ministarstvo-gospodarstva

Danom donošenja Odluke Ustavnog suda, 19. lipnja ove godine, proizvode se pravni učinci temeljem kojih trgovac samostalno određuje radno vrijeme prodavaonica čime je razvidno da ukidanjem odredbi Zakona o trgovini ne nastaje pravna praznina, navodi se u priopćenju kojim je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva reagiralo na brojne upite vezano uz novonastale okolnosti oko radnog vremena prodavaonica nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je danas Odluku kojom se ukidaju članak 58. stavci 1., 2., 3., 4. i 5., članak 59., članak 60. i članak 62. stavci 2. i 3. Zakona o trgovini (Narodne novine broj 87/08 i 116/08), a kojim odredbama je bilo propisano radno vrijeme prodavaonica tijekom tjedna kao i nedjeljom.

Radi brojnih upita koji su Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, tijekom današnjeg dana upućeni od strane pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću trgovine te predstavnika medija, a vezano za novonastale okolnosti u području radnog vremena prodavaonica, Ministarstvo s obzirom na svoju nadležnost upućuje na primjenu članka 57 stavka 1. Zakona o trgovini.

Prvi stavak članaka 57. glasi: “Trgovac određuje radno vrijeme prodavaonice i drugog oblika trgovine na malo u skladu s ovim Zakonom pri čemu će uzeti u obzir potrebe kupaca, broj radnika zaposlenih u prodavaonici i poštivanje njihovih prava uređenih ovim Zakonom, Zakonom o radu, drugim radno pravnim propisima, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između poslodavca i radničkog vijeća i ugovorom o radu, posebno u pogledu plaće i naknade plaće, dodataka na plaću, rasporeda i preraspodijele radnog vremena, prekovremenog i noćnog rada, te stanke, dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora”.

Danom donošenja predmetne Odluke, a to je 19. lipnja, proizvode se pravni učinci temeljem kojih trgovac samostalno određuje radno vrijeme prodavaonica čime je razvidno da ukidanjem naprijed navedenih odredbi Zakona o trgovini ne nastaje pravna praznina, ističu iz Ministarstva.