U kategoriji mješavina i dodataka za kolače vodeći generatori rasta u prvoj polovici godine su kupci koji spadaju pod segmente Quick&Healthy cooks i Instant eaters.

S obzirom na to da je 35% kupaca navelo kako je u doba restriktivnih mjera u Hrvatskoj češće pripremalo kolače i druge slastice nego prije, ne čudi podatak da je u prvoj polovici godine prodaja kategorije “Mješavine i dodaci za kolače” vrijednosno rasla za 23% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast u najvećoj mjeri proizlazi iz povećanja frekvencije kupovanja, ali i iz činjenice da je kategorija u posljednje vrijeme privukla više kupaca i da je rasla vrijednost po jednoj košarici. Što se količinske prodaje tiče, nešto većom stopom rasli su brendirani proizvodi, no vrijednosno su privatne robne marke ostvarile veći rast pa je udio PL-a nešto veći od prošlogodišnjeg. Udio promotivne prodaje pao je u odnosu na prošlu godinu, kako na totalu FMCG tržišta, tako i u analiziranoj kategoriji. Podgrupe koje bilježe najveći rast su prašak za pecivo, soda bikarbona, kakao u prahu te gotove mješavine za kolače i slastice.

PET TIPOVA
GfK panel kućanstava proveo je istraživanje o prehrambenim navikama i na temelju rezultata segmentirao kupce na pet tipova: Green enthusiasts, Masterchefs, Old schoolers, Quick&Healthy cooks i Instant eaters. U kategoriji mješavina i dodataka za kolače vodeći generatori rasta u prvoj polovici godine su Quick&Healthy cooks (glavne odlike: preferiraju jednostavnu pripremu zdravih obroka, vole kuhati, ali pate od nedostatka vremena, često kupuju light proizvode i proizvode bez umjetnih dodataka) i Instant eaters (glavne odlike: jedu što vole, nisu vješti kuhari, često jedu vani, koriste dostavu, koriste instant proizvode), a upravo ti segmenti inače imaju niži udio u ovoj kategoriji u odnosu na prosjek FMCG tržišta, što sugerira da je u jednom periodu došlo do značajnih pomaka u prehrambenim navikama. Zanimljivo je spomenuti i da je od kupaca koji su naveli da su u doba restriktivnih mjera češće pripremali kolače i slastice njih 29% odgovorilo da će nastaviti s takvom praksom.

UDIO U NOVČANIKU
A kako su pojedini trgovci upravljali kategorijom? U sljedećoj analizi usporedit ćemo iskorištenost potencijala (share of wallet) trgovačkih lanaca u kategoriji u odnosu na iskorištenost potencijala tog lanca na cjelokupnom FMCG tržištu za razdoblje siječanj-lipanj 2020. te kakva je iskorištenost potencijala bila u istom razdoblju prethodne godine. Konzum je uspješno upravljao kategorijom mješavina i dodataka za kolače (SOW značajnije veći za kategoriju od prosjeka za FMCG) u analiziranom razdoblju, no nešto slabije u odnosu na prvu polovicu 2019. godine. U Lidlu je iskorištenost potencijala nešto viša za kategoriju u odnosu na prosjek za FMCG, ali znatno bolja nego što je bila prethodne godine. Kaufland i Tommy također su uspješno upravljali kategorijom, ali ne na razini prethodne godine. Iskorištenost potencijala za kategoriju u Plodinama manja je u odnosu na iskorištenost potencijala Plodina za FMCG, a pad je prisutan i u odnosu na prethodnu godinu. Kategorija je iskoristila potencijal u Intersparu, ali ne u istoj mjeri kao prethodne godine.