Koronavirus mjesecima dominira našim životima, ali ne smije nas i neće obeshrabriti u nabavci svega potrebnoga za radosne i blagdane pune obilja koje ćemo proslaviti u najužem obiteljskom krugu. Kao i do sada, naši su se proizvođači i trgovci potrudili da ničega ne nedostaje i osigurali sigurnu opskrbu cijele zemlje mnogim slanim i slatkim delicijama.

Nije neka novost niti revolucionarno otkriće danas, sredinom prosinca 2020. godine, reći da živimo u posve drugačijem dobu, vremenu gotovo bez presedana. Civilizaciju naviklu na putovanja, kupovinu i druženja koronavirus je na figurativan i doslovan način prizemljio i nakratko prisilio na život i blagdansko uživanje u svoja četiri zida. A ima li, zapravo, išta ljepše od ukrašenog doma, vesele jelke, mirisnih kolačića i intimnijeg obiteljskog druženja uz dobar film i šalicu kakaa? Blagdane, obitelj i Božić te za njim Novu godinu, nećemo i ne trebamo preskočiti.

Istina je, pokazalo je to i ponašanje domaćih potrošača za vrijeme popusta koje je donio Black Friday, trošit ćemo nešto manje od prošlogodišnjih rekordnih 15,8 milijardi kuna. “Još početkom ove godine sve je izgledalo bitno drugačije, a promet u trgovini na malo bilježio je rast. U siječnju je on iznosio 6,2, a u veljači 4,9 posto”, podsjećaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U ožujku se, nakon gotovo 5,5 godina rasta u trgovini na malo (uz poneke iznimke), bilježio pad za 7 posto, da bi u travnju zbog zatvaranja gospodarstva bio zabilježen pad od čak 25,5 posto. Sve u svemu, do kraja listopada u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvaren je pad od 6,5 posto, a procjenjuje se kako će cjelogodišnji pad biti između 6 i 7 posto.

Tu ne treba smetnuti s uma niti stroga pravila koja nam nameće razvoj epidemiološke situacije. Prema novoj odluci, od subote, 12. prosinca, pa do zaključno barem s 10. siječnja, u trgovinama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine prostora, može boraviti samo po jedan kupac istovremeno. Za one od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca određen je tako da se za svakog kupca mora osigurati najmanje 10 kvadrata prostora. To se u trgovinama neto površine prodajnog prostora od 101 do 200 četvornih metara povećava na najmanje 12 kvadrata po kupcu, a za one od 201 do 2.000 kvadrata vrijedi ograničenje od najmanje 16 kvadrata, dok sve trgovine s više od 2.000 četvornih metara neto prodajne površine za svakog kupca moraju osigurati najmanje 20 kvadrata prostora. U trgovačkim centrima za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 kvadrata prostora, a sve prodavaonice i centri obvezni su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u njima te se strogo pridržavati ograničenja dopuštenog broja.

No, ne smije nas to i neće obeshrabriti u nabavci svega potrebnoga za radosne i blagdane pune obilja. Kako još jednom podsjećaju iz HGK, naši su trgovci i u proljetnom lockdownu u suradnji s partnerima odigrali vrlo važnu ulogu u opskrbi stanovništva iako su bili suočeni s brojnim izazovima, uostalom kao i cijelo gospodarstvo i društvo u cjelini. “Rad se u trgovinama organizira sukladno poslovnim politikama tvrtki koje imaju za cilj osigurati normalno funkcioniranje u uvjetima pandemije, a sve uz kontinuiranu brigu za zaposlenike, ali i kupce. Trgovci u ovim uvjetima pandemije igraju vrlo važnu ulogu u opskrbi stanovništva”, ističu u HGK uz zahvalu trgovcima kao i svim gospodarstvenicima koji rade u nimalo lakim vremenima i stvaraju dodatnu vrijednost za ukupno gospodarstvo.

ZAMAMNA PONUDA
Neki od njih svojom su nam zamamnom ponudom već izmamili osmijehe na lice. U Lidlu tako podsjećaju kako svoju blagdansku ponudu svake godine nadopunjavaju ekskluzivnim privatnim brendom Deluxe koji je, sada već tradicionalno, u ponudi tijekom božićnih i uskrsnih blagdana. Bogati Deluxe asortiman sadrži više od 200 različitih proizvoda iz svih kategorija hrane, a i neke neprehrambene proizvode. Tu su mesni i riblji proizvodi, salame, sirevi, paštete, najrazličitiji deserti, alkoholna pića, orašasti plodovi, maslinovo ulje i mnogi drugi.

