U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ukupna kategorija slanih grickalica bilježi blagi pad vrijednosne prodaje uz rast količinske prodaje. Ako gledamo pojedinačno segmente, najveći rast bilježe sjemenke i orašasti plodovi, dok segment čipsa i tortilje bilježi pad.

Kategorija slanih grickalica prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća čips od krumpira (uključujući i onaj u obliku štapića), ekstrudirane grickalice (“flips”), čips od kukuruza (uključujući tortilje), krekere, kokice, štapiće, perece, krušne štapiće, bruschette, orašaste plodove te sjemenke i kokice.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ukupna kategorija slanih grickalica bilježi blagi pad vrijednosne prodaje uz rast količinske prodaje. Ako gledamo pojedinačno segmente, najveći rast bilježe sjemenke i orašasti plodovi, dok segment čipsa i tortilje bilježi pad.


Najveći segmenti u slanim grickalicama su pečeni snack te čips i tortilja koji čine nešto manje od dvije trećine kategorije, slijede ih sjemenke/orašasti plodovi i ekstrudirane grickalice, dok su kokice najmanji segment u kategoriji.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, ukupno 60% vrijednosne prodaje slanih grickalica ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), 35% se realizira kroz tradicionalne formate velikih, srednjih i malih trgovina mješovitom robom i drogerije, a kroz “convenience” kanal (kiosci i benzinske postaje) proda se 5% ukupne vrijednosne prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 28% vrijednosne prodaje u cjelokupnoj kategoriji slanih grickalica. Abecednim redoslijedom oni su: Intersnack Adria, Kellogg’s i Pepsico.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u rujnu 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju slanih grickalica. Uvodno se podsjeća kako je kategorija bila snažno pogođena zbog lockdowna i otkazivanja velikih sportskih natjecanja. Ipak, zatvaranje građana u njihove domove zbog pandemije kreiralo je snažan skok potražnje za slanim grickalicama u prvoj polovici 2020. godine. Iz Euromonitora navode kako nije za očekivati da će se dominacija lokalnih kompanija u kategoriji slanih grickalica smanjiti s obzirom na to da novi lider Adria Snack može smatrati domaćim igračem unatoč tome što kao vlasnika ima globalnog igrača iz Nizozemske. Cijela Europa jasno je podijeljena između dva ili tri velika igrača pri čemu Hrvatska predstavlja anomaliju u tom kontekstu. Premda je vidljiv, trend zdravlja još uvijek ima marginalno mjesto u Hrvatskoj s rastućim brojem potrošača koji se prebacuju na konzumaciju zdravijih vrsta grickalica. Kod kategorije čipsa bilježili su se i javni pozivi koji su zahtijevali da se krumpir i masti zamijene sa zdravijim alternativama kao što su čips od banane i jabuke. Uz ovaj trend, cijena proizvoda ostaje i dalje glavni parametar koji odlučuje o rastu cijele kategorije, zaključuju iz Euromonitor Internationala.