Mljekari traže smjenu ministra Jakovine

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka izrazili su ogorčenje noćašnjim privođenjem 29 prosvjednika na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, neće doći na današnji nastavak sjednice Savjeta za mlijeko te nastavljaju prosvjede do ispunjenja zahtijeva.

tihomir-jakovina-midiOd premijera Zorana Milanovića tražimo da smjeni ministra poljoprivrede, Jakovini više ne vjerujemo i s njim ne želimo pregovarati, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Saveza navodeći da je Jakovina za njih “prošlo svršeno vrijeme”.

Svoje zahtjeve za smjenu ministra poljoprivrede i traženja vezano za otkupnu cijenu mlijeka u pisanoj će formi dostaviti premijeru Milanoviću. Ne želimo obećanja već donošenje odluke, poručuju predstavnici Saveza.

Predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavičević izvijestio je kako su se sinoć nakon sastanka Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede razišli oko 21,30 sati, dogovoreno je da se povuku traktori na početne punktove, što su i učinili, međutim, dogodilo se ono što “ni u snu” nisu očekivali, privođenje 29 prosvjednika, koji su noć proveli u policiji.

Njihovo je privođenje grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i demokracije, ustvrdio je Pavičević, a Branko Zorić kazao je da je “jadna svaka vlast koja hapsi seljake, a ne one koji kradu ovu državu”.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar, koji je kasno sinoć došao na punkt u Slavonskoj aveniji, također je istaknuo kako je sinoć bilo dogovoreno da povuku traktore na početne pozicije, da su traktori i povučeni (na jedan trak), a intervenirala je specijalna policija.

Iz Saveza su demantirali informacije da su privedeni bili pod utjecajem alkohola.

Potpredsjednik HSUPM Mladen Šolčić pozvao je sve prosvjednike da budu ustrajni i poručio da neće odustati dok se ne ostvare njihovi zahtjevi, a građane je pozvao na bojkot proizvoda Dukata.

Odbacio je optužbe o politički motiviranim prosvjedima. Jedini koji “tuče politički” je ministar Jakovina, kazao je.

Prosvjednici, uz ostale zahtjeve, traže otkupnu cijenu mlijeka po prosjeku u zemljama EU27, a traže od Vlade da donese odluku o intervenciji od 42 lipe po kilogramu mlijeka. (H)

Prethodni članakNeto dobit Atlantic Grupe 54,9 milijuna kuna
Sljedeći članakZvijezda predstavlja novu “Junior” liniju proizvoda za najmlađe