Osim Deluxe blagdanske linije, Lidlova će ponuda u vrijeme božićnih blagdana biti nadopunjena i slatkim Favorina asortimanom. Favorina ponuda sadrži atraktivne božićne slastice, kao što su punjene čokoladne kuglice, božićni gumeni bomboni, panettone s čokoladnom kremom, za one najmlađe tu je i čokoladni Djed Božićnjak, čokoladni vjenčići te mnoge druge slastice. Također, od početka studenoga, Lidlova ponuda je obogaćena i raznim božićnim dekoracijama te igračkama. U predblagdanskim danima Lidl je organizirao i nekoliko nagradnih igara i natječaja s vrijednim nagradama poput automobila, pametnih satova ili Lidlovih poklon bonova. Dodatno, ovaj je trgovački lanac pripremio i pravo iznenađenje za svoje kupce – atraktivnu Lidlovu kuharicu by David Skoko s čak 52 recepta za pripremu jela za svačiji ukus i za svaku prigodu.

Kupce spremno dočekuju i prodavaonice Konzuma nudeći im inspiraciju za raskošan ručak bogatim izborom namirnica s naglaskom na voću, povrću, mesu i ribi koji dolaze od domaćih uzgajivača, a tu su i neizostavne delicije s odjela delikatesa, sireva i vina za prave gurmane. Za svečani ton pobrinut će se prigodan asortiman posuđa za jelo i posluživanje, među kojim se ističe i aktualan program vjernosti koji omogućava kupnju visokokvalitetnog i elegantnog pribora za jelo Rosenthal po iznimno povoljnim cijenama. Priprema blagdanskih kolača i slastica lakša je uz široku ponudu namirnica, začina, pekača i drugih potrepština, a blagdanska čarolija bit će potpuna nakon ukrašavanja blještavim ukrasima za božićna drvca, maštovitim aranžmanima, mirisnim svijećama i drugim dekoracijama. “Na našim će policama kupci sigurno pronaći i pregršt ideja za poklone koji će njihove najdraže dočekati ispod jelke”, ističu iz ovog trgovačkog lanca. U tijeku je i velika nagradna igra “Darujemo milju za Božić u izobilju”, a kao i tijekom cijele godine, u Konzumu i u vrijeme blagdana organiziraju humanitarne akcije misleći na najpotrebitije.

U oba lanca s posebnom pažnjom odnose se prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te provode pojačane higijenske i sanitarne mjere s kojima su podjednako upoznati djelatnici kao i kupci.
Da prosinac i blagdansko doba predstavljaju značajan izvor prihoda trgovcima svjesni su u Sindikatu trgovine Hrvatske, ali pri tome upozoravaju kako je ove godine posebno zahtjevno organizirati svakodnevni rad. “Očekujemo da poslodavci rad na Badnjak i staru godinu organiziraju najduže do 15 sati kako bi se i radnici mogli pripremiti za blagdane te da na vrijeme pozovu kupce da se opskrbe u redovnom radnom vremenu”, poručuje Zlatica Štulić, predsjednica STH.

OBILJE PROIZVODA
Kako bi police dva trgovačka lanca koja su nam otkrila svoje ovogodišnje planove, ali i ostalih domaćih trgovaca, kao i uvijek bile pune raznovrsnog blaga, pobrinuli su se proizvođači poput Žito grupe, Zvijezde ili Perutnine Ptuj Pipo iz Čakovca.
Već tradicionalno prosinac je mjesec u kojem se bilježi pojačana potražnja za prehrambenim proizvodima pa tako i za brendovima Žito grupe u čijem su asortimanu nezaobilazni sastojci kolača kao što su jaja, brašno ili ulje, ali i DOBRO trajni mesni proizvodi. “Usprkos pandemiji očekujemo tradicionalno pojačanu potrošnju ovih proizvoda čemu doprinosi i činjenica da više vremena provodimo kod kuće te se posvećujemo sitnim radostima i hobijima, između ostaloga pripremi blagdanskih kolača i delicija”, poručuju iz Žito grupe. Dodaju kako njihovi vjerni kupci do kraja godine mogu kupovinom bilo kojeg DOBRO trajnog mesnog proizvoda sudjelovati u nagradnoj igri s glavnom nagradom od 30.000 kuna.

