište donosi najskuplja i najtraženija vina u cijelom Portugalu. Bježeći od utjecaja Atlantika, klima i krajolik variraju sa sjeverozapada stvarajući tako mikro-klimu koja je idealna za uzgoj dobrog i kvalitetnog grožđa.

“U Metro-u smo predani u otkrivanju i predstavljanju finih vina našim kupcima nastojeći uvijek osigurati im najbolji omjer cijene i kvalitete. Vjerujemo da će ova nagrada staviti svijetlo na cijelu portugalsku regiju koja zaista zaslužuje pozornost ljubitelja vina. No hrvatska regija je također iznimno važna. Nedavno su čitatelji USA Todaya sastavili listu najboljih vinskih regija na svijetu te se Hrvatska našla na visokom petom mjestu. Upravo se stoga s pravom nadamo da će sljedeće godine upravo hrvatska vina ponijeti ovu prestižnu nagradu u Metro svijetu”, nadodao je Brajević.

iNSóLiTO Vinho Alentejano Tinto spoj je tipičnih portugalskih sorti grožđa kao što su Aragones, Touriga Nacional i Alicante Bouschet. Radi se o punom vinu bogata okusa koje sadrži sve najbolje karakteristike vina iz Alentejo regije. Zrelo crveno voće i punoća okusa s decentnom aromom čokolade čine ovo vino idealnim partnerom koje se uklopa u sva jela s crvenim mesom ili sirevima jakih nota.

iNSóLiTO Vinho Alentejano Bianco također je mješavina tipičnih portugalskih sorti grožđa kao što su Antão Vaz, Arinto, Roupeiro i Moscatel. Riječ je o skladnom vinu koje karakteriziraju intenzivni okusi kruške i bijelog cvijeća Uravnoteženog i svježeg okusa, ovo vino savršeno pristaje uz ribu, morske plodove i sushi ili jednostavno može poslužiti kao aperitiv.

iNSóLiTO vina rezultat su predanog rada obitelji Relyas koja je vinariju osnovala 2001. godine. Danas oni proizvode otprilike tri milijuna boca, upravljaju s 350 hektara obradive površine te su vrlo usredotočeni na ekološke aspekte spravljanja vina.

Potvrdu njihovom radu donosi i činjenica da su brojna njihova vina već bila u top izboru brojnih međunarodnih vinskih magazina kao što su “Wine Enthusiast” i “Wine Spectator”. Uz iNSóLiTO, vinarija Casa Agricola ekskluzivno proizvode i liniju privatne marke za Metro.

PROMO