Skupina kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” u 2021. je godini zabilježila blagi rast vrijednosne prodaje u odnosu na prethodnu godinu te istodobno suprotan trend kretanja količinske prodaje.

Skupina kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” obuhvaća kategorije sira, mlijeka, jogurta, vrhnja, maslaca i margarina, mliječnih namaza, mliječnih deserata i topljeni sir/listiće sira. Uključuje sve proizvode napravljene od mlijeka, životinjskog (kravlje, kozje, ovčje, mješavina različitih vrsta) ili neživotinjskog (soja, badem, riža, kokos i sl.) podrijetla, dužeg ili kraćeg roka trajanja, s nižim ili višim udjelom mliječne masti. Mogu biti svježi ili trajni, različitih okusa, oblika, volumena, pakirani u karton, plastične čašice ili boce, kutije ili tube. Skupina kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” u posljednjih je godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, zabilježila blagi rast vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine i suprotan trend kretanja količinske prodaje u odnosu na isti period godinu prije.

Moderni formati, u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), prodaju najviše mlijeka i mliječnih proizvoda i to više od dvije trećine ukupne vrijednosne prodaje (66,9%). Trećina (33,1%) vrijednosne prodaje prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2) i drogerije, dok kroz convenience kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi samo 0,1% ukupne vrijednosne prodaje cijele skupine kategorija. Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima sir s 28%, dok najveći količinski udio od 60% ostvaruje mlijeko.

Po količinskom udjelu na drugom mjestu smjestili su se jogurti s 18% udjela, iza kojih je sir s 9%. Manji količinski udio imaju vrhnja (6%), maslac i margarin i mliječni deserti s 3% te mliječni namazi i topljeni sir s 1% količinskog udjela. Po vrijednosnom udjelu segmenti su poredani po sljedećem redoslijedu: nakon sireva mlijeko je s 26%, slijede jogurti s 18%, vrhnja s 10%, maslac i margarin sa 7%, mliječni namazi s 5%, mliječni deserti s 4% te na kraju topljeni sir/listići sira s 2% vrijednosnog udjela. U 2021. godini, vrijednosni udio vodeća tri proizvođača u ukupnoj prodaji mliječnih kategorija iznosio je 58,5%. Abecednim redoslijedom oni su: Belje, Lactalis i Vindija.