Božićni, ali i uskrsni blagdani i za Zvijezdu su razdoblja u kojima tvrtka bilježi povećani rast potražnje i dobre prodajne rezultate. Posebno je to slučaj ove godine kada svi skupa imamo još više vremena za pripremu hrane i uživanje kod kuće. “U blagdansko vrijeme traženi su Zvijezda delikates majoneza i Zvijezda francuska salata te Zvijezda stolni za pripremu slastica, a ove godine bilježimo i veću potražnju za namazom Margo koji u samo 25 grama zadovoljava 50% dnevne potrebe za vitaminom D koji se pokazao ključan za zaštitu zdravlja kosti i zubi, te se povezuje sa zaštitom imuniteta od virusa, pa tako i bolesti COVID-19. Pred blagdane poraste i potražnja za Zvijezda umacima, najviše se traži hren, a u košarici je neizostavno i Zvijezda suncokretovo ulje koje ovog prosinca krasi etiketa nastala u suradnji s Udrugom za sindrom Down Zagreb”, navodi Jasna Pulić, direktorica marketinga i razvoja. Od novih proizvoda u prosincu je na police stigla Zvijezda majoneza s okusom prženog luka, a u tvrtki su tijekom 2020. razvili još dva inovativna proizvoda – namaz Butissimo u classic i slanoj varijanti koji se lako maže, a potrošači ga koriste za pripremu slanih i slatkih zalogaja u kombinaciji s kruhom te Zvijezda ketchup majonezu u tubi.

Čakovečka Perutnina Ptuj Pipo bilježi pak znatan interes za mnogim proizvodima njihovog novog brenda “Međimursko pile”, a uvijek su atraktivne i Slim&fit pileće i pureće šunke s visokim udjelom proteina i niskim udjelom masti. Za blagdanske trpeze nude i purice te patke. I ove, po mnogočemu drugačije godine, podržavaju partnere i kupce nagradnim igrama, programima lojalnosti i posebnim akcijama u blagdanskim katalozima.

NAVIKE POTROŠAČA
Blagdanskom potrošnjom i navikama potrošača tijekom godine koju je obilježila pandemija koronavirusa pozabavili su se i ove godine u konzultantskoj kući Deloitte. Njihovo istraživanje pokazuje kako, unatoč poremećajima u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tijekom godine, COVID-19 možda ipak neće potpuno ugroziti razdoblje blagdanske kupovine, premda se značajno mijenja način i mjesto kupnje. “U ovo nesigurno doba cijena, vrijednost i praktičnost najvažniji su čimbenici za kupce koji su odlučili biti kreativni pri odabiru načina na koji će provesti blagdane s obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima, bez obzira na okolnosti. Ključ uspjeha trgovaca jest fleksibilnost i ponuda opcija koje odgovaraju promjenama u ponašanju kupaca i njihovim novonastalim potrebama pa je internetska kupovina jedini segment koji očekuje rast, sve ostalo će zasigurno značajno pasti”, navodi Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu za poslovno savjetovanje. Istraživanje je pokazalo i kako kupci širom svijeta svoju blagdansku kupovinu namjeravaju obaviti u kraćem razdoblju, u otprilike šest tjedana, što je 1,5 tjedan manje nego proteklih godina jer namjeravaju izbjeći gužve, kupovati u trgovinama bližim njihovu mjestu stanovanja te kupnje obavljati internetski i biti fleksibilniji kad je riječ o svojem proračunu za kupnju.

“Više nego ikada prije kupci pokušavaju naći sigurne i praktične načine kako bi nadolazeće blagdane učinili zabavnima i svečanima. Zbog toga se sve više kupaca okreće opcijama beskontaktne kupnje, kao što su dostava na kućnu adresu i preuzimanje paketa ispred kuće. Predstojeće blagdansko razdoblje sa sobom će donijeti izazove čak i za najbolje lance opskrbe i logistiku. Veliki su izgledi da će trgovci koji uspješno odrade završne pripreme za ovu sezonu biti donekle zadovoljni i svojim blagdanskim poklonima”, smatra Bazianec.

Konkretno za procjene kretanja potrošnje u Hrvatskoj konzultirali smo Hrvatsku gospodarsku komoru u kojoj procjenjuju da će prosinac donijeti pad potrošnje u odnosu na prošlu godinu od 20 posto. “U očekivanju nadolazećih blagdana i obiteljske tradicije važno je potaknuti javnost, trgovce i potrošače, da u ponudi koja se nudi bude zastupljeno što više hrvatskih, odnosno domaćih kvalitetnih proizvoda jer kupovinom domaćeg potičemo potrošnju koja je uz investicije i izvoz jedna od važnih čimbenika u zatvaranju, ali i pokretanju novog gospodarskog ciklusa”, ističu u HGK.

U konačnici, svjesni smo da nam nedostaju druženja, adventski šušur, miris kuhanog vina i kobasica, ali sada je ipak najvažnije očuvati zdravlje svakog pojedinca kako bismo u vremenu koje dolazi ponovno mogli nesmetano uživati u svemu kao i mnogih prošlih godina. Iz ponude trgovaca i proizvođača vidljivo je kako blagdanska trpeza neće oskudijevati. Sve što nam sada treba je još određena doza strpljenja do povratka na staro.