Premijer Zoran Milanović posjetio je danas Varaždin gdje je obišao najnoviju liniju za proizvodnju mliječnih deserata i svježih krem sireva tvornice Vindija Vivis, u što je Vindija uložila 3,5 milijuna eura.

Ta će investicija omogućiti proširenje asortimana i ojačati Vindijinu poziciju na prehrambenom tržištu u Hrvatskoj i regiji, a u tvrtki očekuju i proboj te odličan rezultat i na zahtjevnim tržištima zapadne Europe.

Vindija je jedna od naših najjačih prehrambenih industrija koja se već mnogo puta dokazala svojom kvalitetom, kao i druge tvrtke u Hrvatskoj iz prehrambene industrije, istaknuo je premijer.

Dodaje kako je stvar bitno drugačija kada je u pitanju proboj na zahtjevno europsko tržište gdje je, uz kvalitetu, vrlo važna uloga distribucije i marketinga.

Milanović je istaknuo i kako se Vindijini pogoni ne razlikuju od sličnih u Austriji i Njemačkoj.

Odgovarajući na novinarski upit o smanjenju broja proizvođača mlijeka u Hrvatskoj te ima li Vlada plan za njih, Milanović je kazao da će opstati najkvalitetniji i oni koji će se znati prilagoditi.

Opstat će, poručio je, najbolji i najkvalitetniji, kao što je slučaj s tvornicom Vindija.

S premijerom se, u ocjeni da je Vindija odličan primjer na koji način treba raditi i prilagođavati se uvjetima na tržištu, složio i ministar za poljoprivredu Tihomir Jakovina.

Vindija, kazao je Jakovina, svoj uspjeh može zahvaliti uvođenju novih tehnologija, okupljanju mladog i stručnog kadra te jasnom strategijom pozicioniranja u regiji.

Govoreći o smanjenju broja proizvođača mlijeka, i ministar poljoprivrede je istaknuo kako će opstati samo najkvalitetniji i najkonkurentniji.

No, dodaje, država nizom reformi pokušava zaustaviti negativan trend smanjenja broja proizvođača mlijeka.

Jakovina navodi primjerice zemljišnu reformu, uređenje sustava tržišta i sustava potpora, a naglašava i potrebu udruživanja proizvođača te korištenje sredstava iz EU fondova.

Kroz ovogodišnji sustav potpora posebice se nastojalo pomoći mliječnom sektoru koji je najizloženiji, rekao je Jakovina ocjenjujući neopravdanim prozivke od strane ratarskog sektora koje su to zamjerili ministru.

Čelnici Vindije istaknuli su kako je ulaganjem u proizvodnu liniju tvornice Vindija Vivis zaokružen investicijski ciklus te tvrtke u mliječnom segmentu vrijedan oko 25 milijuna eura.

Generalni direktor Vindije Dragutin Drk kaže da je stalnim ulaganjem u edukaciju, tehnologiju te korištenje najkvalitetnijih sirovina, Vindija osigurala ulazak na strana tržišta.

Investicije ostvarene u proteklih nekoliko godina podloga su izvoznoj orijentaciji tvrtke koja će svoj puni potencijal ostvariti na tržištu Europske unije, naglasio je Drk.

Poslovni sustav Vindija među najvećim je hrvatskim prehrambenim industrijama, u grupi Vindija je 13 tvrtki, ima više od 4.000 radnika, a ukupni je prihod grupe prošle godine iznosio 411 milijuna eura. (Hina)